Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΙΣΑ: σκληρή γλώσσα για την μεταρρύθμιση- αλαλούμ σε ασθενείς & γιατρούςΣκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για ακόμη μία φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλοντας την προχειρότητα της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί για γιατρούς και ασθενείς.


«Με αυτό το δυναμικό θα ξεκινήσει η 24ωρη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στις Μονάδες του ΠΕΔΥ;» ρωτά ο ΙΣΑ, καθώς μόλις το 35% των γιατρών δήλωσε πρόθεση συμμετοχής στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των Μονάδων του νέου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1.788 γιατροί, 1.000 εκ των οποίων είναι στην Αττική, δήλωσαν πρόθεση να ενταχθούν στις δομές του ΠΕΔΥ. Επιπλέον, ο ΙΣΑ τονίζει ότι «οι μαζικές απολύσεις των γιατρών των Μονάδων ΕΟΠΥΥ με το τέχνασμα της κινητικότητας και οι αλλαγές που έγιναν χωρίς κανένα υπόβαθρο και καμία προδιαγραφή, δείχνουν για άλλη μια φορά την προχειρότητα και τη βιασύνη του ΕΟΠΥΥ, που ξεκίνησε τη μεταρρύθμισή του από το νέο τηλεφωνικό Κέντρο, που δεν ξέρουμε σε ποιον θα παραπέμπει, αφού και οι συμβεβλημένοι που συμβλήθηκαν με φαξ, από το τέλος του επόμενου μήνα, τίθενται ούτως ή άλλως σε παύση γιατί οι 'συμβάσεις' τους καταργούνται».


«Πανικόβλητοι οι ασθενείς από αρχές Ιανουαρίου, τρέχουν από γιατρό σε γιατρό για να γράψουν τα φάρμακά τους, ενώ τώρα άρχισαν και τρέχουν δεξιά και αριστερά για να βρουν και γιατρό... αλλά μόνο για ένα μήνα, αφού σε λίγες μέρες... θα χρειαστεί να ξαναψάξουν...», σημειώνει ο ΙΣΑ. Κατά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το «αλαλούμ των πρόχειρων μέτρων» οδήγησε στη μετακύλιση μεγάλου μέρους της υγειονομικής δαπάνης στην τσέπη του ασφαλισμένου με διάφορα τεχνάσματα (π.χ. πλαφόν, λίστα, ΚΕΝ κλπ) και στην αποκοπή του ασθενή από την ελεύθερη επιλογή του θεράποντα γιατρού του στην ΠΦΥ.

Έλληνες και Βρετανοί κοινωνιολόγοι και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, επεσήμαναν, όπως αναφέρει δημοσίευση του The Lancet στις 22-2-2914, ότι στην Ελλάδα έχουν υπάρξει οι μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνέπεια η σημερινή δημόσια δαπάνη της χώρας για την υγεία να είναι πλέον μικρότερη από κάθε άλλη χώρα μέλος της Ευρωζώνης, με ό,τι αυτό σημαίνει!!! Για πολλοστή φορά, ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να σταματήσουν να ταλαιπωρούν και να «εκδικούνται» τους ασφαλισμένους επειδή αρρώστησαν και τους γιατρούς επειδή σπούδασαν Ιατρική...και να αναλάβουν σοβαρά τις ευθύνες τους:

Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις για το 1) Πόσοι γιατροί και σε τι καθεστώς θα εργαστούν στον ΕΟΠΥΥ στα πλαίσια του ΠΕΔΥ ως συμβεβλημένοι, ανά ειδικότητα και ανά περιφέρεια και 2) Πόσοι γιατροί θα εργαστούν ως οικογενειακοί γιατροί και ποιες αρμοδιότητες θα έχουν έναντι των συμβεβλημένων, στην παραπομπή και στη διακίνηση των ασθενών, των εξετάσεων και των φαρμάκων τους. Καλούμε όλους τους γιατρούς μας, και αυτούς που είναι για ένα ακόμη μήνα «συμβεβλημένοι», και να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους και να συνταχτούν, μαζί με όλους τους υπόλοιπους σε αυτή την προσπάθεια επιβίωσης του ιατρικού σώματος και διάσωσης των ασθενών τους. Ζητούμε συλλογικές συμβάσεις για όλους τους γιατρούς με αμοιβή των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση και κυρίως να έχει ο ασφαλισμένος τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού και ο ανασφάλιστος ισότιμη περίθαλψη» καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου