Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Νέα δεδομένα από τη συναντήση Αριστοτελους – Φαρμακοβιομηχανίας


Συναντηση εφ’ όλης της ύλης είχαν χθες το βράδυ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Συνδέσμου Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντώνιου, βρέθηκαν τα σχεδιαζόμενα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική. Για περίπου δυο ώρες συζητήθηκαν κυρίως τα μέτρα “φωτιά” που θα επιβαρύνουν τα νεοεισερχόμενα φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφοριες του Virus, η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη στην επιβολή του rebate εισόδου στην αποζημίωση των νέων φαρμακων που θα αγγίζει το 25%. Αυτη η υποχρεωτική έκπτωση θα καταβάλλεται, ωστόσο, για 2 χρονια, αντί των 3 που αρχικά ειχε εξεταστεί.

Ελαφρά βελτίωση φαίνεται να επιτυγχανεται και στον αριθμό των χωρών που θα χρειάζονται για να αποζημιωθεί ένα καινοτόμο φάρμακο. Έτσι το νεοεισερχόμενο φαρμακευτικό προϊόν, ενώ βάσει του αρχικού σχεδιασμού θα χρειαζόταν να αποζημιώνεται σε 14 χώρες και να εχει περάσει απο HTA (Health Technology Assessment) σε 7, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα αρκεί να έχει αξιολογηθεί, μέσω HTA, σε 6 κράτη.

Πρόκειται, όμως, για δειλά βήματα, ελάχιστα ικανά για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες ασθενών και φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις των μέτρων. Η ανυποχώρητη στάση της Αριστοτελους, ειδικά σε ό,τι αφορά το ύψος του rebate εισόδου (σήμερα ισχύει ένα 5%) προκάλεσε για άλλη μια φορά την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεω, οι οποίοι τόνισαν τα εμπόδια που πρόκειται να προκύψουν στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Εκτιμάται οτι τα τεράστια “καπέλα” που θα χρειαστούν να φορέσουν οι εταιρίες με το νέο rebate συν τις υπάρχουσες υποχρεωτικές εκπτώσεις και τα clawback θα οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστέρησεις στην ένταξη στην ελληνική αγορά νέων φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Υγείας να εξετάζει σενάρια, που θα προβλέπουν κίνητρα για τις εταιρίες που θα επιτυγχάνουν στόχους αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε ένα σαφές πλαίσιο.

Εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται ίσως και άμεσα, με τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση να θεωρείται καθοριστικός παράγοντας στη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου