Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

« Τριτοκοσµικό» χάος με τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ


Πρωτοφανή ταλαιπωρία λόγω της σύγχυσης των υπηρεσιών

Ρεπορτάζ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Pita Mela 
rmela@dimokratianews.gr 

Στο κυνήγι του χαµένου...ελεγκτή (του ΕΟΠΥΥ) έχουν επιδοθεί χιλιάδες πολίτες στην Αττική, που -εξαγριωµένοι πια- ψάχνουν υπάλληλο να τους εγκρίνει φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες για τα παιδιά τους, αλλά και φάρµακα υψηλού κόστους, νοσήλια ιδιωτικών κλινικών και νοσοκοµείων και άλλες παροχές του Οργανισµού, προκειµένου να µην τα πληρώσουν από την τσέπη τους. 

H πρωτοφανής ταλαιπωρία των ασφαλισµένων µάλιστα οφείλεται στη... σύγχυση που υπάρχει µεταξύ των υπηρεσιών στις οποίες απευθύνονται, µε αποτέλεσµα να βρίσκονται µπροστά σε ένα µπάχαλο που, δοκιµάζει το νευρικό τους σύστηµα. To αλαλούµ ξεκινάει από τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, όπου αρχικά απευθύνονται χιλιάδες ηλικιωµένοι, εργαζόµενοι και µητέρες. Εκεί ενηµερώνονται ότι για να βρουν ελεγκτή πρέπει να µεταβούν στα νοσοκοµεία, τα οποία όµως µε τη σειρά τους τούς ενηµερώνουν ότι τελικά θα εξυπηρετηθούν στις περιφερειακές διευθύνσεις στις οποίες ανήκουν, ανάλογα µε τον δήµο όπου κατοικούν! 

Ενδεικτικά, χθες στις 8.30 στο νοσοκοµείο Ευαγγελισµός, στον 3o όροφο, περίµεναν υποµονετικά στην ουρά περισσότερα από 300 άτοµα. Ξαφνικά εµφανίζεται ένας υπάλληλος και τους ενηµερώνει ότι δεν θα εξυπηρετηθούν γιατί ο συγκεκριµένος ελεγκτής είναι µόνο για τους νοσηλευόµενους και οι υπόλοιποι θα πρέπει να απευθύνονται στις περιφερειακές διευθύνσεις όπου υπάγεται ο δήµος τους. 

Ακολούθησε πανδαιµόνιο, µε έξαλλους πολίτες να φωνάζουν ότι οι αρµόδιοι της Πολυκλινικής Αθηνών (τώρα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου) τους παρέπεµψαν στον Ευαγγελισµό αντί να τους πουν για τις περιφερειακές διευθύνσεις. Τελικά οι άνθρωποι έφυγαν απογοητευµένοι, ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες κάποιοι επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία για να τους µετρήσουν την πίεση που είχε «εκτοξευθεί» στο... 25! 

Σήµερα n «δηµοκρατία» δηµοσιεύει τη λίστα µε τις επτά περιφερειακές διευθύνσεις τού Πρωτοβάθµιου Εθνικού ∆ικτύου Υγείας [ΠΕ∆Υ] στην Αττική και µια στη Θεσσαλονίκη, όπου (λόγω του προσωρινού λουκέτου στις µονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ) θα πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες. Πάντως n ταλαιπωρία είναι µεγάλη, καθώς, ενδεικτικά, από τη Γλυφάδα και τους γειτονικούς δήµους, οι ασφαλισµένοι θα εξυπηρετούνται στην Περιφερειακή ∆ιεύθυνση της Καλλιθέας, ενώ από την Υδρα και τις Σπέτσες στον Πειραιά


Θυσία στη λιτότητα οι χειρουργηµένοι ασθενείς 

Τα μέτρα λιτότητας και οι περικοπές στο νοσηλευτικό -(προσωπικό των νοσοκοµείων... βλάπτουν σοβαρά την "υγεία-,των ασθενών και αυξάνουν τα ποσοστά θνησιµότητας των πρόσφατα χειρουργηµένων. Σύµφωνα µε διεθνή έρευνα που δηµοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The lancet», µε τη συµµετοχή της επίκουρης καθηγήτριας Επιδηµιολογίας του τµήµατος Νοσηλευτικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Μαριάννας ∆ιοµήδους, ο αριθµός των νοσηλευτών και των νοσηλευτριών επηρεάζει καθοριστικά την υγεία των ασθενών, ενώ και n πανεπιστηµιακή εκπαίδευση του προσωπικού µπορεί να µειώσει τους θανάτους στα νοσοκοµεία. 

Οι ερευνητές µελέτησαν ιατρικά αρχεία και δεδοµένα για περισσότερους από 420.000 ασθενείς άνω των 50 ετών και περίπου 26.500 νοσηλευτές, σε 300 νοσοκοµεία εννέα ευρωπαϊκών χωρών. Ολοι σι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε µια συνηθισµένη χειρουργική επέµβαση. Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι για κάθε χειρουργηµένο ασθενή που προστίθεται φόρτο εργασίας µιας νοσοκόµας αυξάνεται n πιθανότητα θανάτου του κατά 7% µέσα σε έναν µήνα. 

Αντιθέτως, µια αύξηση της τάξης του 10% στον αριθµό των νοσηλευτών ενός νοσοκοµείου µε πανεπιστηµιακή εκπαίδευση µειώνει τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς κατά 7%. 

«Τα ευρήµατα αναδεικνύουν τα προβλήµατα που ανηµετωπίζουν οι ασθενείς λόγω των περικοπών του νοσηλευτικού προσωπικού στο πλαίσιο των µέτρων λιτότητας. 

Ενα ασφαλές, από άποψη αριθµού, νοσοκοµειακό προσωπικό µπορεί να συµβάλει στη µείωση των θανάτων» λέει n επικεφαλής της ερευνητικής οµάδας, καθηγήτρια Λίντα Αϊκεν, από τη Νοσηλευτική Σχολή της Πενσιλβάνια. Οι ερευνητές επισηµαίνουν όπ το µέσο ποσοστό θανάτου των ασθενών κατά τον πρώτο µήνα µετά την εισαγωγή τους οτο νοσοκοµείο κυµαίνεται από 1% έως 1,5%. Καταγράφουν όµως σηµαντικές διαφορές µεταξύ των χωρών, που οφείλονται οτο επίπεδο του νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου