Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η στήριξη του Άδωνι στο ΠΕΔΥ, ο φόβος για την κριτική και οι ανασφάλιστοι



Τι και εάν ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει με κάθε τρόπο όπου βρεθεί και σταθεί ότι το ΠΕΔΥ – ο νέος φορέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – λειτουργεί κανονικά και δεν υπάρχουν ελλείψεις και κενά;


Η ίδια η ζωή και η καθημερινότητα τον διαψεύδει, αφού τα κενά είναι τεράστια σε πολλές ιατρικές ειδικότητες.

«Το σύστημα λειτουργεί», τόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης σε συνέντευξη τύπου. «Σήμερα που μιλάμε σε πανελλαδικό επίπεδο το ΠΕΔΥ βλέπει τον ίδιο αριθμό περιστατικών που έβλεπε τον Οκτώβριο πριν την απεργία, με τους μισούς γιατρούς. Πώς το εξηγείτε αυτό;» ρώτησε δημοσιογράφο έντυπου μέσου που πριν μερικές ημέρες αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κενά και ελλείψεις, προσθέτοντας: «Αφήστε τι λένε οι γιατροί. Αν υπήρχαν φοβερά κενά και διαμαρτυρίες, ο πρώτος που θα το άκουγε θα ήταν ο Υπουργός. Καταλάβατε; Επειδή εδώ στον Υπουργό δεν το ακούμε - μπορείτε να πάτε πάνω στο τηλεφωνικό κέντρο να δείτε- θα σας πω κάτι άλλο: πώς δεν ακούμε αυτά τα φοβερά κενά εμείς εδώ στο γραφείο μας και τα ακούτε εσείς; Αφήστε λοιπόν». Είναι πασσιφανές δε, ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν αντέχει την κριτική, ακόμη και όταν αυτή συνοδεύεται από συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζοντας ακόμη περισσότερο το «παιδί» του, υπογράμμισε, ότι το ΠΕΔΥ με την πρόσληψη των 900 επικουρικών γιατρών μέχρι το τέλος Ιουνίου, τις συμβάσεις των γιατρών που θέλουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, την πρόσληψη αργότερα των οικογενειακών γιατρών και την αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί η ΠΦΥ. Συνολικά δηλαδή όπως σημείωσε, θα απαιτηθούν δύο χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αύριο Παρασκευή 23 Μαίου, να σημειωθεί ότι λήγει η ημερομηνία για όσους γιατρούς επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Υγείας εκτιμά ότι από τους 2.500 γιατρούς που αποχώρησαν και δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ, οι 2.000 θα δηλώσουν ναι. Πάντως μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στον ΕΟΠΥΥ είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμβληθούν 900 γιατροί.

Εν τω μεταξύ η λίστα με τους ανασφάλιστους μεγαλώνει επικίνδυνα, αλλά όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας πρόσβαση στις μονάδες του ΠΕΔΥ έχουν και οι ανασφάλιστοι. Για τους οποίους όπως είπε, το πρόγραμμα «Ατλας» του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι είναι κάτω από 2 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τέλος Ιουνίου σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και το πρόγραμμα για την φαρμακευτική περίθαλψη για τη ευαίσθητη αυτή ομάδα. Μέχρι τότε βέβαια, και όλο αυτό το δύσκολο διάστημα της κρίσης, οι ανασφάλιστοι έχουν δοκιμαστεί σοβαρά όπως και οι περισσότεροι έλληνες, και την μοναδική ευαισθησία που απολαμβάνουν είναι μέσα από την υπερπροσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών σε δημόσια νοσοκομεία και από εθελοντικές προσπάθειες και δράσεις φαρμακευτικών επιχειρήσεων, Κοινωνικών και Μητροπολτικών Ιατρείων και φυσικά της Αρχιεπισκοπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου