Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ξυλοδαρμούς γιατρών φέρνουν οι ελλείψεις στα νοσοκομεία


Αποτέλεσμα εικόνας για νοσηλεία σε ράντζο

ΑΓΡΙΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

«Στα χέρια» φέρνουν προσωπικό και ασθενείς οι δραματικές και καθημερινές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η ημέρα εφημερίας σε δημόσιο νοσοκομείο καταλήγει σε πραγματικό κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των γιατρών, αφού η αναμονή, που φτάνει τις οκτώ ώρες -ή και τις ξεπερνά-, εξοργίζει ορισμένους ευέξαπτους ασθενείς οι οποίοι επιτίθενται στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

«Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να γλιτώσουμε γιατρό τον οποίο γρονθοκόπησε συνοδός ασθενούς. Κινδυνεύουμε καθημερινά», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, Βασίλης Μιχαλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, την περασμένη Κυριακή εφημέρευε ως ειδικευμένος παθολόγος στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας ο διευθυντής της κλινικής, μόνος του, που είχε στην ευθύνη του τόσο τους νοσηλευόμενους της κλινικής όσο και το Τμήμα Επειγόντων, στο οποίο η προσέλευση είναι αθρόα λόγω της έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων. Οπως εξηγεί ο κ. Μιχαλόπουλος, εκείνη την ώρα διεκομίσθη και νεκρό άτομο με το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα ο ένας και μοναδικός γιατρός να μην μπορεί να αντιμετωπίσει γρηγορότερα τους ασθενείς. Συνοδός, λοιπόν, απαίτησε την άμεση εξυπηρέτηση της συζύγου του που είχε πυρετό, εξυβρίζοντας και γρονθοκοπώντας το γιατρό.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τονίζουν ότι εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού βιώνουν καθημερινά τέτοιου είδους καταστάσεις από πολίτες. «Ο κόσμος είναι τρελαμένος, δεν έχει την παραμικρή ψυχραιμία, ακούς παράλογα πράγματα. Υπάρχει όντως μεγάλη αναμονή, καθώς το προσωπικό είναι ανεπαρκές, αλλά φταίει και η οικονομική κρίση και τα πολλαπλά προβλήματα που κουβαλά ο καθένας για την έλλειψη ψυχραιμίας», αναφέρει ο κ. Μιχαλόπουλος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε προχθές ακόμη ένα πρόσφατο περιστατικό βίας σε προσωπικό νοσοκομείου από συνοδό ασθενούς στη Νάξο. Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στη νυχτερινή βάρδια Κυριακή προς Δευτέρα δεν υπήρχε κανένα διαθέσιμο ασθενοφόρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το τηλέφωνο των επειγόντων καλεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Νάξου. Τα ξημερώματα της Δευτέρας υπήρξε κλήση για τη διακομιδή επείγοντος περιστατικού από κατάστημα της πόλης. Η νοσηλεύτρια που απάντησε στην κλήση ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο και ότι θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί είτε με περιπολικό της Αστυνομίας είτε με ιδιωτικό μέσο. Η απάντηση εκνεύρισε τη συνοδό του ασθενούς, η οποία έφτασε μετά από λίγη ώρα στο νοσοκομείο και εξαγριωμένη ζήτησε τη νοσηλεύτρια με την οποία μίλησε στο τηλέφωνο.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι, όταν τελικά την εντόπισε, της επιτέθηκε και τη χτύπησε «βάναυσα». Για να προστατευτεί, η νοσηλεύτρια κατέφυγε σε έναν κλειστό χώρο του τμήματος.

Προχθές, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικό. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, οι συνοδοί μιας 13χρονης επιτέθηκαν φραστικά σε ειδικευόμενο ιατρό Γενικής Ιατρικής, ο οποίος δέχτηκε γροθιά και τραυματίστηκε στο πρόσωπο ενώ προσπαθούσε να τοποθετήσει την ασθενή σε αμαξίδιο μεταφοράς, και στη συνέχεια τραυμάτισαν στο πρόσωπο και την τραυματιοφορέα που τη μετέφερε. «Παρότι η ασθενής είναι ανήλικη, της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, έγινε εργαστηριακός έλεγχος και εκτιμήθηκε η κατάστασή της ως αιμοδυναμικά σταθερή. Οι συνοδοί συνέχισαν να προκαλούν αναστάτωση στην αίθουσα αναμονής του ΤΕΠ καθώς εκσφενδόνιζαν καρέκλες και χτυπούσαν την τζαμαρία στο γραφείο κίνησης του ΤΕΠ».

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

2 σχόλια:

  1. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΤΗΝΟ ΧΑΜΑΛΗ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙ-ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο άρρωστος σέβεται τον γιατρο ΜΟΝΟΝ όταν τον πληρώνει. Όλοι οι απένταροι φτωχομπατίρηδες κάνουν τον μάγκα όταν όλα είναι δωρεάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή