Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Πέπλο μυστηρίου στα κονδύλια για τη συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων

Ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τα κονδύλια που διατίθενται κάθε χρόνο για τη συντήρηση των μηχανημάτων, υποστηρίζεται ωστόσο ότι είναι αρκετά- μπορεί να ξεκινούν από μερικά ευρώ και να φθάνουν τις χιλιάδες.


Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία αναφορικά με τα διαθέσιμα κονδύλια. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το 85% των κονδυλίων που δίνονται για τη συντήρηση των μηχανημάτων στα νοσοκομεία φαίνεται να ελέγχουν οι θυγατρικές πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και οι επίσημοι αντιπρόσωποι, αφήνοντας το υπόλοιπο 15% σε μεμονωμένους παίκτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, περίπου 200 εταιρείες φαίνεται να ασχολούνται με την συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων, αν και μιλάμε για υποθέσεις, καθώς ποτέ δεν έχει γίνει συνολική καταγραφή τους, όπως και του ποσού που απαιτείται για την συντήρηση-επισκευή των μηχανημάτων. 

Μολονότι όλα τα νοσοκομεία έχουν στον προϋπολογισμό τους κωδικό συντήρησης των μηχανημάτων τους, αυτός είναι μηδενικός! Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με επιχειρηματία, ότι αν ανακύψει κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία των μηχανημάτων του τότε είτε το νοσοκομείο καλύπτει το κόστος της συντήρησης με ίδια κεφάλαια (αν έχει!) ή με έκτακτη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ. 

Και ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τα κονδύλια που διατίθενται κάθε χρόνο για τη συντήρηση των μηχανημάτων, υποστηρίζεται ωστόσο ότι αυτά είναι αρκετά- μπορεί να ξεκινούν από μερικά ευρώ και να φθάνουν τις χιλιάδες. Για παράδειγμα, μόνο μία λυχνία σε έναν αξονικό μπορεί να κοστίζει έως και 60.000 ευρώ.

Μόνο για τα απεικονιστικά μηχανήματα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το 1ο πεντάμηνο του 2017, υπεγράφησαν 425 συμβάσεις συντήρησης και επισκευής 570 μηχανημάτων, συνολικής δαπάνης 6,087 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 27% αφορά τα συστήματα υπολογιστικής τομογραφίας, το 10% συστήματα μαγνητικής τομογραφίας, το 19% τα συστήματα αγγειογραφίας / στεφανιογραφίας, το 23% τα ακτινολογικά μηχανήματα, το 5% τα συστήματα υπερήχων, το 6% τα CR-εμφανιστήρια και το 10% τα υπόλοιπα μηχανήματα (μαστογράφοι, οστεοπυκνόμετρα, πυρηνικής ιατρικής, κλπ). Από τις συμβάσεις αυτές το 43% αποτελεί χρονικές συμβάσεις συντήρησης και το 43% συμβάσεις-αναθέσεις επισκευής. Στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής σε απεικονιστικά συστήματα, παρέχουν κατά πληροφορίες 37 εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου