Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΦΥΚ: οι φαρμακοποιοί δεν πανηγυρίζουν και ρωτάνε: αυτό η τρόικα το γνωρίζει;




«Προεκλογικές εξαγγελίες και μάλιστα χτισμένες πάνω στην άμμο» χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί τις δηλώσεις αλλά και την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. 'Άδωνι Γεωργιάδη για την διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Μάλιστα ρωτάνε με νόημα, την κίνηση αυτή που πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, η τρόικα την γνωρίζει; προσθέτοντας ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι η απόφαση αυτή θα ισχύσει μέχρι τέλος και ότι είναι πολύ πιθανό να βγει μία καινούρια, που θα είναι πολύ πιο σληρή και θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα».

Αντί λοιπόν να πανηγυρίζει ο φαρμακευτικός κλάδος και να θεωρεί την υπόθεση των ΦΥΚ ως bonus προς όλα τα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί με ψυχραιμία και αίσθηση ευθύνης, εκτιμούν ότι «φυσικά δεν πανηγυρίζουμε γιατί δεν έχουμε βάλει κάτω τα νούμερα να δούμε αν τελικά η αλλαγή είναι προς το κακό ή προς το καλό των φαρμακείων (θα το ξέρουμε σε 1-2 μέρες), και βέβαια γιατί έχει οσμή προεκλογική με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα του κλάδου, ειδικά αν αναλογιστούμε, ότι ακόμα δεν έχουμε την τοποθέτηση της Τρόικας επί αυτού».

Πάντως, σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση για την διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία, εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Για μας που τόσους μήνες πολεμάμε, αυτό το χαρτί, έστω και προεκλογικού χαρακτήρα, έστω και ακόμα ανεπίσημο, είναι η απόδειξη ότι μόνο αν ελέγχεις την Κυβέρνηση με ακεραιότητα και χωρίς φόβο και κομματικές δεσμεύσεις, μπορείς να πετύχεις ωφελήματα για τους ανθρώπους που εκπροσωπείς».

Οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Συλλόγων, αναφέρουν ότι η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία, μπορεί να γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως: με ένα δίκαιο και θεμιτό ποσοστό κέρδους (και όχι το 3 % ή 4% όπως θέλει ο υπουργός Υγείας) και με το να πληρωνόμαστε στην ώρα μας από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους ανέρχονται σε περίπου 200, αφορούν σε σκευάσματα για σοβαρές ασθένειες, ενώ μέχρι πρότινος η διάθεσή τους γινόταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία. Ο συνολικός τους δε τζίρος, εκτιμάται σε 700 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο υπουργός Υγείας στις χθεσινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι με την διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία παύει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ ως άγρυπνο μάτι, θα μπορεί να διακόπτει την διάθεση των σκευασμάτων, όταν θα βλέπει ότι υπάρχει αδικαιολόγητη κατανάλωση σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Όταν λοιπόν η τρόικα επιμένει σε μία μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% από το 19% που είναι σήμερα και όταν οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι με ένα ποσοστό κέρδους της τάξης του 14% τα φαρμακεία πορεύονται ίσα βάρκα ίσα νερά, είναι φανερό, πως ο κλάδος γνωρίζει τι τους περιμένει ακόμη. Με τις νέες ασφαλιστικές τιμές που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών μειώνεται κατά 1-1,5%, και μέχρι να φθάσουμε στο 15% υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

Δικαίως λοιπόν δεν πανηγυρίζουν και δικαίως όπως αναφέρουν «δεν έχουν εμπιστοσύνη στον υπουργό Υγείας», προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν προεκλογική εσάνς, αναμένοντας τι μέλλει γενέσθαι μέχρι τέλους. Άλλωστε και η 14 Ιουνίου που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Κλάδος έχει εκλογές δεν είναι μακριά και ενδεχομένως να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις μέχρι τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου