Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΠΑΓΝΗ: “Έξαλλοι” οι εργαζόμενοι με το Διοικητή


Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) πράξεις και δηλώσεις της Διοίκησης για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Διοικητή να τοποθετήσει έναν συμβασιούχο τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων του ΟΑΕΔ στην Κεντρική Μονάδα Διάλυσης των Κυτταροστατικών Φαρμάκων. Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα, η θέση στην οποία μετακινήθηκε ο συνάδελφός τους είναι εντελώς ξένη προς τα καθήκοντα και την εκπαίδευσή του. «Η διοίκηση όφειλε από το 2012 που λειτουργεί η συγκεκριμένη μονάδα, να την εντάξει στον οργανισμό του νοσοκομείου και να προσλάβει το προβλεπόμενο προσωπικό από τη νομοθεσία για τη στελέχωση της εξειδικευμένης μονάδας» αντιτείνουν.

Σύμφωνα με το Διοικητή, η μετακίνηση έχει προσωρινό μόνο χαρακτήρα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι προτίθεται να κάνει χρήση του διευθυντικού δικαιώματος για αλλαγή ειδικότητας όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου, εφόσον παραστεί η σχετική ανάγκη.

Η πρακτική αυτή, όπως τονίζει το Σωματείο στο χώρο, αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία, ενώ παραβιάζει τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνονται από πλευράς εργοδότη και που προβλέπονται από μια σειρά επιστημονικών πρωτοκόλλων. Καταγγέλλει, παράλληλα, την απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων σχετικά με το «φλέγον» θέμα της υποστελέχωσης που είναι και η αιτία της συγκεκριμένης κατάστασης, καθώς και την απουσία γιατρού εργασίας – κάτι που σε τελική ανάλυση αφορά ολόκληρο το νοσοκομείο.

«Για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ότι λογικές ιδιωτικοποίησης, που απαιτούν φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους και υψηλής ποιότητας υγεία-πρόνοια, απλούστατα δεν συμβαδίζουν» καταλήγει, διαμηνύοντας ότι θα παλέψει για:

την ανάκληση μετακίνησης του τεχνολόγου,
την ένταξη της Μονάδας στον οργανισμό του νοσοκομείου, και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές, χωρίς να θίγονται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου