Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Το «νέο» claw back: Πως θα κατανέμεται


Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού του claw back επεξεργάζεται η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Στη χθεσινή συνάντηση των μελών της Επιτροπής συζητήθηκε εκτενώς η πρόταση, που φέρεται να προωθεί και το Υπουργείο Υγείας και η οποία στόχο έχει τη δικαιότερη κατανομή του claw back, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας της Αριστοτέλους, Γ. Γιαννόπουλος (διαβάστε εδώ).

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει μέρος της υπέρβασης να αποδίδεται στις φαρμακευτικές εταιρίες που φαίνονται να την επηρεάσαν περισσότερο.

Δηλαδή, ένα ποσοστό της υπέρβασης θα αποδίδεται στο σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και να κατανέμεται ανάλογα με το μερίδιο αγοράς, όπως πριν. Το υπόλοιπό θα επιβαρύνει τις εταιρείες οι οποίες, λόγω της αύξησης των συνολικών τους πωλήσεων, φαίνεται να επέδρασαν περισσότερο στη δημιουργία της υπέρβασης.

Τα ποσοστά βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, με κάποιους να προτείνουν ακόμη και να μοιράζονται 50%-50%. Ωστόσο, έδαφος φαίνεται να κερδίζει η άποψη που θέλει το ποσοστό που αφορά στις εταιρείες «οδηγούς» του claw back να ανέρχεται στο 20% με 30%.

Βέβαια, οι συζητήσεις για το claw back δεν έχουν καταλήξει ακόμα, αλλά αποσαφηνίζεται πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει και μεταβατικό στάδιο.

Η κουβέντα για την υπέρβαση της δαπάνης απασχόλησε σχεδόν αποκλειστικά τη χθεσινή συνάντηση, με αποτέλεσμα το «αγκάθι» του rebate να μην έχει ακόμα τεθεί στο τραπέζι.

Το πιθανότερο είναι, όμως, να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη. Μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν είναι, πάντως, οι δυνατότητες αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν τιμολόγηση και αποζημίωση, με στόχο τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου