Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ποιοι απαλλάσσονται από τις εφημερίες στα νοσοκομεία! Νέα εγκύκλιος του υπ.Υγείας

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 

Νέες οδηγίες δίνει το υπουργείο Υγείας για τις εφημερίες στα νοσοκομεία.

Μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα που υποβλήθηκαν για τον τρόπο εφημερίας ειδικά των ειδικευόμενων γιατρών που είναι μητέρες παιδιών κάτω του ενός έτους, το υπουργείο Υγείας με νέα εγκύκλιό του διευκρινίζει ότι βάση της εργατικής νομοθεσίας και του Αστικού Κώδικα και για την προστασία της μητρότητας, οι ειδικευόμενες γιατροί – μητέρες που έχουν παιδιά μικρότερα του έτους εξαιρούνται των νυκτερινών εφημεριών, εκτός αν ρητά δηλώσουν ότι δεν το επιθυμούν.

Μόλις όμως το παιδί ξεπεράσει το ένα έτος είναι στα χέρια του προισταμένου της ειδικευόμενης ιατρού να καθορίσει τον τρόπο που θα εφημερεύει, λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν του το μειωμένο ωράριο που πρέπει να έχουν οι νέες μητέρες.

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού (1) Π.Δ/γματος (άρθρο 25 παρ.3), η ειδίκευση των γιατρών προϋποθέτει τη συμμετοχή του γιατρού στο σύνολο των ιατρικών δραστηριοτήτων του τμήματος όπου πραγματοποιείται η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων και των εφημεριών.

Στο άρθρο 1 του σχετικού (2) Νόμου, αναφέρεται ότι «….Για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας….».

Στα άρθρα 2 και 7 του σχετικού (3) Π.Δ/γματος, ορίζεται ότι κάθε εργαζόμενη γυναίκα (που εμπίπτει στις διατάξεις αυτές), εφόσον έχει πληροφορήσει σχετικά τον εργοδότη της και για χρονικό διάστημα μέχρι ένα (1) έτος από τον τοκετό, με πλήρη ή μερική απασχόληση κατά τη νύχτα, μετακινείται σε αντίστοιχη θέση ημέρας, εφόσον υποβάλλει ιατρικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει την ανάγκη λήψης αυτού του μέτρου για λόγους που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία της.

Μετά τα παραπάνω, δεδομένου ότι η εργασιακή σχέση των ειδικευόμενων γιατρών, ως προς τους όρους, προϋποθέσεις, δικαιώματα και υποχρεώσεις διέπεται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και του Αστικού Κώδικα και για την προστασία της μητρότητας, οι ειδικευόμενες γιατροί – μητέρες που έχουν παιδιά μικρότερα του έτους εξαιρούνται των νυκτερινών εφημεριών, εκτός αν ρητά δηλώσουν ότι δεν το επιθυμούν.

Για το υπολοιπόμενο χρονικό διάστημα ειδίκευσης και μετά τη συμπλήρωση έτους από τον τοκετό, εναπόκειται στον εκπαιδευτή τους να ορίζει τον αριθμό των εφημεριών που πρέπει να κάνουν οι μητέρες-γιατροί, αφού λάβει υπόψη του το μειωμένο ωράριό τους και το ότι είναι μητέρες βρέφους.

Όσον αφορά το άρθρο 1 του Ν.3754/09, η έκδοσή του αποσκοπεί στην αποφυγή της ανατροπής της απρόσκοπτης εκτέλεσης του προγράμματος των εφημεριών και της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και κέντρων υγείας και δεν υπερισχύει των ανωτέρω διατάξεων προστασίας της μητρότητας, οι οποίες είναι σε εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας (92/85/ΕΟΚ) για τη «..βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων…».

2 σχόλια:

  1. Η εφημερία έως τώρα τουλάχιστον για ειδικευόμενο είναι 24ωρη. Δεν υπάρχει νυχτερινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς εννοούν ότι θα εφημερεύουν μέχρι τις 23:00.

    ΑπάντησηΔιαγραφή