Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΣΙΠΥ 28-02-2014 Σε τροχιά κινητοποιήσεωνΠρος
Υπ. Υγείας, κ. Άδ. Γεωργιάδη
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Δ. Κοντό
Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης


Αθήνα, 28/02/2014


Δελτίο Τύπου
Μας οδηγείτε στην επιλογή των κινητοποιήσεων


Το Υπουργείο Υγείας δια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κοινοποίησε στους παρόχους του κλάδου μας σχέδιο σύμβασης προς διαβούλευση.

Από την ανάγνωση του κειμένου και την εκτίμηση των νομικών μας συμβούλων ο συγγράψας τη σύμβαση αυτή είχε την οδηγία να δημιουργήσει ένα δεσμευτικό κείμενο που να δίνει λεόντεια δικαιώματα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και να καταργεί κάθε συνταγματικό δικαίωμα στους παρόχους.

Το 2013 αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο και κατά παράβαση κάθε υπογραφέντος συμβατικού κειμένου η αναδρομική περικοπή του 50% των απαιτήσεων των παρόχων προκειμένου να διευκολυνθεί η εξέλιξη του προϋπολογισμού.

Η ηγεσία του Υπ. Υγείας αρνείται να αναλάβει το πολιτικό κόστος της αδυναμίας χρηματοδότησης της Π.Φ.Υ., αρνείται να προσδιορίσει αντικειμενικά σαν ποσοστό του Α.Ε.Π. σύμφωνα με το μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α. την απαιτούμενη ετήσια δαπάνη και αποφασίζει για το μέγεθος της σύμφωνα με τα λογιστικά υπόλοιπα του κράτους.

Όπως προκύπτει από την ανάγνωση του σχεδίου της σύμβασης προβλέπεται η εφαρμογή και για το 2014 του προαναφερόμενου κλειστού προϋπολογισμού.

Επειδή βρισκόμαστε πια στις αρχές του τρίτου μήνα του χρόνου και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να περιορίσει τη δαπάνη από τη συνταγογράφηση των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων στην πηγή γιατί αυτό κοστίζει πολιτικά, το κόστος αυτό φορτώθηκε στις πλάτες των παρόχων που είναι και συμβατικά υποχρεωμένοι να τις εκτελούν.

Είναι προφανές ότι μεθοδεύεται και πάλι η χωρίς όριο ζήτηση εξετάσεων, η υποχρέωση μας να τις εκτελούμε και η προσχηματική αναφορά εκπτώσεων επί ασφαλιστικών τιμών αφού τελικά κανείς δεν θα γνωρίζει ούτε το αν, ούτε το πόσο, ούτε το πότε θα πληρωθεί για όποιο αριθμό εξετάσεων του ζητηθεί να πραγματοποιήσει.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. σε εφαρμογή των ανωτέρω διαπιστώσεων αποφάσισε να προσδιορίσει καταληκτική ημερομηνία την Δευτέρα 17 Μαρτίου που αν δεν έχουν απαντηθεί αυτά που προαναφέρθηκαν και δεν έχουν προσδιοριστεί τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και των δύο συμβαλλομένων με σαφήνεια, θα προτείνει στα μέλη του την έναρξη κινητοποιήσεων.

Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι ζητάμε την εφαρμογή του στοιχειώδους συνταγματικού μας δικαιώματος του να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιο είναι το μέγεθος της υπηρεσίας που πρέπει να παρέχουμε και ποια θα είναι η αμοιβή μας για την υπηρεσία αυτή.

Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου  Ι. Κλεινάκης

3 σχόλια:

 1. Η τελευταια σας παραγραφος τα λεει ολα. Αν δεν μπορουμε να διεκδικησουμε αυτο το βασικο δικαιωμα, απλως δεν μπορουμε να υπαρξουμε. Ας το κατανοησουν ολοι στην ηγεσια της κυβερνησης. Δεν ειναι δυνατον να στηριζουμε επ αοριστον το δημοσιο συστημα υγειας. Καιρος για κινητοποιησεις, διοτι απλουστατα δεν υπαρχει αλλος τροπος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έπρεπε να περάσουν δυο χρόνια για να το κατανοήσουμε αυτό!
  Έστω κ τώρα κάτι είναι. Ο εοπυυ συμπεριφέρθηκε ως απατεώνας απέναντι μας.
  Και τώρα προσπαθεί να καταργήσει το επάγγελμα μας.Η συνειδητοποίηση των προβλημάτων
  Δεν κάνει κακό.ας δούμε την πραγματικότητα καταματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα πρεπει επιτελους να σκεφτουν λιγο στην κυβερνηση οτι ειναι καιρος να σταματησουν τα επαναλαβανομενα και εξαντλητικα χτυπηματα στον ιατρικο κοσμο. Επιτελους αυτοι και κατι δικοι τους φερανε την κατασταση εκει που ειναι και οχι οι ιατροι. Θα πρεπει να καταλαβουν οτι φτανει πια. Μα κανανε οτι κανανε εως τωρα αλλα ειναι επιτελους καιρος να βρει πατο το βαρελι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή