Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Συνάντηση του Υπ. Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου στην Ομάδα Εργασίας για την κατάργηση του claw back

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 15/03/2023

Δελτίο Τύπου

Χθες Τρίτη 14/3/2023 πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση, η οποία διήρκησε πλέον των 2 ωρών, επί των προτάσεων της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας για τον δραστικό περιορισμό και την κατάργηση του claw back στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Έγινε αναφορά στις 14 προτάσεις που αναφέρονται στην σύνοψη των προτάσεων της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή τους μέσα στο 2023, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί όλων αυτών.

Ως εκ τούτου θα υπάρξει νέα συνάντηση και συζήτηση για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί αυτών των προτάσεων.

Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι για το 2023 ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων θα ξεκινήσει με το αντίστοιχο τελικό budget του 2022 (480 εκατ. ευρώ) και θα ενισχυθεί επιπλέον από πόρους οι οποίοι προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, όπου το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.

Θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης του επενδυτικού claw back που είναι υπό έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις που θα γίνονται για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού θα συμψηφίζονται με μέρους του claw back, κατ΄ αναλογίαν του όπως εφαρμόζεται ήδη στις φαρμακοβιομηχανίες.

Συμφωνήθηκε να υπάρξει επιτροπή ελέγχου της συνταγογράφησης και παρακολούθησης της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων κατά το υπόδειγμα της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Συμφωνήθηκε οι καινούργιες εξετάσεις που θα εντάσσονται στο σύστημα αποζημίωσης να έχουν ξεχωριστό κωδικό, με δικό τους προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνουν τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα θα δημιουργείται πρωτόκολλο συνταγογράφησης για κάθε μία από αυτές, ώστε να είναι ελεγχόμενη δαπάνη τους.

Συμφωνήθηκε να αφαιρεθούν εξετάσεις που δεν θεωρούνται απαραίτητες και να πραγματοποιηθεί απόλυτος περιορισμός των εξετάσεων μέσω συνταγογραφικών κοφτών ανά ΑΜΚΑ.

Συμφωνήθηκε κάποιες εξετάσεις οι οποίες επιβαρύνουν υπέρμετρα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ να εξαιρεθούν της αποζημίωσης (π.χ. οι βιταμίνες D3 και B12 καταλαμβάνουν το 12,5% της δαπάνης του προϋπολογισμού για τις βιοχημικές εξετάσεις).

Εξετάζεται θετικά η αποζημίωση ανά αιμοληψία και η αμοιβή ιατρικής γνωμάτευσης από τους φορείς Π.Φ.Υ.

Κατατέθηκε αίτημα για να οριστεί διαδικασία επανελέγχου των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου λόγω της εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων στα ακτινολογικά μηχανήματα έχουν εξαιρεθεί της αποζημίωσης και έχουν κάνει ενστάσεις.

Από πλευράς Συντονιστικού Οργάνου ετέθη το θέμα της αύξησης της αμοιβής των εργαστηριακών και της επίσκεψης των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών που είναι καθηλωμένες εδώ και δεκαετίες.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε στο ότι όσα ζητήματα χρειάζονται νομοθέτησης, θα ενταχθούν στο αμέσως προσεχές νομοσχέδιο που είναι για ψήφιση αρχές Απριλίου και πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για όσα ζητήματα δεν πρόλαβαν να συζητηθούν.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ          Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ 
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

9 σχόλια:

  1. ΑΛΗΘΕΙΑ ΡΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ. ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ....ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΦΑΓΟΥΣ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥ 1991!!!!!!!! ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑ. ΤΟ CLAWBACK ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ. ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΕΡΓ. ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ. ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαιρονται.
    Αν δεν τα δούμε περασμένα με νόμο πριν τις εκλογές και αυτές τις άθλιες βιταμίνες εκτός ΕΟΠΥΥ,θα σας μαυρίσω με 2 χέρια,και δεν είμαι ένας,από τα μεσαία εργαστήρια δεν θα πάρετε τιποτα από ψήφους,θα πάει το μαύρο σύννεφο,κοπρόσκυλα ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προεκλογικη φουσκα .κακως εγινε η συναντηση .επρεπε να γινουν κινητοποιησεις διαρκειας .Μυαλο δεν βαζουμε και καλα να παθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ!!!!!ΑΜΕΣΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ!! ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΝΕΞΥΠΝΑ Κ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ….ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ..,, ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΤΥΣΙΜΟ Κ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ… ΣΕ ΤΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΔΛΔ ;;ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ;;;;;

      Διαγραφή
  4. Όταν θα πληρώνεις κ εσυ τα ιδια με εμένα σε CB τότε να με αντιπροσωπεύεις, κομματοσκυλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. την καλπροτεκτινη την ξεχασατε.θα μας φερνουν κοπρανα κ θα τα πληρωνουμε κιολας.αν δεν γινη κατι καλο πριν τις εκλογες ας ετοιμαστουν για πολλαπλες κυριακες.μετα θα μας ταξουν διορισμους στο δημοσιο για βαλσαμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έρχεται τσουνάμι με τις τράπεζες ,μας έχουν καταστρέψει όλες οι κυβερνήσεις και οταν είναι για απεργία κρύβονται όλοι ….πόσοι από τους εργαστηριακούς έκλεισαν τα ιατρεία τους;;;πόσοι από τους εργαστηριακούς πήγαν στη διαδήλωση ;;; Υποκρισία και θεωρία….όλα τα κάστρα από μέσα πέφτουν με προδοσία…καλό μεσημέρι κύριοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν πάρετε πίσω τα φωτογραφικά ποιοτικά κριτήρια για να αυξηθεί ο τζίρος των 2-3 αλυσίδων και να πληρώνουν το clawback των αλυσίδων τα μεσαία και μικρά εργαστήρια (που παρεμπιπτόντως τα πιο πολλά έχουν ISO πιστοποίηση), θα ψάχνεται βδομάδες να σχηματίσετε κυβέρνηση...Και μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες προσωπικού και προμηθευτών που θα τους πάρει η μπάλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σου λέει ας δώσω μια υπόσχεση τζάμπα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή