Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

23/05/2014 - Δελτίο Τύπου Διαγνωστικών Κέντρων


«Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων» – ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

– Πανεπιστημίου 56,Τηλ. 210-3306487, Φαξ 210-3306459

«Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

- Π.Ε.Ι.Φ.Π.Φ.Υ.- Σεβαστουπόλεως 150, Τηλ. 210-6966010, Φαξ 210-6966009


Αθήνα, 23/05/2014

Δελτίο Τύπου


Είμαστε αναγκασμένοι να παρέμβουμε δυναμικά, επειδή η Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. καλυπτόμενη από την Π.Ε.Δ. συνεχίζει την προσπάθεια επιβολής του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού μέτρου του ατομικού plafond ανά πάροχο και ανά υγειονομική περιφέρεια για τις διαγνωστικές εξετάσεις τρέχοντος έτους, προσπαθώντας μάλιστα με μεγάλη σπουδή να προκαταλάβει και να εξαναγκάσει τον Υπουργό Υγείας να υιοθετήσει τις θέσεις της, παρά την πρόσφατη (προ τριών ημερών) απόφαση του Σ.τ.Ε. που έκρινε το συγκεκριμένο μέτρο παράνομο και αντισυνταγματικό, γιατί καταργεί το αναφαίρετο δικαίωμα του ασφαλισμένου να μπορεί να επιλέξει τον γιατρό του και το διαγνωστικό κέντρο / εργαστήριο της προτίμησής του.

Οφείλουμε να καταγγείλουμε δημόσια την Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. και όσους Ιατρικούς Συλλόγους συντάσσονται με τις αυταρχικές, αντιδημοκρατικές, παράνομες και αντισυνταγματικές θέσεις που θέλει να επιβάλλει, αδιαφορώντας τελείως για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων πολιτών αυτής της χώρας και ενδιαφερόμενη αποκλειστικά για τα ιδιοτελή συμφέροντα των μελών της, λειτουργώντας στην ουσία σαν συντεχνία και θεωρούμε ότι πρέπει να προασπίσουμε τις αρχές και αξίες που ισχύουν σε όλα τα ελεύθερα και δημοκρατικά κράτη του πλανήτη, οι οποίες είναι : α) το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του ασφαλισμένου για τον γιατρό και το διαγνωστικό κέντρο / εργαστήριο της επιλογής του και β) το κίνητρο του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων για ποιοτικές υπηρεσίας υγείας και αξιόπιστα αποτελέσματα εξετάσεων, τα οποία στην ουσία υπηρετούν επίσης τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και είμαστε βέβαιοι ότι ο Υπουργός Υγείας υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των κατοίκων αυτής της χώρας, όπως επιβάλλει ο θεσμικός ρόλος του, δεν θα υποκύψει στις κραυγές και τους εκβιασμούς των συντεχνιών και θα προασπίσει το δίκαιο, το ηθικό και το συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Διαγνωστικών Κέντρων
---------------------------------------------------------------------


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ :

1. Υπάρχει ρητή κυβερνητική απόφαση για εφαρμογή υποχρηματοδοτούμενου κλειστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, κάτι που βρίσκεται αντίθετους τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους. Θεσμικά έχουν τεθεί οι παρακάτω όροι: 

α. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ πρέπει να επαρκεί για τις ανάγκες των ασφαλισμένων. 

β. Αποδεκτά ως κριτήρια εξορθολογισμού των δαπανών είναι μόνο τα επιστημονικά κριτήρια με την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. 

γ. Απορρίπτονται θεσμικά όλοι οι λογιστικοί κανόνες που έχουν προταθεί κατά καιρούς ως άντρο οργανωμένων καρτέλ επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν τη δυνατότητα χειραγώγησης της συνταγογράφησης. 

δ. Ελεγκτικοί μηχανισμοί επαρκείς για την πάταξη της προκλητής ζήτησης και της υπερσυνταγογράφησης. 

ε. Ακέραιη και έγκαιρη αποζημίωση των εξετάσεων που έχουν εκτελεστεί. 


2. Πως θα διασφαλιστεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του ασφαλισμένου όταν: 

α. Εν μέσω επίσχεσης, έγινε επίσημη πρόταση από όμιλο προς το ΥΥΚΑ, εξαγοράς όλης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εξαϋλωσης της κατά 50% προτίμησης των ασφαλισμένων να απευθύνονται σε εργαστηριακούς ιατρούς όπως αποδεικνύεται από την οικονομική κατανομή των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ για τα εργαστήρια; 
Ποιος είναι ακριβώς ο ορισμός του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων !!!;;

β. Πως ακριβώς θα διασφαλιστεί η ελεύθερη επιλογή του ασθενούς όταν κατά την εφαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού μόνο ανά περιφέρεια, θα κινητοποιηθούν όλα τα γρανάζια συνταγογράφησης με ανάπτυξη οργανωμένου μηχανισμού παραγωγής / ζήτησης που θα εξαντλεί από τις πρώτες ημέρες τον πενιχρό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ αφήνοντας το clawback για τους υπόλοιπους και απογυμνώνοντας την κάλυψη των υπόλοιπων ασφαλισμένων κατά τις λοιπές ημέρες του μήνα;; Το απόλυτο χάος !!!

γ. Το πλαφόν ανά πάροχο αντιθέτως διασφαλίζει την αρχική επιλογή του ασφαλισμένου και του επιτρέπει την πρόσβασή του στο γνώριμο σημείο εξυπηρέτησής του. 

3. Περί θεμιτού/αθέμιτου ανταγωνισμού: Πέραν της προσπάθειας εξαγοράς της ΠΦΥ, κατατέθηκε από τα θεσμικά όργανα των διαγνωστικών κέντρων, στο ΥΥΚΑ, πρόταση για επιβολή ποσοστού κλιμακωτού rebate στους μικρούς παρόχους από το πρώτο ευρώ και όχι από 2000 ευρώ όπως έχει νομοθετηθεί σήμερα, προσπαθώντας να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το rebate των μικρών εργαστηρίων !!  Ποιος είναι ακριβώς ο ορισμός του θεμιτού / αθέμιτου ανταγωνισμού ; 

4. Το ΥΥΚΑ έχει χρέος να διασφαλίσει και να διασώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τους απαράδεκτους μηχανισμούς παραγωγής / ζήτησης που παράγουν δαπάνες που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων και να πατάξει τη διαφθορά στο χώρο της υγείας από όπου και εάν προέρχεται. 

Το ΥΥΚΑ οφείλει να τιμωρήσει τον πάροχο που παραβατεί και να επιβραβεύσει τον τίμιο συνεργάτη του ΕΟΠΥΥ. 

Το ΥΥΚΑ οφείλει να υπερασπιστεί το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του διαγνωστικού εργαστηρίου από τον ασφαλισμένο και να διαφυλάξει την επιβίωση του επιλεγμένου 50% της αγοράς με 2500 σημεία εξυπηρέτησης στην Επικράτεια και να προασπίσει τους αδύναμους κρίκους της ΠΦΥ από τον οδοστρωτήρα του ολιγοπωλιακού επιχειρηματικού συμφέροντος. 


Άννα Μαστοράκου
Πρόεδρος ΙΣΠατρών
Μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

7 σχόλια:

  1. ΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΕ ΜΟΝΙΜΩΣ ΩΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟΡΠΙΛΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ.ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ;ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ;ΑΦΟΥ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΤΕ;ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΟ,ΑΛΛΟΙ 200 ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 300 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΑ;ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ;ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ ΤΟΥΣ;ΒΑΛΤΕ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ ΟΛΟΥΣ Η ...ΜΑΡΜΑΓΚΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΛΛΟΝ Η ΠΑΣΙΔΙΚ ΕΧΕΙ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ή ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ.....
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΑΤΡΟΥ Ή ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ *****ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ή ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ******.
    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΜΙΛΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΛΛΑ Η ΠΑΣΙΔΙΚ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.....ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ Ή ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΣΙΔΙΚ?
    ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ..... ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ Ή ΟΧΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΣΙΔΙΚ.
    ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΤΩΝ 400 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ -ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΧΛΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΥΡΙΟΙ. ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΥΠ ΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ.
    Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε δικαστικός το άνοιγμα της αγοράς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και να μπορούν όλοι να επιλέξουν το διαγνωστικό που θέλουν.
      Αυτή είναι η απάντηση......

      Διαγραφή
  3. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ μπραβο ξεμπροστιασε τους ολους τους κατεργαραιους παντα ειχες γκατς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙΔΟΣ (ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΩ ΗΔΗ) : '' TA ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ! ''.
    ΚΟΙΝΩΣ : '' ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ... '' Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ : '' ΑΣΥΝΤΑΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1)Απο οσα γνωρίζω υπάρχουν κάποια ασύμβατα στή ασκηση του ιατρικου επαγγέλματος/λειτουργήματος, π.χ. απαγορευόταν εξ ανέκαθεν η ταυτόχρονη ασκηση του ιατρικου και φαρμεκευτικου επαγγελματος, ή η ταυτόχρονη άσκηση δύο ειδικοτήτων, τώρα εξηγήστε μου πως εφαρμόζεται αυτο όταν εργάζονται υπο τόν ίδιο εργοδότη/επιχειρηματία ενας κλινικός και ένας εργαστηριακός και όταν όλα τα παραπεμπτικά του ενός εκτελουνται απο τον εργαστηριακό/υπάλληλο του ιδίου επιχειρηματία,εάν αυτό λέγεται υγιής ανταγωνισμός ή ελευθερη αγορά άς μας το διευκρινήση ο κυριος υπουργό (δόκιμος γνώστης και τής ελληνικής γλώσσης και τής αγοράς) 2) Κάθε έτος υποβάλλουμε μία δήλωση στόν Ι.Σ. όπου αναφέρουμε λεπτομερώς τήν ακριβή επαγγελματική μας κατάσταση, (συμβάσεις-σχέση με κλινικές -με αλλους ιατρούς κ.λ.π.) ποιά ειναι η χρησιμοτητά της και πώς αξιολογείται καθε φορα το περιεχομενό της?. Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριοι (;) της ΠΑΣΙΔΙΚ/ΠΕΙΦΠΦΥ οφείλω να ομολογήσω ότι στη διαστρέβλωση της αλήθειας και την επιχειρηματική αλητεία είστε αξεπέραστοι.
    Μιλάτε εσείς για υγιή ανταγωνισμό και δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή ιατρού;;;;!!!!!!
    Ο μεμονωμένος ιατρός μικροβιολόγος / ακτινοδιαγνώστης δίνει τις μίζες στους κλινικούς ιατρούς; μήπως στο μικροβιολογικό ιατρείο της γειτονιάς υπάρχει τμήμα δημοσίων σχέσεων (sic) για να γίνεται το λάδωμα των συναδέλφων μας; μήπως στο μεμονωμένο ακτινολογικό εργαστήριο υπάρχουν εσωτερικοί παθολόγοι/καρδιολόγοι/ ορθοπεδικοί για να συνταγογραφούν indoors;

    Ν Τ Ρ Ο Π Η!

    Όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχετε με κάνατε να ευθυμήσω. Έχοντας εργαστεί σε κάποια από τα μαγαζιά σας (δεν πιστεύω να ισχυρίζεστε ότι είναι ιατρεία) έχω να διηγηθώ διάφορες ιστορίες που θα διεκδικούσαν δάφνες ιλαρότητας εαν δεν αφορούσαν σε ιατρικές εξετάσεις ασθενών.

    Φυσικά τεράστια ευθύνη έχουν οι συνάδελφοι που εργάζονται στα μαγαζιά σας (ας όψεται η ανάγκη). Τεράστια ευθύνη έχουν επίσης οι ιατρικοί σύλλογοι και ιδίως ο ΠΙΣ (ακούτε κύριε Βλασταράκο; υπάρχει ζωή και εκτός ΙΚΑ!) που αφήσαν τον κάθε αμφιβόλου ηθικής επιχειρηματία ανεξέλεγκτο να κανιβαλλίζει το μόχθο του Έλληνα εργαζόμενου και συνταξιούχου αρμέγοντας τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Τεράστια ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που συναγελάζεται μαζί τους ενώ πρώην ΥΥΚΑ είναι μέτοχος σε γνωστή αλυσίδα. Τεράστια ευθύνη όμως έχουν οι συνάδελφοι κλινικοί που για πέντε δεκάρες προτιμούν να παίρνουν αποτελέσματα της πλάκας ενώ όταν πρόκειται για αυτούς και τις οικογένειές τους δεν πάνε ποτέ στις αλυσίδες αλλά στους εργαστηριακούς ιατρούς που εκτιμούν.
    Να μη γελιόμαστε όμως! τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε εμείς που τόσα χρόνια τους αφήσαμε να αλωνίζουν ασύδοτοι και τώρα πρέπει να αναμετρηθούμε με τέρατα που για να επιβιώσουν δεν θα σεβαστούν τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή