Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Όλες οι κυοφορούμενες αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμια φροντίδαΑμέσως μετά τις γιορτές, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα υπογράψει απόφαση, με την οποία θα εκκινεί η διαδικασία της κινητικότητας για το σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στον ΕΟΠΥΥ (10.000 άτομα).

Του Δημήτρη Καραγιώργου - ΙΑΤRONET

Ξεκινούν αμέσως μετά τα Φώτα οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Έως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου με μία καθοριστική υπουργική απόφαση και ένα νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet.gr, οι αλλαγές και το χρονοδιάγραμμα που τηρηθεί έχουν ως εξής:


Αμέσως μετά τις γιορτές, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα υπογράψει απόφαση, με την οποία θα εκκινεί η διαδικασία της κινητικότητας για το σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί σήμεραστον ΕΟΠΥΥ (10.000 άτομα).

Οι θέσεις που κατέχουν σήμερα θα καταργηθούν και θα επανασυσταθούν στο ΕΣΥ, μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20 με 25 μέρες και δεν θα είναι χρονοβόρα, καθώς δεν απαιτείται ανάμιξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Βαθμός

Οι γιατροί που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ, θα πάρουν τον βαθμό 'γιατρός ΕΣΥ - ΠΕ' και θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στην πορεία, θα αξιολογηθούν από ειδικά συμβούλια κρίσης (όχι τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ) και θα λάβουν βαθμό επιμελητή ή διευθυντή, ανάλογα με τα προσόντα τους.

Για όσους σήμερα κατέχουν οργανική θέση και επιλέξουν να συμβληθούν με τον νέο ΕΟΠΥΥ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής διαδικασία.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει νομική γνωμοδότηση για το θέμα.

Έως τις 15 Ιανουαρίου, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Με αυτό, θα ρυθμίζονται λεπτομέρειες, όπως η ένταξη των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία που υπάγονται σήμερα στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), η ένταξη των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στις ΥΠΕ, η χρηματοδότηση και ο οικογενειακός γιατρός.

Τα παραπάνω αποτελούν ειλημμένες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και τα σχετικά νομοθετήματα είναι σχεδόν ολοκληρωμένα.

Διαπραγμάτευση

Υπό διαπραγμάτευση με τους γιατρούς παραμένουν θέματα, όπως:

Η δυνατότητα όσων ενταχθούν στο ΕΣΥ να πραγματοποιούν εφημερίες ή απογευματινά ιατρεία με πληρωμή, όπως δικαιούνται ορισμένοι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η δυνατότητα ή όχι να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι όροι των συμβάσεων που θα συναφθούν με όσους επιλέξουν να συνεργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συνταξιοδοτικά και λοιπά θέματα.

Την Παρασκευή, αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τις επόμενες μέρες με εκπροσώπους των λοιπών εργαζομένων στον Οργανισμό.

Μπέζας

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των γιατρών, ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας ανέφερε ότι οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης έχουν αποφασιστεί:

'Εκείνο το οποίο συζητάμε είναι τον οδικό χάρτη μετάβασης στο νέο καθεστώς. Ευελπιστούμε, όπως είπαμε πριν, στον διάλογο, στη συνέχεια του διαλόγου.

Εγώ είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι σε συνεργασία με τους γιατρούς θα βρούμε πρακτικές λύσεις και απαντήσεις στα διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί και πρέπει να βρούμε τέτοιες λύσεις και απαντήσεις'.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, δεν οδηγείται κανένας σε αυτο - απόλυση:

'Αλλάζουμε τον ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Όλες οι δομές και οι οργανικές θέσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, κάτω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Όποιος θέλει μπορεί να τοποθετηθεί στον καινούργιο φορέα'.

Γιατροί

Στο μεταξύ, η μαζική γενική συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής, αποφάσισε τη Δευτέρα συνέχιση του απεργιακού αγώνα και ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

΄Η κυβέρνηση πιστή στο μνημονιακό δόγμα για απολύσεις – ανθρωποθυσίες εργαζομένων με τη καταστροφή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, απειλώντας τη συνέχιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Καλούμε, όλη την κοινωνία, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, να εναντιωθούν στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης.

Η ώρα μηδέν έχει φτάσει πλέον και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Προτείνουμε στην ομάδα διαλόγου με συντονιστή τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και την Ομοσπονδία γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ), να μεταφέρει στον πρωθυπουργό το αδιέξοδο του μέχρι τώρα προσχηματικού διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις ευθύνες του, για την επερχόμενη γενοκτονία του ελληνικού λαού'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου