Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Χρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ με χιλιάδες «μαϊμού» αξονικές και μαγνητικές - Εντολή Πλεύρη για σαρωτικούς ελέγχους


Αξονική τομογραφία (Eurokinissi)

Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά άμεσα ο ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr, με κατεπείγον έγγραφό του στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας ζητά να διερευνηθούν άμεσα όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις που δηλώθηκαν ότι πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Ιανουάριο του 2023, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των αξονικών και των μαγνητικών ήταν διπλάσιος συγκριτικά με αντίστοιχους μήνες που παρουσιάζουν ανάλογη κίνηση ασθενών.

Η διαδικασία των ελέγχων είναι πλέον ψηφιακή και μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς μετά την πρόσφατη ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν και ειδικό αρχειακό σύστημα που αποθηκεύει το αποτέλεσμα των απεικονιστικών εξετάσεων αλλά και τη διάγνωση (λογισμικό PACS), ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί ότι η εξέταση πραγματοποιήθηκε και δεν χρεώθηκε πλασματικά στον ΕΟΠΥΥ.

Τα προηγούμενα χρόνια, άλλωστε, είχε διαπιστωθεί από ελέγχους που είχε πραγματοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ, ότι πολλά διαγνωστικά εργαστήρια χρέωναν πλασματικές απεικονιστικές εξετάσεις στον Οργανισμό χωρίς αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ. Γι’ αυτό εξάλλου και υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Υγείας τα λεγόμενα ποιοτικά κριτήρια ώστε να ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες μέσω των οποίων αποζημιώνει και τους παρόχους ο ΕΟΠΥΥ.

Εντολή Πλεύρη για διακοπή σύμβασης

Πάντως, η εντολή του υπουργού Υγείας όπως προκύπτει από το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το ethnos.gr, είναι πως αν διαπιστωθεί ότι ένα διαγνωστικό εργαστήριο προέβη σε πλασματικές χρεώσεις, θα διακοπεί άμεσα η σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Θάνος Πλεύρης στην κατεπείγουσα εντολή του στη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: «Η χρήση του λογισμικού PACS είναι υποχρεωτική, συνεπώς η μη επισυναπτόμενη αποστολή της καταχώρησης της αντίστοιχης εξέτασης στο σύστημα για όσους παρόχους αφορά, θα επιφέρει ως ενδεχόμενη ποινή τη διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ».

Ελέγχουν μία προς μία τις εξετάσεις

Ήδη στον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει να συγκροτούνται ομάδες ελέγχου που θα ερευνήσουν μία προς μία κάθε απεικονιστική εξέταση που έχει χρεωθεί στον Οργανισμό, ελέγχοντας τόσο το παραπεμπτικό και τη διάγνωση όσο και το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Το «μαύρο» χρονικό των παραβάσεων

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν κατά τη διάρκεια ελέγχων είχαν βρεθεί πολλές παραβατικές συμπεριφορές με διαγνωστικές εξετάσεις, πριν εφαρμοσθούν τα ποιοτικά κριτήρια και το υποχρεωτικό σύστημα αποθήκευσης των διαγνωστικών εικόνων.

Ενδεικτικά:Υπήρχαν περιπτώσεις όπου στο αποτέλεσμα μίας εξέτασης επισυναπτόταν η ίδια ακριβώς διάγνωση για πολλούς ασθενείς, με στόχο να πληρωθούν οι μαγνητικές και οι αξονικές από τον ΕΟΠΥΥ οι οποίες όμως δεν είχαν γίνει ποτέ.
Υπήρχαν ασθενείς που ενώ ήταν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο της Αθήνας, βρέθηκαν να κάνουν την ίδια μέρα και ώρα απεικονιστικές εξετάσεις σε άλλη πόλη της χώρας αρκετά μακριά από την πρωτεύουσα.
Παράλληλα υπάρχουν νησιά με αύξηση στο ποσοστό των εξετάσεων ακόμη και κατά 100%.
Μία άκρως χαρακτηριστική περίπτωση είναι επίσης ότι το τρίμηνο της πρώτης καραντίνας που επιβλήθηκε λόγω του Covid το 2020, είχαν βρεθεί διαγνωστικά εργαστήρια να έχουν αύξηση στις απεικονιστικές εξετάσεις κατά μέσο όρο 40%, την ώρα όμως που εκείνη την περίοδο ουδείς κυκλοφορούσε στους δρόμους, ενώ όλα τα διαγνωστικά κέντρα και οι μονάδες υγείας παρουσίαζαν μείωση στην κίνηση πάνω από 50%.

10 σχόλια:

 1. Κλασικός αντιπερισπασμός για ννα τρομοκρατήσουν τους εργαστηριακούς ιατρούς να μην πολυφωνάζουν για το claw back! Ξεχνούν ότι όταν ψευτοπληρώνεις με τις ασφαλιστικές τιμές του 1991 και είσαι μονοπώλιο ο άλλος δεν έχει άλλη επιλογή ! Κοινοί εκβιαστές .....δώστε τους δρόμο και βγείτε μόνη σας από την εγκληματική οργάνωση του χρΕΟΠΥΥ Συνάδελφοι.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. απιστευτο γελιο ,μπραβο να ειναι καλα οι ανθρωποι! προεκλογικα θα γινουν δηθεν ελεγχοι !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όσο θα πληρώνετε ψίχουλα προφανώς αυτό θα γίνεται! Η χυδαία συμπεριφορά του πορτοφόλια υπουργού στις τελευταίες μέρες του στο υπυγ πρέπει να μας ανοίξει τα μάτια! Αντί να κοιτάξει να καταργήσει το claw back ψάχνει να λασπωσει τους ιατρούς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και μας κλέβουν και μας την λένε.....μαύρο στους αθλιους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μήπως το άρθρο είναι κλεμμένο από αλλού- Μήπως άλλο κράτος;
  Πώς έλεγξαν τις γνωματεύσεις; Αφού δεν καταχωρούνται ακόμα ψηφιακά στην Ελλάδα;
  Θα έπρεπε να προσέχουν την λένε και τι γράφουν ένας που γνωριζει το θέμα κατάλαβε ότι απλά λένε ψέματα!
  Μήπως δεν ενημερώθηκαν για το πλαφόν Που υπάρχει στις αξονικές και τις μαγνητικές; Πως έκαναν τα διαγνωστικά κέντρα παραπάνω εξετάσεις;
  Τι σημαίνει στην εποχή του Covid δεν κυκλοφορούσε κάνεις; Δεν μπορούσε να αρρωστήσει κάνεις ;
  Αν είναι έτσι μήπως να κάνουμε ξανά καραντίνα για να είμαστε όλοι υγιείς;
  Ποιον κοροϊδεύουν μας λένε κατάφατσα ότι είμαστε ηλίθιοι και κλέφτες; οι κλέφτες!
  Έλεος με την προπαγάνδα Φυσικά αφορά τους πολλούς τους πολίτες ! Για να μας πουν και πάλι κλέφτες !
  Συνάδελφοι ξυπνήστε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απλά επικοινωνιακή δυσφημιση στους εργαστηριακούς ιατρούς που οαραεγιμαν ενοχλητικοί φωνάζοντας για το claw back

   Διαγραφή
 6. Μήπως κύριοι την εποχή της καραντίνας κανείς δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα ; για να κάνει εξετάσεις και της έκανε όλες το μέρος του δηλαδή στα νησιά;
  Μήπως ; Μήπως δεν θυμάστε ότι στα νησιά ο κόσμος ήταν Απομονωμένος ;
  Γνωρίζετε ότι δεν μπορούμε να πάμε κολυμπώντας στην Αθήνα όταν δεν πετούσαν αεροπλάνα και τα πλοία δεν ταξίδευαν;
  Ποιον κοροϊδεύετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εκτός από τα παραπάνω για τα νησιά! νομίζω ότι ξεχάσατε ότι ο κόσμος Στην καραντίνα, εκτός από το να ταξιδέψει, στην πρωτεύουσα, δεν είχε πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνει αξονικές και μαγνητικές απλά σας το θυμίζω
  Και καλά κάνετε και μας κοροϊδεύετε γιατί κορόιδα είμαστε που παίρνουμε 12 € σε κάθε Αξονικη και 35€ Σε κάθε μαγνητική και στο τέλος μας λέτε και κλέφτες ότι κάνουμε την ίδια γνωμάτευση για όλους που τις δια άστατε τις γνωματεύσεις! Σας θυμίζω ότι δεν καταχωρούνται ηλεκτρονικά ακόμα!
  Όσο για τα άτομα που νοσηλεύονται την μέρα που κάνουνε αξονικές και μαγνητικές πόσες φορές μετά από τις μαγνητικές μέσα σε 1 h από την εξέταση έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομείο γιατί έπρεπε; Βλέπετε είναι την ίδια μέρα και νοσηλεία και εξέταση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τις κρατικές δομές τις έχουν ελέγξει , για να δουν το μεγάλο φαγοπότι , με τις "δηθεν βλάβες" των απεικονιστικών και την ευθεία παραπομπή στα ιδιωτικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή