Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Νοσοκομεία: Στον «αέρα» τα πληροφοριακά συστήματα μετά τη λήξη σύμβασης συντήρησης –Επί ποδός το υπουργείο Υγείας

Νοσοκομεία: Στον «αέρα» τα πληροφοριακά συστήματα μετά τη λήξη σύμβασης συντήρησης –Επί ποδός το υπουργείο Υγείας

Χωρίς συντήρηση στα πληροφοριακά συστήματα μένουν τα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Σε συναγερμό είναι τα τελευταία 24ωρα το υπουργείο Υγείας καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις για τη συντήρηση στα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτουν τα νοσοκομεία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» τα περισσότερα τμήματα του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα όσα απαιτούν διαγνωστικές εξετάσεις.

Πρόκειται για το «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Μονάδων Υγείας» (ΕΠΣΜΥ) που διαθέτουν σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και κάποια στην περιφέρεια, ενώ μέσω του συστήματος αυτού λειτουργούν οι περισσότερες κλινικές και ειδικά τα διαγνωστικά τμήματα.

Η σύμβαση που είχε συνάψει η ΗΔΙΚΑ για τη συντήρηση του συστήματος έληξε στις 6 Μαρτίου 2023, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο κρίθηκε άγονος, καθώς δεν συμμετείχε καμία από τις εταιρείες που καλύπτουν συντήρηση τέτοιων ψηφιακών συστημάτων.

Ήδη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr στο υπουργείο Υγείας έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις για να βρεθεί λύση, καθώς εάν προκύψει ένα πρόβλημα στα πληροφοριακά συστήματα, τα νοσοκομεία θα μπλοκάρουν αυτομάτως, ενώ φαίνεται ότι η …χειρόγραφη επιλογή δεν είναι ιδανική λύση για να αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα προκύψουν με την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Και αυτό διότι η ΗΔΙΚΑ η αρμόδια εταιρεία, σε απαντήσεις της σε Διοικητές Νοσοκομείων που εναγωνίως ρωτούν πως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο – απάντηση της ΗΔΙΚΑ προς Διοικητές Νοσοκομείων που παρουσιάζει το HealthReport.gr: «Οι εργασίες υποστήριξης της παραγωγικής λειτουργίας και ανάπτυξης – επέκτασης νέων λειτουργικοτήτων δεν δύναται να υλοποιούνται έγκαιρα στο σύνολο τους από το προσωπικό της ΗΔΙΚΑ, επειδή η αντικειμενική υποστελέχωση των αρμοδίων τμημάτων καθώς και η παράλληλη υποστήριξη και άλλων πληροφοριακών συστημάτων αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες».

Η ΗΔΙΚΑ εξηγεί ωστόσο ότι θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για να βρεθεί εταιρεία που να αναλάβει την συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων στα νοσοκομεία: «Η ΗΔΙΚΑ αφενός έχει προβεί έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητάς της για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΠΣΜΥ, αφετέρου διερευνά τις αιτίες μη ανταπόκρισης της αγοράς Πληροφορικής, με σκοπό την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας του έργου στο σύνολο του για όλα τα επιμέρους υποσυστήματα του αλλά και την ανάπτυξη – επέκταση νέων λειτουργικοτήτων».

Δείτε παρακάτω το έγγραφο της ΗΔΙΚΑ με το οποία απαντά στους Διοικητές των Νοσοκομείων:



Πάντως η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα μιλώντας στο HealthReport.gr είναι καθησυχαστική και επισημαίνει ότι αν χρειασθεί για να στηριχθούν τα νοσοκομεία, τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ θα εργασθούν ακόμη και 24 ώρες το 24ωρο.

Οι λύσεις του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία

Οι Διοικητές των Νοσοκομείων σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και το υπουργείο Υγείας εξετάζουν διάφορα σενάρια για να λυθεί το πρόβλημα και να βρεθούν εταιρείες που θα συντηρήσουν τα πληροφοριακά συστήματα.

Δείτε ενδεικτικά ένα έγγραφο Διοίκησης Νοσοκομείου προς την ΗΔΙΚΑ:


Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι το σενάριο που όλα δείχνουν ότι θα εφαρμοσθεί, είναι κάθε νοσοκομείο να κάνει ξεχωριστές συμβάσεις με εταιρείες πληροφορικής ώστε να συντηρηθούν τα πληροφοριακά συστήματα, συμβάσεις όμως που θα είναι μηνιαίες και θα ανανεώνονται όσο χρειασθεί. Άλλωστε δεν εκτιμάται ότι ο νέος διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί θα ολοκληρωθεί άμεσα.

2 σχόλια:

  1. Κατά τα άλλα οι .....τρομπες των Τεμπών βάζουν ποιοτικά κριτήρια σε εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά το Ελλάδα 2.0 έχουμε το Ελλάδα τα 3.0 μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή