Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Οι γιατροί προτίμησαν το ιδιωτικό τους ιατρείο

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

«Όχι» είπαν στο ΠΕΔΥ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι όπως δείχνουν τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, φαίνεται πως προτίμησαν τα ιατρεία τους.

Ούτε καν οι μισοί γιατροί του ΕΟΠΠΥ δεν υπέβαλλαν αίτηση για τη μεταφορά τους στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του έως αργά χθες το βράδυ ο Οργανισμός. Με την επιφύλαξη μικρών αλλαγών στα νούμερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι υπόλοιποι υγειονομικοί αποδέχθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα την παραμονή τους στην ΠΦΥ. 

Έτσι, το 91,42% (309) του διοικητικού προσωπικού και το 98,13% (2355) του υγειονομικού προσωπικού είπαν «ναι» στο ΠΕΔΥ του Άδωνι Γεωργιάδη, όταν το ποσοστό των γιατρών είναι μόλις στο 46,4%. Σε απόλυτα νούμερα αυτό σημαίνει 2319 γιατρούς από τους 4998!

Για αρκετούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, η επένδυση στο ιδιωτικό τους ιατρείο και οι ασθενείς τους έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της αποχώρησης τους από τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Στο σύνολο πάντως των εργαζομένων, η «αποστασία» των γιατρών έριξε το ποσοστό εκείνων που θα συνεχίσουν το εργασία τους στο ΠΕΔΥ στο 64,42%.
Ανά Υγειονομική Υπηρεσία, στην 1η ΥΠΕ της Αττικής πάνω από τους μισούς γιατρούς (54,17%%) υπέβαλαν αίτηση, λιγότεροι από το μισό στη 2η ΥΠΕ, Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Νήσων, (48,71%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στην 5η ΥΠΕ, Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας με 32,3%.

Εντύπωση προκαλεί πως σε κάποιες περιοχές κανένα γιατρός δεν υπέβαλε αίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συνέβη στη Σάμο, προκαλώντας την αντίδραση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος μίλησε για ιδιότυπο καρτέλ των ιατρών. «Όταν σε κάποιο νησί ή σε μια περιοχή βλέπουμε ότι δε δέχεται κανένας γιατρός να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ –κανένας- προφανώς αυτό είναι αποτέλεσμα μεταξύ τους συνεννόησης», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα γίνει αυτό που πρέπει να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

«Με αυτό το δυναμικό θα ξεκινήσει η 24ωρη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στις Μονάδες του ΠΕΔΥ;», διερωτάται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προσθέτοντας πως «οι μαζικές απολύσεις των γιατρών των Μονάδων ΕΟΠΥΥ με το τέχνασμα της κινητικότητας και οι αλλαγές που έγιναν χωρίς κανένα υπόβαθρο και καμία προδιαγραφή, δείχνουν για άλλη μια φορά την προχειρότητα και τη βιασύνη του ΕΟΠΥΥ, που ξεκίνησε τη μεταρρύθμισή του από το νέο τηλεφωνικό Κέντρο, που δεν ξέρουμε σε ποιον θα παραπέμπει, αφού και οι συμβεβλημένοι που συμβλήθηκαν με φαξ, από το τέλος του επόμενου μήνα, τίθενται ούτως ή άλλως σε παύση γιατί οι «συμβάσεις» τους καταργούνται».

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χαμηλή συμμετοχή των γιατρών στις Μονάδες του ΠΕΔΥ, που θα ανοίξουν στις 20 Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να προχωρήσει, ακόμη και απόσήμερα, στην προκήρυξη των θέσεων, με στόχο να καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς ή ακόμη και συμβασιούχους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αριστοτέλους, η διαδικασία πρόσληψης επικουρικών επιτρέπει την πλήρωση των θέσεων μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Πάντως, σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη, το Υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα της προκήρυξης για κάθε θέση λιγότερη από τον αρχικό αριθμό και αυτό θα γίνει βάσει των αναγκών. «Δεν είναι αναγκαστικό ότι όλες θα χρειαστούν στην Πρωτοβάθμια. Μπορεί να προκηρύξουμε και για τα νοσοκομεία», συμπλήρωσε.

Σήμερα, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου