Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Κενό γράμμα η μηδενική συμμετοχή των καρκινοπαθών στη θεραπεία

Οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού παρουσιάζουν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, στις οποίες η συμμετοχή των ασθενών κυμαίνεται από 181 έως 1.752 ευρώ. Πριν υπάρξουν αλλαγές με τις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, δεν πλήρωναν τίποτε...


Προβληματισμό προκαλούν οι καταγγελίες του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού σχετικά με τη συμμετοχή των καρκινοπαθών στη θεραπεία.

IATRONET

Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή είναι μηδενική για όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Ιατρείου, ωστόσο, παρουσιάζουν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, στις οποίες η συμμετοχή κυμαίνεται από 181 έως 1.752 ευρώ.

Τονίζουν, δε, ότι πριν υπάρξουν αλλαγές με τις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, οι ασθενείς δεν πλήρωναν τίποτε.

Περίπτωση Ι

Η λετροζόλη αποτελεί εγκεκριμένη ορμονοθεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τόσο σαν επικουρική (προφυλακτική θεραπεία), όσο και ως πρώτης γραμμής θεραπεία του προχωρημένου ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου μαστού ή μετά από αστοχία στα αντιοιστρογόνα.

Η συνταγογράφηση της γίνεται με μηδενική συμμετοχή, όπως αναγράφεται άλλωστε και στην συνταγή που λαμβάνει ο ασφαλισμένος καρκινοπαθής ασθενής.

Τα σκευάσματα που διατίθενται αυτή τη στιγμή είναι το πρωτότυπο με λιανική τιμή 70,59 ευρώ, καθώς και 15 γενόσημα, το φθηνότερο από τα οποία κοστίζει 50,67 ευρώ.

Οι αναφερόμενες τιμές αφορούν ένα κουτί φαρμάκου που καλύπτει τη θεραπεία ενός μηνός.

Η ασφαλιστική τιμή (δηλαδή, η τιμή που ο ασφαλιστικός φορέας καλύπτει) είναι 41,38 ευρώ.

Συνεπώς, ο ασφαλισμένος καρκινοπαθής που χρειάζεται να λάβει την συγκεκριμένη θεραπεία θα πρέπει να πληρώσει 9,29 ευρώ κατ΄ελάχιστον για ένα κουτί λετροζόλης επιλέγοντας το φθηνότερο γενόσημο που κυκλοφορεί (λιανική τιμή του φθηνότερου γενόσημου 50,67 ευρώ - ασφαλιστική τιμή 41,38 ευρώ = 9,29 ευρώ).

Η λετροζόλη μπορεί να χορηγηθεί καθημερινά επί 5 έτη, συνεπώς το κόστος που θα πληρώσει ο ασφαλισμένος για το πρωτότυπο συνολικά φθάνει τα 1752.60 ευρώ και για το φθηνότερο γενόσημο τα 557.40 ευρώ.

Περίπτωση ΙΙ

Η γοσερελίνη αποτελεί επίσης εγκεκριμένη θεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού και τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτη.

Χορηγείται υποδορίως κάθε 28 ημέρες ή κάθε 12 εβδομάδες ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.

Ο ελάχιστος χρόνος χορήγησης για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού είναι δύο έτη ενώ για τους πάσχοντες από ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτου το φάρμακο χορηγείται μέχρι μη ανταποκρίσεως (με βάση τη διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία).

Και εδώ η συνταγογράφηση γίνεται με μηδενική συμμετοχή.

Το σκεύασμα μηνιαίας χορήγησης που κυκλοφορεί έχει λιανική τιμή 90,87 ευρώ, ενώ η ασφαλιστική τιμή είναι 75,76 ευρώ.

Συνεπώς, η διαφορά που προκύπτει είναι 15,11 ευρώ το μήνα, αλλά επειδή δεν κυκλοφορεί αντίγραφο του φαρμάκου στην αγορά ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνθεί το ήμισυ της διαφοράς, δηλαδή 7,55 ευρώ.

Το σκεύασμα που χορηγείται ανά 12 εβδομάδες κυκλοφορεί με λιανική τιμή 256,23 ευρώ και η ασφαλιστική τιμή είναι 227,27 ευρώ.

Άρα, σε αυτή την περίπτωση ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώσει 14,48 ευρώ το τρίμηνο (για τους ίδιους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω).

Η γοσερελίνη μπορεί να χορηγηθεί για δύο έτη, οπότε το συνολικό κόστος για τον ασφαλισμένο για το μηνιαίο σκεύασμα φθάνει τα 181,20 ευρώ.

Δ.Κ.

1 σχόλιο: