Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΠΑΣΙΔΙΚ: Περιμένουμε ακόμα όσα μας υποσχέθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης


Αθήνα, 29/05/2014
Δελτίο Τύπου

Με το δεδομένο ότι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε και επειδή ο χρόνος τρέχει αδιάκοπα ενώ οι εκκρεμότητες δεν περιμένουν, απ’ εναντίας η λύση τους γίνεται περισσότερο επιτακτική, θα πρέπει ο Υπουργός Υγείας να ξεκινήσει άμεσα από την προσεχή Δευτέρα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την ημέρα που αποφασίσαμε να άρουμε την επίσχεση παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αρχής γενομένης από την τακτοποίηση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που αφορούν ποσά για τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί τιμολόγια το έτος 2013, αλλά λόγω του μέτρου της αυτόματης επιστροφής δαπανών (rebate/claw back) δεν θα εισπραχθούν.

Από εκεί και πέρα, υπενθυμίζουμε στον Υπουργό Υγείας ότι οι ιδιώτες πάροχοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον εργαστηριακό κλάδο της και ως εκ τούτου η αναπροσαρμογή με αύξηση του προϋπολογισμού στον κωδικό που αφορά τις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις είναι αναπόφευκτη και θα πρέπει να παραμένει ενεργή, όσο διάστημα το Π.Ε.Δ.Υ. δεν θα θέτει σε λειτουργία Πανελλαδικά τις εργαστηριακές του δομές για να μπορεί να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του Οργανισμού οι οποίοι θα το επιλέγουν.

Επιπλέον ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να προωθήσει άμεσα σε εφαρμογή τις κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης που θα παραδώσει σύντομα ο Π.Ι.Σ., καθώς και τους πίνακες με το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα, ούτως ώστε να περιοριστούν οι διαγνωστικές εξετάσεις στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων και να αδρανοποιηθούν στην πράξη αφενός μεν το άδικο και ανήθικο μέτρο της αυτόματης επιστροφής δαπανών (rebate/claw back) στους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής, αφετέρου δε το αυταρχικό και ιδιοτελές μέτρο του ατομικού plafond ανά πάροχο που του προτεινεί η Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. και η Π.Ε.Δ., με την αστεία και υποκριτική διέξοδο της μη αναγκαστικής χρέωσης την τελευταία ελεύθερη εβδομάδα κάθε μήνα, που εξευτελίζει ασφαλισμένους και παρόχους.

Τέλος ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να θέσει σε άμεση λειτουργία τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με ελέγχους και στους παραπέμποντες κλινικούς ιατρούς αλλά και στα εκτελούντα διαγνωστικά κέντρα / εργαστήρια όπως του έχει προτείνει ο Σύνδεσμος μας, για να μπορεί να ανταποκριθεί με τον ελλειμματικό προϋπολογισμό που διαθέτει και με την αύξηση που έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει σε αυτόν, στο Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου που παρέχει υπηρεσίες υγείας να αποζημιώνεται, όταν μάλιστα οι εργαστηριακοί ιατροί είναι υποχρεωμένοι από συμβάσεις, Προεδρικά Διατάγματα και Νόμους, να εκτελούν όποιες διαγνωστικές εξετάσεις παραγγέλλουν οι κλινικοί συνάδελφοι τους.

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ. Γεώργιος Βουγιούκας Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος          Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου