Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Σφάζονται οι ειδικότητες στην... ποδιά του διαβήτη: Εξώδικο των ενδοκρινολόγων στους διαβητολόγους



Τους ασθενείς με διαβήτη κατ’ αποκλειστικότητα θέλουν να περιθάλπουν οι παθολόγοι-μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας με τις... ευλογίες μάλιστα της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Onmed.gr

Όπως καταγγέλει ειδικότερα η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία-Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ) σε οξύτατο ύφος, κατά παράβαση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που αναγνωρίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη ως αναπόσπαστο τμήμα της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κατέθεσε εισήγηση στην εν λόγω Επιτροπή για να αναλάβουν αποκλειστικά παθολόγοι και παιδίατροι την εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη.

Παρά την οξεία αντίδραση της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ) που έστειλε μέχρι και εξώδικο στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ καθηγητή Κ. Μάρκου (ο οποίος μάλιστα είναι ενδοκρινολόγος» το θέμα εξετάστηκε ερήμην της ΕΕΕ-ΠΕΕ στην Επιτροπή, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτό το αίτημα.

Έτσι, το θέμα παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, η οποία θα συνεδριάσει το προσεχές διάστημα, πιθανότατα στις 9 Ιουνίου, για να λάβει την τελική απόφαση και να κάνει σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.

Η ΕΕΕ-ΠΕΕ τονίζει ότι «ο σακχαρώδης διαβήτης, λόγω της πολυσυστηματικής φύσης του, αποτελεί επιστημονικό αντικείμενο έρευνας πολλαπλών ειδικοτήτων και ΟΧΙ μίας επαγγελματικά κατοχυρωμένης εξειδίκευσης-ειδικότητας», ενώ «επιστημονικό ενδιαφέρον πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει οποιοσδήποτε ΙΑΤΡΟΣ κάθε ειδικότητας, χωρίς να συντρέχει η ανάγκη νομικής ή επαγγελματικής κατοχύρωσης του τίτλου "διαβητολόγος"».

Για τον λόγο αυτό, η ΕΕΕ-ΠΕΕ, προγραμματίζει συγκέντρωση-διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΚΕΣΥ, την ερχόμενη Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 11 π.μ. Στη συνέχεια δε, παραθέτει μία σειρά από επιχειρήματα, που καταδεικνύουν ότι ο διαβήτης, είναι άμεσα συνυφασμένος με την Ενδοκρινολογία όπως: 

1. Ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει στις ενδοκρινοπάθειες και υποχρεωτικά διδάσκεται στο πλαίσιο της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας.

2. Η εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη (η αποκαλούμενη ως «διαβητολογία») δεν είναι αναγνωρισμένη στη χώρα μας ούτε ως τίτλος ιατρικής ειδικότητας ούτε ως τίτλος ιατρικής εξειδίκευσης, ενώ μόνο οι ενδοκρινολόγοι δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του διαβητολόγου. Η χρήση του τίτλου αυτού από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων είναι μη νόμιμη, αφού ο τίτλος αυτός δεν είναι θεσμοθετημένος και συνεπώς δεν έχει νομική υπόσταση.

3. Η προτεινόμενη από το ΚΕΣΥ εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη μόνο των μη-ενδοκρινολόγων θα προκαλέσει τεράστια σύγχυση στους ασθενείς και δραματική μείωση στο επίπεδο της φροντίδας τους, αφού οι γιατροί που θα τους αντιμετωπίζουν δεν θα είναι εκπαιδευμένοι σε όλες τις ενδοκρινοπάθειες (παθήσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες) αλλά σε μία μεμονωμένη, λες κι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν επηρεάζει άλλα όργανα και ιστούς πλην του παγκρέατος.

4. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να πάρει ένας γιατρός την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας είναι προαπαιτούμενο να εμβαθύνει σε όλες τις πτυχές του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του.

5. Προηγούμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ έχουν απορρίψει την καθιέρωση εξειδίκευσης στον σακχαρώδη διαβήτη, διότι «η Διαβητολογία δεν παριστά ένα καλά καθορισμένο πεδίο άσκησης της Ιατρικής που ΔΕΝ μπορεί να συμπεριληφθεί στα καθιερωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων ειδικοτήτων», ενώ έχει «επαλληλία 100% με την Ενδοκρινολογία», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά σε μία από αυτές (2003).

6. Από το 1992 το ΚΕΣΥ είχε προτείνει να αλλάξει ο τίτλος της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας και να γίνει «Ενδοκρινολογία - Διαβήτης - Μεταβολισμός», κάτι όμως που ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

7. Στην Ευρώπη δεν τίθεται πουθενά θέμα διαχωρισμού της Ενδοκρινολογίας από τον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αναγνωρίζεται αποκλειστικά και μόνο η ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας και όχι η «διαβητολογία», η οποία σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενταγμένη στο γνωστικό αντικείμενο της Ενδοκρινολογίας.

8. Οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη αντιμετωπίζονται από τις αντίστοιχες ειδικότητες (π.χ. Νεφρολογία, Νευρολογία, Αγγειολογία, Καρδιολογία, Οφθαλμολογία), δίχως την αναγκαιότητα και τη συμβολή κάποιου «εξειδικευμένου διαβητολόγου», επομένως δεν συντρέχει λόγος για «καλύτερη εκπαίδευση-εξειδίκευση» παθολόγων γι’ αυτές, όπως ισχυρίζεται η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Παρόλα αυτά, συνεχίζει η ΕΕΕ -ΠΕΕ η Επιτροπή Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ δεν έλαβε υπ’ όψιν το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο, ούτε τις προηγούμενες αποφάσεις/γνωμοδοτήσεις του ΚΕΣΥ, κατά την απόφασή της επί της εισήγησης της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, την οποία και αποδέχτηκε.

Όπως ανέφεραν ακόμη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΕΕ-ΠΕΕ, και η κυρία Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και γενική γραμματέας της ΕΕΕ-ΠΕΕ, «η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αναφέρει στην εισήγησή της προς το ΚΕΣΥ ότι η Διαβητολογία καθορίζεται ως εξειδίκευση ιατρών που έχουν ειδικευθεί στην ειδικότητα είτε της Παθολογίας είτε της Παιδιατρικής, με αντικείμενο την απόκτηση ειδικών γνώσεων για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του».

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο αλλά γίνεται προσπάθεια να περάσει στην Ελλάδα δίχως να εξυπηρετεί επιστημονικούς λόγους ούτε την ποιότητα περίθαλψης των διαβητικών ασθενών, ενώ ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας συντεχνιακών συνθηκών» αναφέρει η ΕΕΕ-ΠΕΕ στο εξώδικό της με ημερομηνία 15 Μαΐου 2017.

«Με την λογική της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο ενδοκρινολόγος ο οποίος υποχρεωτικά εκπαιδεύεται (εξειδικεύεται) για δύο χρόνια στην Παθολογία στο πλαίσιο των σπουδών του, κανονικά είναι και... Παθολόγος (κατά το «Διαβητολόγος»), ενώ ο παθολόγος που έχει εξειδικευθεί στη διαβητική νεφροπάθεια ουσιαστικά είναι και... Νεφρολόγος», τόνισαν χαρακτηριστικά οι ομιλητές.

Το όλο θέμα είχε ανακινήσει το προηγούμενο προεδρείο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και το συνεχίζει το νυν, ο πρόεδρος του οποίου είναι ο συντάκτης του σχετικού αιτήματος της ΕΔΕ αλλά και τακτικό μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕ.Σ.Υ. που ομόφωνα αποφάσισε τη θέσπιση της επίμαχης εξειδίκευσης!

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ) δηλώνει ρητά την αμετακίνητη θέση του για «την αναγκαιότητα θέσπισης της εξειδίκευσης στον σακχαρώδη διαβήτη». Και αυτό, διότι «δεν υπάρχει ειδικότητα στο εν λόγω νόσημα και ως εκ τούτου εξειδίκευση, σύμφωνα και με την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικευμένων Ιατρών (UEMS), της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ESE), της συντριπτικής πλειονότητας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του παράγωγου Κοινοτικού Δικαίου (Οδηγίας 2013/55/ΕΕ της 20-11-2013, η οποία τροποποίησε την Οδηγία 2005/36/ΕΚ της 07-09-2005, η οποία, με τη σειρά της, είχε αντικαταστήσει την Οδηγία 93/16/ΕΟΚ της 05-04-1993)».

Επίσης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕ-ΠΕΕ εμμένει στην αυτονόητη και απολύτως νόμιμη διεκδίκηση της κατοχύρωσης της αλλαγής τίτλου της ειδικότητας από «Ενδοκρινολογία» σε «Ενδοκρινολογία - Διαβήτης - Μεταβολισμός» σε εναρμόνιση με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

11 σχόλια:

  1. Και γιατί να μη γίνουν και αρρυθμιολόγοι οι παθολόγοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάθε πρώτα να γράφεις και μετά κάνε διάγνωση

      Διαγραφή
    2. Μιά χαρά το έγραψα. Να τρως φρούτα και λαχανικά για διάυγεια. Και κανενα ΑΣΟ.

      Διαγραφή
    3. Τα φρούτα και λαχανικά θα με μάθουν το ελληνικό ερωτηματικό;

      Διαγραφή
    4. Ελληνικό. Φάε φρούτα σου λέω.

      Διαγραφή
  2. και ολα αυτά για το 10ευρο της συνταγογράφησης .. ουστ ξεφτίλες ολοι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τετοιοι ξεφτιλες ειμαστε οι γιατροι,φαγωνομαστε σαν αγραμματοι ενω μας εχουν διαλυσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαίρει και βασίλευε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιοι γενικοι ιατροι;μεγαλυτερα ζουλαπια απο τους παθολογους δεν υπαρχουν!και ακολουθουν οι καρδιολογοι.ετσι για να σας την πω λιγο γιατι αντι να ειμαστε ενωμενοι στον πολεμο,γυφτιζουμε για τα ψιχουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιστημονικό ενδιαφέρον πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει οποιοσδήποτε ΙΑΤΡΟΣ κάθε ειδικότητας, χωρίς να συντρέχει η ανάγκη νομικής ή επαγγελματικής κατοχύρωσης του τίτλου "διαβητολόγος"...ειναι το μονο που διαβασα και μου θυμιζει την υποχρεωση μου ως ιατρου, της συνεχους εξελιξης και ενημερωσης. Ολα τα υπολοιπα που διαβασα μου υπενθυμιζουν ποσο χαμηλα βαζουμε το λειτούργημα μας. Λυπαμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή