Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Stern: «Ο Έλληνας ασθενής»


 

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει κατηγορήσει τους Έλληνες δημοσιογράφους ότι είναι οι μόνοι που «γκρινιάζουν» συνεχώς, την ώρα που δέχεται από παντού συγχαρητήρια για το μεταρρυθμιστικό του έργο.

Όταν ένα γερμανικό περιοδικό, το γνωστό «Stern» στην προκειμένη περίπτωση, οδηγείται σε διαπιστώσεις όπως, ότι η χώρα εξαθλιώνεται, οι άνθρωποι εύχονται να βρουν γιατρό που θα τους εξετάσει δωρεάν και οι γιατροί έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, τι απαντά ο υπουργός Υγείας;

Το δημοφιλές γερμανικό περιοδικό αναδεικνύει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία στην Ελλάδα, με εκτενές ρεπορτάζ του από το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς.

Με τίτλο «Ο Έλληνας ασθενής», το δημοσίευμα φιλοξενεί ασπρόμαυρες φωτογραφίες από ένα κτήριο σε εγκατάλειψη: «Τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα. Η χώρα εξαθλιώνεται, οι άνθρωποι παραιτούνται. Σε περίπτωση που αρρωστήσουν, εύχονται να βρουν γιατρό που θα τους εξετάσει δωρεάν. Όμως και οι γιατροί έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους. Επίσκεψη σε μια κλινική της επαρχίας», αναφέρει ο υπότιτλος.

«Ο ειδικευόμενος 34χρονος Παναγιώτης Χρονόπουλος είναι χειρουργός στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ένα κτίριο του 1936 με 230 κλίνες.

Οι υπηρεσίες του διαρκούν συχνά περισσότερο από 36 ώρες. Κυρίως τη νύχτα έρχονται ανασφάλιστοι. Γνωρίζουν ότι το ταμείο δεν λειτουργεί. Γνωρίζουν ότι ο γιατρός δεν θα τους διώξει. (...) Είναι ήρωας; Ίσως, αν αποκαλούμε έτσι ανθρώπους που δεν θα χαρακτήριζαν πότε τον εαυτό τους έτσι. Ένας ιδεαλιστής, ένας γιατρός, ένας πολίτης» αναδημοσιεύει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

«Πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα ήταν διαφορετική. Πολλοί διαμαρτύρονταν έντονα κατά της λιτότητας. Για τους καρκινοπαθείς που πέθαιναν λόγω έλλειψης φαρμάκων, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν τα σπασμένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι άνθρωποι αντιστέκονταν. Σήμερα επικρατεί ησυχία. Οι Έλληνες έχουν παραιτηθεί. Κυρίως όμως φοβούνται. Είναι πλέον καχύποπτοι, αρνητικοί. Μοιάζει σαν να προετοιμάζονται μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, για μια μουντή εποχή. Μια εποχή που είναι προτιμότερο να αποσυρθεί κανείς στην ιδιωτική του ζωή και να μην μιλά. (...)

Το ελληνικό κράτος έχει αφήσει στην τύχη τους γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό στο νοσοκομείο του Κιλκίς», γράφει το περιοδικό Stern. «Εκείνοι όμως συνεχίζουν, προσπαθούν, θυσιάζονται και δεν το διαφημίζουν. Απλά κάνουν αυτό που πρέπει. Οι συνθήκες θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα. Λέγεται μάλιστα ότι 'Η Ελλάδα είναι αφρικανική χώρα που ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη'».

Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου