Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Δελτίο Τύπου Π.Ε.Δ: Θετική η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για "ατομικό πλαφόν ανά πάροχο και ανά περιφέρεια"


Η ελεύθερη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στις ιδιωτικές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι βασική επιδίωξη και στόχος της Π.Ε.Δ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. 

Η επιβολή κλειστού προϋπολογισμού αποτελεί ρητή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Συνεκτιμώντας τα οικονομικά δεδομένα του ύψους του ετήσιου προϋπολογισμού της Π.Φ.Υ που είναι κατά 50% ελαττωμένος σε σχέση με την πραγματική ζήτηση, εξάγεται το συμπέρασμα ότι λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν ούτε τα στοιχειώδη ανελαστικά λειτουργικά κόστη των διαγνωστικών εργαστηρίων της χώρας μας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε ορθά να διανείμει στους παρόχους ένα ελάχιστο επίπεδο βιωσιμότητας προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του μεγαλύτερου μέρους των διαγνωστικών εργαστηρίων, ιδιωτικών πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών που αριθμούν τους 6500 και εξυπηρετούν δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές. 

Κατά αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των ασθενών να κατευθύνονται στους χιλιάδες παρόχους της επιλογής τους, που έχουν επενδύσει στη γνώση και την υψηλή τεχνολογία, προσφέροντας επί χρόνια, αξιόπιστη πρόληψη και προαγωγή της υγείας του Ελληνικού λαού.

Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας δεν είναι δυνατόν αυτό το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της Π.Φ.Υ να αναστείλει την λειτουργία του με διοικητικά περιοριστικά μέτρα εις όφελος ορισμένων.

Θεωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση την απόφαση του Υπουργού Υγείας για « ατομικό πλαφόν ανά πάροχο και ανά περιφέρεια » και θα την υποστηρίξουμε ενεργά στην εφαρμογή της, εκτιμώντας ότι δείχνει απόλυτο σεβασμό στην ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου.

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ,ΕΛΠΙΖΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΗ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ. Θωμόπουλος Ιωάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή