Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Καυτό ραντεβού Άδωνι- τρόικας μετά την Καθαρά Δευτέρα! Τι θα ζητήσουν οι δανειστές


Καυτό ραντεβού Άδωνι- τρόικας μετά την Καθαρά Δευτέρα! Τι θα ζητήσουν οι δανειστές


Λίγες ημέρες προθεσμία έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης για να ετοιμάσει τα «σκονάκια» του στις απαιτήσεις των τροικανών τους οποίους συναντά επισήμως στις 4 Μαρτίου. Μεταξύ των άλλων θα πρέπει να λυθεί οριστικά και το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έμεινε εκκρεμές. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Μια πρώτη γεύση από τη νέα επίσκεψη των τροικανών στη χώρα μας πήρε ο υπουργός Υγείας πριν λίγα 24ωρα καθώς τους συνάντησε μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη όχι για γενικότερα θέματα υγείας αλλά για το θέμα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.

Ένα θέμα που έμεινε εκκρεμές και θα συζητηθεί ώστε να λυθεί οριστικά στην επίσημα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Οι τροικανοί πάντως επιμένουν για τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης αντιπροτείνει να απελευθερωθούν οι τιμές με τάση προς τα κάτω.

Πάντως μετά την καθαρά Δευτέρα στις 4 Μαρτίου οι δανειστές μας θα πέρασουν το κατώφλι της οδού Αριστοτέλους αφού τότε έχει ορισθεί η επίσημη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Υγείας όπου θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας. 

Οι τροικανοί επιμένουν για άλλη μια φορά στη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις ευρώ, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει το ποσό καθώς τα …κουκιά δε βγαίνουν.

Στόχος να επιτευχθεί συμφωνία τουλάχιστον στα 2,1 δις ευρώ και κάτι, αν όχι στα 2,2 δις. Άλλωστε και πέρυσι που η δαπάνη έκλεισε στα 2,371 δις ευρώ, πολλοί ασθενείς αναγκάστηκαν να πληρώσουν παραπάνω συμμετοχή για να βγούνε τα νούμερα. 

Και τα νοσοκομεία όμως θέλουν το …μάζεμά τους κατά τους δανειστές μας έστω κι αν τα κονδύλια που διατίθενται πια δε φθάνουν ούτε για …καλημέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλάνοσοκομεία για καιρό τώρα είτε δεν έχουν υλικά είτε σκευάσματα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους. Βέβαια αυτά είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο για την τρόικα και την κυβέρνηση.

Όλη η πίεση πάντως φαίνεται πως θα πέσει στους διοικητές των νοσοκομείων οι οποίοι θα κληθούν εκ νέου να λάβουν νέες οδηγίες για το πώς να συγκρατήσουν τους προϋπολογισμούς. 
Και τρίτο θέμα που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι Άδωνι-Τρόικας αφορά στο ΠΕΔΥ και τον νέο ΕΟΠΥΥ. Στην ουσία όμως η συζήτηση αναμένεται να εστιασθεί στις απομακρύνσεις των γιατρών που κατά τον Άδωνι αλλά και τους δανειστές μας θα απαλλάξουν το σύστημα από πολλά εκατομμύρια ευρώ αλλά και τα λουκέτα στα πολυιατρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου