Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

“Καπνός” τα αντικαπνιστικά μέτρα – Αιχμές για πολιτικό κόστος – Μηδενικές εισπράξεις από πρόστιμα



Τα στοιχεία του κρατικού απολογισμού δείχνουν ότι τα έσοδα που εισπράχθηκαν από πρόστιμα για το κάπνισμα είναι μηδενικά από το 2011 έως το 2016.

IATRONET.GR

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η αδυναμία του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Η εφαρμογή της απαγόρευσης είναι...προαιρετική, δεδομένου ότι δεν γίνονται έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και δεν επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού απολογισμού, τα έσοδα που εισπράχθηκαν από πρόστιμα για το κάπνισμα είναι μηδενικά από το 2011 έως το 2016.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας πως δεν έχει προβεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε καμία ενέργεια υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Εγκαλεί, μάλιστα, τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, ο οποίος εμφανίστηκε να καπνίζει “on camera” εντός του υπουργείου Υγείας.

Η κυβερνητική πλευρά δέχτηκε την Τετάρτη επιθέσεις για το θέμα κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απέδωσαν την ανυπαρξία μέτρων στον φόβο ανάληψης πολιτικού κόστους από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού - ακόμα και οι καπνιστές - επιθυμούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Συμπεριφορά

Σύμφωνα με τον υπουργό, η εμπειρία άλλων χωρών δείχνει πως η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, χωρίς εξαιρέσεις, σε χώρους εστίασης και αναψυχής, δεν επηρεάζει την προσέλευση πελατών αλλά τροποποιεί τη συμπεριφορά τους.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στα προβλήματα διυπουργικού συντονισμού που παρατηρούνται ως προς την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Δήλωσε, δε, πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων.

Παραδέχτηκε πως στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό παθητικών καπνιστών, σημειώνοντας ότι το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά και προσβάλλει τη χώρα διεθνώς.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου