Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΕΦΚΑ: Τρύπα 663 εκατ. ευρώ

Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε στο πολυνομοσχέδιο, αλλά και το σύστημα «Ήλιος» για τις συντάξεις, «κάρφωσαν» το κυοφορούμενο έλλειμμα του ΕΦΚΑ και εξήγησαν ξεκάθαρα το λόγο που πάρθηκαν μέτρα αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Το Ασφαλιστικό αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες, προκάλεσε διαφορά στα έσοδα ύψους 663 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

http://www.businessnews.gr/

Η ανάγκη να καλυφθεί η «τρύπα» πριν καν δημιουργηθεί, προκάλεσε τη νέα παρέμβαση στις τάξεις των εισφορών. Όσο και αν το 2018 θα υπάρξει έκπτωση κατά 15%, προκύπτει όφελος στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ κατά 143 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι τα υπόλοιπα 520 εκατ. ευρώ που είναι το «άνοιγμα» θα καλυφθούν από τις περικοπές στις συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν στο πολυνομοσχέδιο, από την 1.1.2018 και μετά θα υπάρξει αλλαγή στη βάση υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών ασφαλισμένων. Εφεξής στο καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα θα προστίθενται και οι καταβαλλόμενες εισφορές του έτους αναφοράς. Έτσι, αυξάνεται η βάση υπολογισμού και αντίστοιχα αυξάνεται και το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών για 1,4 εκατ ασφαλισμένους. Μπορεί το 2018 να έχει θεσμοθετηθεί έκπτωση 15%, όμως από το 2019 και μετά οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα υποστούν αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις θα ανέλθουν έως και το 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου