Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Τα τρία αγκάθια Τρόικας για την Υγεία! Τι θα ζητήσει από Άδωνι

Λίγες ημέρες προθεσμία έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης για να ετοιμάσει τα «σκονάκια» του στις απαιτήσεις των τροικανών τους οποίους συναντά επισήμως στις 4 Μαρτίου. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

Μια πρώτη γεύση από τη νέα επίσκεψη των τροικανών στη χώρα μας θα πάρει πάντως ο υπουργός Υγείας σήμερα καθώς θα συναντήσει τους δανειστές μας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη όχι για γενικότερα θέματα υγείας αλλά για το θέμα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ. 

Στις 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Υγείας όπου θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας. 

Οι τροικανοί επιμένουν για άλλη μια φορά στη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις ευρώ, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει το ποσό καθώς τα …κουκιά δε βγαίνουν.

Στόχος να επιτευχθεί συμφωνία τουλάχιστον στα 2,1 δις ευρώ και κάτι, αν όχι στα 2,2 δις. Άλλωστε και πέρυσι που η δαπάνη έκλεισε στα 2,371 δις ευρώ, πολλοί ασθενείς αναγκάστηκαν να πληρώσουν παραπάνω συμμετοχή για να βγούνε τα νούμερα. 

Και τα νοσοκομεία όμως θέλουν το …μάζεμά τους κατά τους δανειστές μας έστω κι αν τα κονδύλια που διατίθενται πια δε φθάνουν ούτε για …καλημέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά νοσοκομεία για καιρό τώρα είτε δεν έχουν υλικά είτε σκευάσματα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους. Βέβαια αυτά είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο για την τρόικα και την κυβέρνηση.

Όλη η πίεση πάντως φαίνεται πως θα πέσει στους διοικητές των νοσοκομείων οι οποίοι θα κληθούν εκ νέου να λάβουν νέες οδηγίες για το πώς να συγκρατήσουν τους προϋπολογισμούς. 
Και τρίτο θέμα που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι Άδωνι-Τρόικας αφορά στο ΠΕΔΥ και τον νέο ΕΟΠΥΥ. Στην ουσία όμως η συζήτηση αναμένεται να εστιασθεί στις απομακρύνσεις των γιατρών που κατά τον Άδωνι αλλά και τους δανειστές μας θα απαλλάξουν το σύστημα από πολλά εκατομμύρια ευρώ. 

Μέχρι τις 4 Μαρτίου εξάλλου ο κ.Γεωργιάδης θα έχει σαφή εικόνα για το πόσοι θα αυτό-απολυθούν από το δημόσιο σύστημα για να κρατήσουν το ιατρείο τους αφού την Πέμπτη λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των γιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου