Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Μαλλιά κουβάρια γιατροί και φαρμακοποιοί για αλλαγές στις συνταγές – Φωνές για “αντιποίηση επαγγέλματος”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν είναι προνόμιο ενός προνομιούχου κλάδου, αλλά μιας υγειονομικής αλυσίδας που υπό κανονικές συνθήκες θά έπρεπε να συνεργάζεται μέσα σε όρια και σε πλαίσια αλληλοεκτίμησης.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATROPEDIA

Σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών έχει προκαλέσει η δυνατότητα των δεύτερων να χορηγούν άλλο σκεύασμα από εκείνο που αναγράφεται στη συνταγή.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον φαρμακοποιό να χορηγεί το φθηνότερο γενόσημο, αλλά οι αλλαγές προκαλούν συχνά την αντίδραση ασθενών και γιατρών, οι οποίοι κάνουν λόγο για “αντιποίηση επαγγέλματος”.

Χαρακτηριστική είναι η σφραγίδα με κόκκινα γράμματα που έθεσε γιατρός σε συνταγή που χορήγησε σε ασθενή του. Στη σφραγίδα αναφέρονται τα εξής:

“Προσοχή, η αλλαγή φαρμάκου συνιστά αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και επισύρει ποινές ευθύνες (νόμος 1565/1939, άρθρο 112).

Στο εν λόγω άρθρο ορίζεται – μεταξύ άλλων – πως “παν πρόσωπον, όπερ, χωρίς να κέκτηται τα εν αρθ. 1 ή 10 του παρόντος Νόμου προσόντα προς άσκησιν της ιατρικής επιλαμβάνεται έστω και επί παρουσία ιατρού της διαγνώσεως ή θεραπείας αρρώστων είτε δια προσωπικών ενεργειών, είτε δια προφορικών ή γραπτών συμβουλών, είτε δι' αλληλογραφίας, τοιχοκολλήσεως, αγγελιών ή πάσης φύσεως δημοσιεύσεων, θεωρείται ασκούν παρανόμως την ιατρικήν και τιμωρείται με τας εν αρθ. 111 του παρόντος Νόμου ποινάς”...

Απαντώντας στα περί “αντιποίησης” ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος ανάρτησε στο facebook ένα σχόλιο, με τίτλο “Τι δεν καταλαβαίνουν;”:

“Αντιποίηση επαγγέλματος κάνει κάποιος που δρα και ενεργεί έξω από τα όρια που ορίζει το επάγγελμά του”, τονίζει ο κ. Λουράντος, για να σημειώσει:

“Και επειδή η...'αντιποίηση' αφορούσε το επάγγελμα του ιατρού από τον φαρμακοποιό, οφείλω να καταθέσω την άποψή μου".

Προνομιούχος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν είναι προνόμιο ενός προνομιούχου κλάδου, αλλά μιας υγειονομικής αλυσίδας που υπό κανονικές συνθήκες θά έπρεπε να συνεργάζεται μέσα σε όρια και σε πλαίσια αλληλοεκτίμησης:

"Εν προκειμένω, ο φαρμακοποιός δεν είναι και δεν μπορεί να έχει τον ρόλο του 'εκτελεσάκια συνταγών', ούτε του υπηρέτη επιθυμιών άλλων επιστημόνων στον χώρο της Υγείας.

Είναι επιστήμονας που έχει ως εργαλείο το φάρμακο και που οφείλει να δραστηριοποιείται με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή όσον αφορά την χρήση και διάθεση αυτού του κοινωνικού αγαθού.

Από την άλλη η ιατρική κοινότητα έχει αποκλειστική ευθύνη και ο ρόλος της ορίζεται στην διάγνωση και τον ορισμό της ασθένειας, καθώς και στην επιλογή της δραστικής ουσίας του φαρμάκου για την αντιμετώπισή της”...

Ο κ. Λουράντος εκτιμά, πάντως, πως πρέπει να αποφεύγονται οι προστριβές και οι διαξιφισμοί μεταξύ των δύο κλάδων.

Αντιβιοτικό

Κάτω από την ανάρτηση του προέδρου του ΠΦΣ, υπήρξαν μία σειρά από σχόλια φαρμακοποιών και γιατρών, ορισμένοι εκ των οποίων αμφισβήτησαν τα επιχειρήματα Λουράντου. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση μίας γιατρού:

“Κύριε Λουράντο, πριν λίγα χρόνια ήμουν διακοπές στην Κωνσταντινούπολη. Έπαθα οξεία στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα με υψηλό πυρετό με ρίγος. Πήγα σε εφημερεύον φαρμακείο μέσα στη νύχτα, με το ζόρι συνεννοήθηκα με το φαρμακοποιό, του έδειξα την ιατρική μου ταυτότητα και τον παρακάλεσα να μου χορηγήσει αντιβίωση.

Μου είπε ότι απαγορεύεται από το νόμο να δώσει αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή, μου έδωσε παστίλιες για το λαιμό κι αντιπυρετικό κι έξω απ την πόρτα. Αναλογισθείτε πόσοι από τους εδώ συναδέλφους φαρμακοποιούς θα το έκαναν αυτό και μετά ελάτε να μιλήσουμε για αντιποίηση.

Δικαιολογίες τύπου δε βρίσκουν δωρεάν ιατρό κι όλοι θα έπρεπε να είστε συμβεβλημένοι με το ταμείο είναι τουλάχιστον άτοπες. Το ταμείο που μας έχει φεσώσει όλους, μαζί με τη φορολογία και το ασφαλιστικό ευθύνονται για τη δεινή κατάστασή μας.

Το να στηρίζετε το τζαμπατζή ασθενή που δεν έχει να δώσει 20 και 30 ευρώ επίσκεψη στο γιατρό για να εξετασθεί, συνεχίζει όμως να καπνίζει αρειμανίως, κυκλοφορεί με ημιμόνιμο νύχι και μαλλί κομμωτηρίου είναι απαράδεκτο. Αν κάποιος είναι πράγματι φτωχός κι άπορος μετά από συνεννόηση μαζί σας μπορεί να εξετασθεί τζάμπα, έχουμε δώσει όρκο, δεν είμαστε απάνθρωποι”.

Ιατρείο

Στο ίδιο πνεύμα ήταν μία ακόμη ανάρτηση γιατρού:

“Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος από εμάς έκανε παράνομη διακίνηση φαρμάκων στο ιατρείο του, με τη δικαιολογία ότι εξυπηρετεί τους ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν το φαρμακοποιό”;

Στο ερώτημα αυτό, ωστόσο, υπήρξε ανάρτηση φαρμακοποιού, ο οποίος ανέφερε πως αρκετές φορές οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς τους βαριά αντιβιοτικά, έπειτα από τηλεφωνική “εξέταση”...

13 σχόλια:

 1. TI NA ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΕΡΧΕΤΕ ΠΕΛΑΤΗς ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΜΕΝΑ ΓΕΝΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ.ΣΕΒΟΜΕ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΩ. ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΕΙΝΑ.ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΑΦΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ.ΘΥΜΩΣΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΑΒΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ.ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΑΛΛΟ [ΔΕΝ ΤΟΥς ΚΑΝΩ ΤΗ ΧΑΡΗ ΒΕΒΑΙΑ]ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ-ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΞΑΝΘΟ-ΠΟΛΑΚΗΔΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μιλουν οι αμορφωτοι φαρμακοποιοι για χορηγηση φαρμακων απο το τηλ ? Αυτοι που χορηγουν τα ΠΑΝΤΑ χωρις συνταγη γιατρου και ειναι Δερβεναγες στα χωρια? Εχουν δε πολλοι το θρασος να στελνουν τον ασθενη στον γιατρο για να γραψει τα φαρμακα (9 στις 10 φορες ακαταλληλα !) που ηδη......χορηγησαν! Ελεος πια........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πρωτον ο φαρμακοποιος χωρίς συνταγή δεν θα πρεπει να δινει φαρμακο ακομα και μετα τηλ συσταση του γιατρου. ΑΛΛΑ οχι μονο για αυτη την περιπτωση .Σε ολες τις περιπτωσεις βασει νομου ο φαρμακοποιος δεν πρεπει να χορηγει φαρμακο χωρίς ιατρική συνταγή. Δευτερον θεωρώ ότι ειναι πλεον θεμα χρονου να σταματησει αυτη η διαμαχη του τι φαρμακο εγραψε ο ιατρος και τι εδωσε ο φαρμακοποιος. Ειναι ανουσια συζήτηση. Γινεται μονο για το μπαγιοκο αμφωτεροπλευρα και αυτο θα πρεπει να το ρυθμισει πλεον το κρατος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εχω ταξιδεψει σε 30 πολιτισμενες χωρες οποτε χρειαστηκα φαρμακα εστω ενα απλο αντιφλεγμονωδες ποντα μου ζητουσαν συνταγη γιατρου.οι φαρμακοποιοι δινουν σχεδον τα παντα στην ελλαδα και μαζι ιατρικες συμβουλες.δυστυχως αυτο δεν το κανους μονο οι κατ επαγγελμα φαρμακοποιοι αλλα και οι θοηθοι φαρμακειου .Ακρως επικινδυνα ολα αυτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οταν δινετε καθε ειδους αλοιφες ασχετες και βεβαια......πανακριβες πχ για κατακλισεις και μετα ........τρομαζουμε να τους συνεφερουμε με χειρουργικους καθαρισμους,φουλ αντιβιωσεις,αντιπυρετικα και αλλαγες .....8 μηνες, ειναι για το.......καλο των ασφαλισμενων ......εμπορακο Λουραντο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για την αναρτηση του φαρμακοτριφτη σχετικα με την τηλεφωνικη χορηγηση αντιβιωσης: Ειμαι Χειρπυργοε, μπορει να απουσιαζω η να εχω βαρυ προγραμμα δυο τρεις μερες, ο ασθενης μου περιγραφει μια ακομη εισφρηση ονυχος, ειναι αρρυθμιστος διαβητικος και 80 ετων! Τι θα κανω? Δεν θα του δωσω αντιβιωση / αντιφλεγμονωδες απο το τηλ για να τον δω σε τρεις μερες;Μην προδιδετε τοσο ανοιχτα την βαθια αγνοια σας για την διαδικασια της θεραπειας, φαρμακαδες! Εσεις ομως ειστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ να χορηγησετε την ορθη θεραπεια και με τον ασθενη μπροστα σας !Δεν ειναι κακο , δεν ειστε γιατροι αλλα μην προσποιηστε κιολας οτι ......ειστε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΟΤΑΝ Ο ΦΑΡΜ/ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ (ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ) ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΣΥΜΒΕΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ή Η ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ! ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. εδω οι φαρμακοποιοι εχουν φτασει στο σημειο να πηγαινουν να συνταγογραφουν τα φαρμακα των τζαμπατζηδων πελατων τους κ το καλυτερο ειναι οτι τους τα κανουν και delivery.αλλα οι φαρμακοποιοι εχουν συλλογο,οι ιατροι οχι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ευτυχώς που συμβαίνει αυτό και γίνεται έτσι το ξεκαθάρισμα των σωστών φαρμακοποιών από αυτών που σίγουρα θα καταλήξουν στην ανεργία ή το πολύ πολύ θα γίνουν υπάλληλοι τών πρώτων. Ίσως ορισμένοι φαρμακοποιοί(φάρμακοπώλες πιό σωστά) δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι καλύτεροι πελάτες τους είναι οι ίδιοι οι Γιατροί. Άσε που στο τριτοκοσμικό κράτος που ζούμε μπορούν ακόμα να πουλάνε φάρμακα χωρίς συνταγή. Όταν θα εφαρμοστεί το αυτονόητο ότι χωρίς Ιατρική συνταγή, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες,δεν θα δίνουν ούτε Depon, τότε θα καταλάβουν τι εστί βερύκοκο!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Για ολα φταιμε εμεις οι γιατροι. Απο εμας βγαινουν οι συνταγες, εμεις τους εξυπηρετουμε αρα γιατι κλαιγομαστε. Οταν ο σημερινος αγροτικος και μελλοντικος ανεργος ιατρος γραφει εξαμηνες συνταγες στον ασφαλισμενο και τις παραδιδει στα χερια του γενικου αρχηγου του χωριου α9του φαρμακοποιου), ή οταν γενικοι ιατροι ανοιγουν ιατρεια πανω απο τα φαρμακεια στην προσπαθεια να κερδισουν συνταγες ( οχι ασθενεις) τοτε για πιο λογο συζηταμε. Απλα οταν καποιος θα κανει αλλεργια στα εκδοχα και οχι στην ενεργο ουσια (5% του συνολου των αναφερομενων αλλεργιων) τοτε να στειλετε το περιστατικο στο φαρμακειο να γινει καλα. Οποιος αλλαζει συνταγη απο τη στιγμη που ο νομος του το επιτρεπει να παει να γινει καλα στο Λουραντο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Θα πω και κάτι αστείο για να γελασουμε.Στο χωριό του πατέρα μου στην Κρήτη χρέη φαρμακοποιού ασκεί ο σύζυγος της φαρμακοποιού αγροτης στο επάγγελμα. Η γυναίκα δεν έχει εμφανίστει εδώ και δεκαετίες στο φαρμακειο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Επιστρέφουμε ολοταχώς στον 17ο αιώνα. Στο έργο του Φλωμπέρ "Μαντάμ Μπωβαρύ" (1850)περιγράφεται μεταξύ των άλλων η δόλια συμπεριφορά και η υπονόμευση του έργου του γιατρού από τον ξερόλα τοπικό φαρμακοποιό, που στο τέλος τον αναγκάζει να φύγει από την περιοχή!Οι έλληνες φαρμακοποιοί έχουν καταφέρεινα μας κρατάνε στο φαύλο παρελθόν.Να απαιτήσει ο ΠΙΣ να μπορούμε να πουλάμε φάρμακα στα ιατρεία μας. Εδώ τα πουλάνε στα σούπερ μάρκετ. Πιο λογικό είναι να πουλάει φάρμακα ο γιατρός από το να κάνει διαγνώσεις ο φαρμακοποιός.Ζήτω η τρέλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή