Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Στο δρόμο της ξενιτιάς Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές: Ποιες χώρες προτιμούν;


Στο δρόμο της ξενιτιάς Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές: Ποιες χώρες προτιμούν;

ΙΑΤROPEDIA. Όπου φύγει φύγει γιατροί αλλά και οι νοσηλευτές από την Ελλάδα καθώς το εργασιακό τους μέλλον στην πατρίδα μοιάζει μέρα με την μέρα όλο και πιο γκρίζο.

Το κύμα φυγής δεν είναι τυχαίο καθώς η ανεργία έχει χτυπήσει προ πολλού και την πόρτα της ιατρικής κοινότητας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας μόνο στη πρωτεύουσα το ποσοστό των άνεργων και υποαπασχολούμενων- υποαμοιβόμενων γιατρών άγγιξε το 2012 το 37,5%. 

Και είναι ενδεικτικό επίσης ότι μόνο από την Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα για άλλους προορισμούς κοντά στους 4000 γιατρούς τόσο ειδικευμένοι όσο και ανειδίκευτοι. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του 2011, μετέβησαν στη Γερμανία για να εργαστούν περίπου 23.000 Έλληνες με πτυχίο ΑΕΙ, κυρίως στις θετικές επιστήμες, ενώ το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περί τις 11.000.

Μόνον οι Έλληνες γιατροί ξεπερνούν ήδη τις 3.000.

Σύμφωνα με τις στατιστικά στοιχεία, στη Γερμανία ζουν σήμεραπάνω από 300.000 Έλληνες, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες 20 έως 45 χρόνων και με μορφωτικό επίπεδο υψηλότερο από το γερμανικό μέσο όρο που καταγράφεται στις ίδιες ηλικίες.

Προορισμοί πρώτης επιλογής αποτελούν η Μ.Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος.

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα της Ελλάδας, σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το πιο υψηλά εξειδικευμένο: τους ειδικευμένους γιατρούς της χώρας μας.

Η θλιβερή αυτή διαπίστωση έγινε για ακόμη μία φορά αρκετά σαφής με τα πρόσφατα στατιστικά πορίσματα του Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία, παρατηρήθηκε 2,5 φορές μεγαλύτερη τάση της ιατρικής μετανάστευσης το πρώτο δεκάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και 3,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου