Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Μεταβατική επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων


Την ισορροπία στη Φαρμακευτική Αγορά, μετά την εισαγωγή των νέων μέτρων, αναζητεί η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και οι 2 υποεπιτροπές της, που συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα (διαβάστε εδώ).

Στην πρώτη υποεπιτροπή, που έχει έργο την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αναμένεται να συζητηθούν και οι επιπτώσεις των νέων rebate και του claw back. Ειδικά το “αγκάθι” του rebate φαίνεται να έχει προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους στις φαρμακευτικές εταιρίες (διαβάστε εδώ και εδώ), ειδικά στην εφαρμογή του στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ελλείψει ενός επιβλέποντα θεσμού και απουσίας γνώσης των υπηρεσιών των νοσοκομείων στην εφαρμογή του “πολυωνυμου Μπερσίμη”.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το rebate και το claw back για το πρώτο 4μηνο του έτους ανήλθαν σε περίπου 110 εκατ. ευρώ έκαστο.

Κυρίως, όμως, στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να τεθεί η πρόταση, που φέρεται να προωθεί και η Αριστοτέλους, για δικαιότερη κατανομή του claw back. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, σε συνέδριο για το Νοσοκομειακό Φάρμακο, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, έως το τέλος του Ιουνίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα συσταθεί μια Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων, η οποία θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο έως την υλοποίηση εθνικού Συστήματος Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας το 2018.

Τιμολόγηση

Στην τελική ευθεία για την έκδοση του Νέου Δελτίου Τιμών βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας. Η Επιτροπή Τιμών εξέτασε τον κατάλογο της ανατιμολόγησης την περασμένη Τρίτη και έδωσε το “πράσινο φως”. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το Δελτίο Τιμών όταν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του θα περιλαμβάνει και μια σειρά εθελούσιων μειώσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 130 αιτήματα εταιριών για εθελούσιες μειώσεις πρόκειται να υποβληθούν ώστε να δημοσιευθεί συμπληρωματικό δελτίο τιμών, το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας. Οι συγκεκριμένες τιμές πρόκειται να ενταχθούν στο Δελτίο της γενικής ανατιμολόγησης.

Θυμίζουμε πως φαρμακοβιομηχανίες, κυρίως εγχώριες, προβαίνουν στην τακτική των εθελούσιων μειώσεων, ωστε να προστατεύσουν τα σκευάσματα τους από νέες κατακόρυφες μειώσεις μέσω του «μαξιλαριού» του -10%, μία στρατηγική που είχαν ακολουθήσει και τον περασμένο Δεκέμβριο (διαβάστε εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου