Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

315 εκατομμύρια το “άνοιγμα” οφειλόμενων και καταβαλλόμενων εισφορών από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ



Το 2016, η απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

IATRONET.GR

Ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ η υστέρηση καταβολής εισφορών από τα Ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί κατέβαλαν πέρυσι 4,12 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης εισφορών 4,44 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017.

Για να καλυφθεί η συγκεκριμένη διαφορά, θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ επιπλέον 315 εκατομμύρια ευρώ.

Η χρηματοροή εμφάνισε το 2016 μία σημαντική βελτίωση, καθώς τα Ταμεία κατέβαλαν στον ΕΟΠΥΥ 4,12 δισ. ευρώ, έναντι 3,46 δισ. το 2015 και 3,34 δισ. το 2014.

Η βελτίωση, ωστόσο, δεν οδήγησε σε εξάλειψη του προβλήματος. Με πρόσφατη επιστολή προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών φορέων, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε επισημάνει πως στο τέλος του 2016 οι οφειλές τους προς τον Οργανισμό ανέρχονταν στα 2,25 δισ. ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη και του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αθανάσιου Μπακαλέξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη σύσκεψη, το 2016 η απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Ομαλοποίηση

Η ενισχυμένη απόδοση των εισφορών είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών Υγείας, με παράλληλη αύξηση των χρηματοροών προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όπου το ποσό ξεπέρασε τα 580 εκατομμύρια ευρώ.

Επισημάνθηκε, δε, πως ο ΕΟΠΥΥ μειώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες παρόχους, καθώς στο τέλος του 2016 μειώθηκαν κατά 700 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.

Με σκοπό να εφαρμοστεί το σχέδιο πληρωμών προς τους παρόχους, σχεδιάστηκε η πλήρης απόδοση των προϋπολογισθέντων ασφαλιστικών εισφορών κατά το 2017, οι οποίες υπολογίζονται στο ύψος 4,44 δισ. ευρώ.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου