Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ζητά αποχαρακτηρισμό των απόρρητων πληροφοριών για την προέλευση του κορωνοϊού

Ρούλα Τσουλέα - ΙΑΤROPEDIA

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ψήφισαν ομόφωνα το σχετικό νομοσχέδιο. Εκκρεμεί η απόφαση του Τζο Μπάιντεν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα ομόφωνα το νομοσχέδιο με το οποίο απαιτείται από την διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Avril Haines να αποχαρακτηρίσει τις πληροφορίες για την προέλευση του κορωνοϊού.

Το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί ομόφωνα και από την Γερουσία, την 1η Μαρτίου. Έτσι και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου συμφωνούν πλέον ότι θέλουν να γνωρίζουν όλες τις πληροφορίες.

Πλέον, επαφίεται στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εάν θα επικυρώσει το νομοσχέδιο ή θα ασκήσει βέτο. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως στην ερώτηση τι προτίθεται να κάνει ο κ. Μπάιντεν.

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία στην Κίνα, στις ΗΠΑ διεξάγεται πολωμένη δημόσια συζήτηση για την προέλευση του κορωνοϊού. Πληροφορίες διακινούνται ένθεν κακείθεν, ενώ πολλοί δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίμονα να τηρηθεί πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα.

Η συζήτηση αναθερμάνθηκε τον περασμένο μήνα, από δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με πληροφορίες της, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία πιθανότατα ξεκίνησε λόγω διαρροής του ιού από κάποιο κινέζικο εργαστήριο.

Το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο και το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται σε απόρρητη έκθεσή του ότι δεν είναι απολύτως βέβαιο για την ορθότητα του συμπεράσματός του.

Τέσσερις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός πιθανότατα δημιουργήθηκε μέσω φυσικής μετάδοσης. Δύο άλλες είναι αναποφάσιστες.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι ίσως να μην γίνει ποτέ γνωστή η προέλευση της πανδημίας. Η Κίνα λέει ότι οι πληροφορίες πως προκλήθηκε από διαρροή σε εργαστήριο δεν είναι αξιόπιστες.

Ο δημοκρατικός βουλευτής Jim Himes χαρακτήρισε «σημαντικό πρώτο βήμα» το νομοσχέδιο. «Ελπίζω ότι θα ξεκαθαρίσει κάποιες από τις εικασίες, κάποιες από τις φήμες που κυκλοφορούν εκεί έξω», σχολίασε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου