Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Νέα φάρμακα οριστικά μόνο με χαράτσι 25%! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες από τα σχέδια του υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Συνεχίζονται οι συνομιλίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν στη νέα φαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, και όπως λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει πως όλες οι εισαγωγές των νέων φαρμάκων θα πρέπει να γίνονται με χαράτσι 25%.

Με βάση έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε στον κλάδο πως το ποσοστό αυτό της καταβολής ορίζεται μέχρι να υιοθετηθεί στη χώρα το σύστημα ελέγχου της αποτελεσματικότητας των νέων φαρμάκων (μέσω ΗΤΑ) κάτι που ισχύει σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επειδή όμως οι σχετικοί έλεγχοι αλλά και ο νέος φορέας (ΗΤΑ) αργούν, όπως υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να καταβάλλεται το 25%. Μάλιστα ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση των τιμών των ακριβών φαρμάκων αλλά με κάποια καθυστέρηση, γι αυτό και το 25% χαράτσι επιβάλλεται. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: Ακριβά φάρμακα χωρίς διαπραγμάτευση! Γιατί κόπηκαν τα «παζάρια»

Βέβαια από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας υπήρξαν και πάλι έντονες αντιδράσεις καθώς υποστηρίζεται πως ένα νέο φάρμακο, με την είσοδό του στη χώρα θα πρέπει να καταβάλλεται ουσιαστικά το 50% των κερδών δεδομένου πως θα επιβάλλονται και υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων με την υπέρβαση της δαπάνης (rebate και claw back).

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών – αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr– εμμέσως πλην σαφώς διαμήνυσαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως οι φαρμακοβιομηχανίες με το χαράτσι αυτό θα αποφεύγουν ουσιαστικά τις εισαγωγές νέων φαρμάκων καθώς η κατάσταση στη χώρα δε θα θεωρείται συμφέρουσα. Αποτέλεσμα βέβαια θα είναι οι Έλληνες ασθενείς να μη λαμβάνουν όλες τις νέες θεραπείες που κυκλοφορούν στον υπόλοιπο κόσμο.

Χωρίς Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά στην κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας και έτσι ουσιαστικά δε θα υπάρχει τρόπος να υποβάλλονται ενστάσεις για το ύψος των τιμών και άλλα προβλήματα.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι να κατατίθενται αιτήσεις στον ΕΟΦ όπου εκεί θα υποβάλλονται και οι όποιες διαφωνίες και αντιρρήσεις. Το επιχείρημα, όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, είναι ουσιαστικά ότι με τον περιορισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών επιτυγχάνεται καλύτερα η διαφάνεια στον τομέα των φαρμάκων.

1 σχόλιο:

  1. ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ! ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΟΛΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ (ΒΛΕΠΕ ΚΕΕΛΠΝΟ), ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ. ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ, ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή