Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Επιστολή Καθηγητών ΕΚΠΑ προς τον πρωθυπουργό: «Οι αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου δεν αρμόζουν στο λειτούργημα τους»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΕΚΠΑ, με το οποίο ενημερώνει πως οι απολαβές των Καθηγητών βρίσκονται στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης.

Οι Καθηγτητές του ΕΚΠΑ επισημαίνουν πως οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι αποδοχές τους φτάνουν το 40% των αποδοχών τους πριν από μία δεκαετία, γεγονός το οποίο έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη μαζική φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό brain-drain.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η αξία των ελληνικών Πανεπιστημίων και το σημαντικό έργο του ακαδημαϊκού προσωπικού τους στην εκπαίδευση και την έρευνα έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Το υψηλότατο επίπεδο των αποφοίτων μας τεκμηριώνεται από την ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια καταξίωση τους σε μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού.

Ωστόσο οι αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου δεν αρμόζουν στο λειτούργημα που επιτελούν και στο κύρος που έχουν στην ελληνική κοινωνία και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με αναλυτική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου στην Ελλάδα βρίσκονται στην προτελευταία θέση σε σχέση με τους συναδέλφους μας στην Ε.Ε. (επισυνάπτεται), με μειώσεις που έχουν φτάσει στο 40% των αποδοχών τους πριν μία δεκαετία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο brain-drain των νέων επιστημόνων.

Το ιστορικό της διαμόρφωσης των αποδοχών των Καθηγητών Πανεπιστημίου είναι γνωστό. Σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή έχοντας προσπαθήσει πολύ ενεργά τα τελευταία χρόνια να πείσουμε την Πολιτεία για το δίκαιο του αιτήματος μας, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί σε αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Τρεις φορές φορές μέχρι σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει δικαιώσει τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και έχει επισημαίνει με σχετικές αποφάσεις τα έτη 2014, 2017 και 2022 ότι οφείλει η Πολιτεία να άρει τις τεράστιες μειώσεις του μισθολογίου μας.

Πολλές φορές έχετε αναδείξει την ανάγκη αντιστροφής του brain-drain και του επαναπατρισμού των νέων επιστημόνων στην πατρίδα μας. Με δεδομένο ότι έχουν ήδη εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση αυξήσεις σε όλο το δημόσιο τομέα εκτός από τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, κάνουμε σε εσάς έκκληση να φροντίσετε να συμμορφωθεί η ελληνική πολιτεία με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να νομοθετήσετε ένα νέο μισθολόγιο των Καθηγητών Πανεπιστημίου που να συνάδει με τα αυξημένα προσόντα και τις απαιτήσεις του έργου που επιτελούν.

Με τιμή,

Ασημίνα Αντωναράκου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Γεώργιος Γεωργιάδης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Γεώργιος Δελλής, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Δημήτριος Δρόσος, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μέλος ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ
Στάθης Ευσταθόπουλος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, π. Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ
Νικόλαος Ηρειώτης, Καθηγητής και Κοσμήτωρ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
Ευρυδίκη Κεφαλίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Βασιλική Κουσκουνά, Καθηγήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
Στέλιος Κώτσιος, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
Ευγενία Μπουρνόβα, Καθηγήτρια της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, π. Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ
Χαρίκλεια Ντρίνια, Καθηγήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
Ιωάννης Σεϊμένης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ
Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών, Αναπλ. Καθηγητή Χ. Σταϊκούρα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Παιδείας, Αναπλ. Καθηγητή Α. Συρίγο.

9 σχόλια:

 1. Παντως τα ωραρια τους ειναι απο χαλαρα ως ανυπαρκτα ,απολαμβανουν απολυτη ελευθερια στο τι θα ή δεν θα διδαξουν (με επιζημια συνηθως για τους φοιτητες αποτελεσματα ),σε ορισμενες σχολες αποφευγουν την επικοινωνια με τους φοιτητες και γενιακα ειναι πολυ ανετοι .ΟΙ αποδοχες τους ,σχετικα με αυτα που προσφερουν ειναι παραπανω απο ικανοποιητικες ,συνεπως κακως διαμαρτυρονται .Αν δεν τους αρεσει ,μπορουν να φυγουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην πω για τις Ιατρικές σχολές ότι ψαρεύουν χιλιάδες πελατακια από τις πανεπιστημιακές κλινικές και δίνουν διδακτορικά σε σφογγοκωλαριους

   Διαγραφή
  2. Μια ζωη αυτο ισχυει !Μονοπωλουν καποιους τομεις και φυσικα κυριως ιδιωτευουν .Οι φοιτητες ας πςεριμενουν .

   Διαγραφή
 2. ουτε το κλοου μπακ αρμοζειστους λατζιερηδες εργαστηριακους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι όμως αυτοί οι οποίοι προετοιμάζουν το μελλοντικό δυναμικό της χώρας και επίσης η ποιότητα και η ποσότητα δεν ειναι έννοιες που συμβαδίζουν συνήθως-και σίγουρα στην προκειμένη περίπτωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σαφως ,αλλα γνωριζουν οτι οι αποδοχες ειναι χαμηλες εξ αρχης .Ας επελεγαν αλλο κλαδο .Η επικοινωνια με καθαγητη ,ειδικα στην Αθηνα ,ειναι δυσκολη υποθεση .Ποτε δεν εχει χρονο διοτι ασχολειται με την αυξηση τυων εισοδηματων του .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Από πατέρα σε γιο και από γιο σε εγγονό, άντε να μπει και κάνα παιδί για όλες τις δουλειές η κάνα φιλεναδακι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χρηζουν και αυτοι απαξιωσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν ξέρω για τους άλλους όμως στη ιατρική είναι απίστευτοι νταβατζηδες οι οποίοι παρασιτούν εις βάρος των ΕΣΥτων και των ειδικευόμενων.Πολλα περνούν οι κοπριτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή