Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Θεραπευτική Συμμαχία: Η ρατσιστική συμπεριφορά της τρόικας απέναντι στον Έλληνα ασθενή



Τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας ασθενής είναι αντικείμενο μιας ρατσιστικής αντιμετώπισης από την τρόικα σε σχέση με τους Ευρωπαίους ασθενείς, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Κ. Φρουζής, μιλώντας στο Συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία».

Σε όλη την Ε.Ε., εξήγησε ο κ. Κ. Φρουζής, «η δαπάνη υγείας είναι στο 7,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, η τρόικα έθεσε οροφή το 6% και η Ελλάδα το έφθασε στο 4%. Αποτέλεσμα είναι η εξαθλίωση των ασθενών. Τον Σεπτέμβριο η δαπάνη δεν θα βγαίνει και θα τρέχουν όλοι πανικόβλητοι. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η δαπάνη δεν θα πρέπει να είναι η μισή από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27».

Το θέμα της Συμμαχίας είναι σημαντικό για τη φαρμακοβιομηχανία - ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ - δεν υπάρχουν περιθώρια για να έχουμε διαφορετικές ατζέντες. «Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη προς όφελος των ανασφάλιστων, να γίνει η φωνή μας δυνατή στα υπουργεία και στη Βουλή. Είναι συμφέρον της Πολιτείας και των κομμάτων να στηρίξουν την υγεία και τους ανασφάλιστους».

Οι γιατροί ζήτησαν 82 φορές τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ μέσα σ΄ ένα χρόνο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης μίλησε στο Συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία» για τις φοβερές ανατροπές των δύο τελευταίων ετών που έχουν αναστατώσει τη ζωή όλων και κυρίως των ασθενών.

«Οι ασφαλισμένοι σήμερα, συνέχισε, πληρώνουν πολλά και απολαμβάνουν όλο και λιγότερα. Οι γιατροί δίνουν αρκετά και παίρνουν λίγα, αγωνίζονται πολλές φορές απλήρωτοι στα νοσοκομεία και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ τους καθιστούν εθελοντές του ΕΟΠΥΥ. Τον τελευταίο χρόνο ζητήσαμε 82 φορές τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ», πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Γ. Πατούλης.


Είναι σημαντικό, είπε ο κ. Γ. Πατούλης, ο γιατρός να έχει το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε να σκύψει με φροντίδα πάνω στον ασθενή του. Ο ΙΣΑ θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος υγείας την ελεύθερη επιλογή γιατρού, ο οποίος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση.


«Η οικονομία δεν μπορεί να προέλθει από πλαφόν, γιατί τότε η ιατρική θα μπορούσε να γίνεται μέσω υπολογιστή, που με τα συμπτώματα θα έβγαζαν τη θεραπεία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Πατούλης. Η οικονομία δεν μπορεί να προέλθει από οριζόντιες περικοπές και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή».

Σε σχέση με την φαρμακοεπαγρύπνιση ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι η αμφιβόλου ποιότητας παρουσία γενόσημων φαρμάκων, πρέπει να κάνει τον ΕΟΦ έναν αξιόπιστο ελεγκτή, μέσω αύξησης της ποσότητας της ελεγκτικής μηχανής.

Ο γενικός γιατρός και Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (Ι.Ε.Α.) κ. Λευτέρης Θηραιός, μιλώντας στο Συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία» τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή κουλτούρας για μια ασθενοκεντρική προσέγγιση και ανάπτυξη δικτύων φροντίδας δίπλα στον ασθενή. Σε μια περίοδο κρίσης και περιοριστικών πολιτικών τίθεται το θέμα ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου ασθενοκεντρικής προσέγγισης των υπηρεσιών υγείας.

Το Συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία» είναι μια πρωτοβουλία της Boussias Communications, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Health Daily και την Get2Work, με την επιστημονική υποστήριξη της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και με χορηγό επικοινωνίας το onMed.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου