Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Κάποιοι προτείνουν ακόμη και καταγγελία της σύμβασης που υπογράφτηκε στις 2 Ιανουαρίου με τον ΕΟΠΥΥ.

Αυξάνει το φέσι από τα αναλώσιμα στα φαρμακεία


Στα όριά τους... βρίσκονται οι φαρμακοποιοί λόγω των αναλωσίμων, όπου το φέσι από τον ΕΟΠΥΥ αυξάνει σταθερά! Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών από τα αναλώσιμα, κάποιοι –κυρίως οι νέοι του επαγγέλματος που ασφυκτιούν στο ξεκίνημά τους από τα χρέη- μιλούν ακόμα και για καταγγελία της σύμβασης που έγινε στις 2 Ιανουαρίου.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα του κλάδου, αυτός μας ανέφερε ότι δεν έχουν πληρωθεί από το Ιανουάριο, ενώ σε λίγες ημέρες γίνονται και οι υποβολές του Μαΐου. Τι σημαίνει αυτό σε νούμερα; Αν λάβουμε μόνο τα αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη, αυτά που πρέπει να λάβουν τα φαρμακεία για τον κάθε μήνα είναι περίπου 8,5 εκατ. ευρώ. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Υπάρχουν και τα ιατροτεχνολογικά είδη, ανεβάζοντας αυτόματα το ποσό που είναι να πάρουν οι επιχειρήσεις στα 11-12 εκατ. ευρώ το μήνα.

Και ενώ, όπως μας τόνισε ο παράγοντας του κλάδου, προ της σύμβασης τα είχαν στα ράφια τους –τα ιατροτεχνολογικά είδη- περίπου 900 φαρμακοποιοί, σήμερα πωλούν όλα τα φαρμακεία τα συγκεκριμένα προϊόντα. Δεν έχει σημασία, κατά τον ίδιο, αν ένα φαρμακείο, εμπορεύεται ένα τέτοιο είδος ή 100, αλλά η «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στο ταμείο του.

Αναμφίβολα, η οικονομική στενότητα των φαρμακείων βρίσκεται στο κόκκινο, μας λέει η πηγή μας, καθώς δεν είναι μόνο τα αναλώσιμα που έχουν φορτώσει με χρέη τις επιχειρήσεις αλλά και τα ληξιπρόθεσμα της περιόδου 2011-2012 για τα οποία ουδείς από την πλευρά του κράτους κάνει λόγο. Μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ περίπου. Και σε όλα αυτά, συνεχίζει η πηγή μας, πρέπει να προστεθούν και οι οφειλές από τους Ευρωπαίους πολίτες. Όπως τόνισε ο φαρμακοποιός που μας μίλησε, ήδη ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στον κλάδο δύο μήνες, γεγονός που λιγοστεύει ακόμη περισσότερο την όποια ρευστότητα, ενώ και πάλι κανείς δεν λέει τι πρόκειται να γίνει με αυτό το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου