Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ψηφιακό «καπέλο»... καινοτομίας για χιλιάδες ασφαλισμένους

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Τα τηλέφωνα προς τον ΕΟΠΥΥ από ασφαλισμένους που διαμαρτύρονται για τις «κρυφές» χρεώσεις έχουν αυξηθεί, ενώ οι δυνατότητες παρέμβασης -μετά και την ενεργοποίηση της απόφασης- είναι μηδαμινές

Της Ελένης Πετροπούλου - http://www.imerisia.gr/

Νέες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προκαλεί απόφαση του υπουργείου Υγείας και «ενεργοποιήθηκε» στις 14 Ιανουαρίου 2015. Η απόφαση αφορά... επέκταση της απόφασης του Αυγούστου με την οποία -μεταξύ άλλων- «δύναται να επιτρέπεται να εισπραχθούν για περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας επιπλέον συμμετοχές από τους ασφαλισμένους».

Με τη νέα απόφαση προστίθεται μετά τη λέξη καινοτομίας «όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες». Δηλαδή η «καινοτομία» επεκτείνεται και αφορά ακόμη και σε απλές εξετάσεις, όπως μια ακτινογραφία, εξετάσεις για τις οποίες ωστόσο δεν απαιτείται υψηλή καινοτομία. Αυτό σημαίνει νέο «χαράτσι» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ακόμη και για πολύ συνηθισμένες εξετάσεις.

Ήδη ασφαλισμένοι οι οποίοι προσέφυγαν σε διαγνωστικά κέντρα υποχρεώθηκαν να καταβάλουν «καπέλο» ακόμη και 733% στη συμμετοχή τους για να παραλάβουν τις εξετάσεις τους ψηφιοποιημένες! Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασφαλισμένου ο οποίος για μια ακτινογραφία μηριαίου, με κόστος εξέτασης 4,05 ευρώ από τα οποία 0,61 ευρώ είναι η συμμετοχή, στο ταμείο του διαγνωστικού κέντρου πλήρωσε 5,61 ευρώ! Τα 5 ευρώ αφορούσαν στην... ψηφιακή γνωμάτευση.

Ακτινογραφία

Παρόμοια είναι η περίπτωση ασφαλισμένης η οποία υπεβλήθη σε ακτινογραφία λεκάνης - ισχίου. Κόστος εξέτασης 4,05 ευρώ, συμμετοχή ασφαλισμένου 0,61 ευρώ. Ωστόσο, η ασφαλισμένη πλήρωσε επιπλέον 5 ευρώ για την ψηφιοποιημένη γνωμάτευση.

Έτσι, το 5ευρω καθιερώθηκε για οποιαδήποτε ψηφιοποιημένη γνωμάτευση, δηλαδή για μία γνωμάτευση που δίνεται στον ασφαλισμένο σε cd ? rom. Αξίζει να αναφερθεί ότι την προμήθεια cd ? rom κυμαίνεται από 0,16 έως 0,50 ευρώ ανά τεμάχιο ανάλογα με την ποσότητα που κάποιος αγοράζει.

Για τομογραφίες, τα 5 ευρώ αυξάνονται κατακόρυφα και φθάνουν ακόμη και στα 35 ευρώ! Πρόσφατα, ασφαλισμένοι κατήγγειλαν στον ΕΟΠΥΥ ότι μεγάλο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ζητεί επιπλέον χρήματα για να αποθηκεύσει ψηφιακά την εξέτασή τους. Συγκεκριμένα, κατήγγειλαν ότι για μία μαγνητική τομογραφία με κόστος 235 ευρώ και συμμετοχή ασφαλισμένου 35 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 70 ευρώ. Τα επιπλέον 35 ευρώ αφορούν ως αμοιβή του κέντρου για την ψηφιακή αποθήκευση της εξέτασης για χρονικό διάστημα 20 ετών. Μάλιστα οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν μια υπηρεσία, που αποτελεί συμβατική υποχρέωση των συμβεβλημένων κέντρων, όπως προβλέπεται άλλωστε από τη σύμβαση που έχουν υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ.

Σημαντικά κέρδη

Από το «καπέλο» για την ψηφιοποίηση, οι πάροχοι υγείας έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους και προσδοκούν ακόμη περισσότερα. Τα στοιχεία άλλωστε είναι αποκαλυπτικά: στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περισσότερες από ενάμισι εκατομμύριο αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες κάθε χρόνο, με τη συντριπτική πλειοψηφία να διενεργείται στον ιδιωτικό τομέα. Στους αριθμούς αυτούς αν προστεθούν και οι περίπου 700.000 μαστογραφίες, οι χιλιάδες ακτινογραφίες κ.α, γίνεται αντιληπτό ότι ένα «χαράτσι» ακόμη και 5 ευρώ δημιουργεί σημαντικά κέρδη για τους παρόχους.

Τα τηλέφωνα προς τον ΕΟΠΥΥ από ασφαλισμένους που διαμαρτύρονται για τις «κρυφές» χρεώσεις έχουν αυξηθεί, ενώ οι δυνατότητες παρέμβασης -μετά και την ενεργοποίηση της απόφασης- είναι μηδαμινές. Από τον Αύγουστο, με βάση τη νέα απόφαση που πέρασε ο Μάκης Βορίδης, οι πάροχοι που διαθέτουν σύστημα διαχείρισης ψηφιακών ιατρικών εικόνων (ονομάζεται PACS) αποζημιώνονται με 5% υψηλότερη τιμή, έναντι εκείνων που δεν έχουν τέτοιο σύστημα.

10 σχόλια:

  1. Γράφω σε κάποιον ασθενή PSA, 1η προληπτική εξέταση έτους,με μηδενική συμμετοχή για τον ασθενή,όπως προβλέπεται. Μου φέρνει τα αποτελέσματα μπερδεμένα μαζί με τις αποδείξεις και βλέπω ότι ο έξυπνος μικροβιολόγος του πήρε 2 ευρώ συμμετοχή και χρέωσε 12 ευρώ τον ΕΟΠΥΥ,αντί να χρεώσει 14 ευρώ το ταμείο.Το παραπεμπτικό βέβαια έγραφε συμμετοχή ασθενούς 0%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγχαρητήρια στο ¨συνάδελφο¨ κλινικό που γλύτωσε 2ευρω συμμετοχή από τον πελάτη.Θελω μόνο να μου πει ο ¨συναδελφος¨ κλινικός αν καταλαβαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ στους μικροβιολόγους πληρώνει μόνο το 50%των δεδουλευμένων εδώ και δυο χρόνια και ότι τοPSA γίνεται συνήθως μια φορά το χρόνο.Δηλ. με την κοντόφθαλμη λογική του ¨συναδέλφου ¨ ο μικροβιολόγος τα PSA θα τα κάνει δώρο στους πελάτες του επειδη ο ¨συναδελφος΅ νομίζει ότι κάνει κοινωνική πολιτική.Κριμα ¨συναδελφε¨ που δεν βλέπεις πέρα από την μύτη σου.Μαλλον είσαι δημόσιος υπάλληλος για να λες τέτοιες βλακείες γιατί ιδιώτης να κάθεται να ασχολείται με τα διέυρα όταν τον έχει καταστρέψει το κράτος ,αποκλείεται!!!
      Μικροβιολόγος με claw back 60% που τα 0% συμμετοχή ,τα στέλνει να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες δομές προς συμμόρφωση των συναδέλφων......

      Διαγραφή
    2. Οι προληπτικές εξετάσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ για τον ασφαλισμένο και ορθά γιατί έτσι δίνεται κίνητρο στον ασθενή να υποβληθεί σε αυτές προστατεύοντας την υγεία του και γλυτώνοντας ουσιαστικά χρήματα από το ταμείο του.Μιλάω για τις πραγματικά απαραίτητες προληπτικές και όχι για Να-Κ με ένδειξη καταβολή-ανορεξία.
      Τώρα αν εσύ μικροβιολόγε πας να πάρεις 2 ευρώ από τον ασθενή κατά παράβαση της σύμβασης που έχεις υπογράψει,ουσιαστικά δικαιολογείς τα τερτίπια του ΕΟΠΥΥ με τα clawback.Αν είσαι τόσο μάγκας και άνετος κόψε τη σύμβαση και χρέωνε ότι θέλεις.
      Αν βέβαια είχαμε κράτος ο ΕΟΠΥΥ θα σου έκοβε ο ίδιος τη σύμβαση άμα μάθαινε τα κόλπα με επιλεκτική εκτέλεση εξετάσεων που μας λες.
      Και βέβαια το κράτος δεν με κατέστρεψε.Ας είναι καλά ο ΕΟΠΥΥ που μας ανάγκασε να κόψουμε τις συμβάσεις.Πλέον πληρωνόμαστε λιγότερα αλλά cash και αυθημερόν,ενώ αυτός που μπαίνει πλέον στο "μαγαζί" έρχεται γιατί εκτιμά τις υπηρεσίες που του παρέχω και είναι διατεθειμένος να πληρώσει για αυτές.Εγώ λοιπόν αν θέλω να είμαι εντάξει στον όρκο μου και στη συνείδησή μου πρέπει να τον παρακινήσω να κάνει ετήσιο PSA και να το γράψω με 0% και όχι να κάνω δωράκι 2 ευρώ στον μικροβιλόγο

      Διαγραφή
    3. δωράκι 2 ευρώ??? στο μικροβιολόγο???συναδελφε δεν ξέρεις τι λες.Ρωτα να μάθεις ποσό κοστίζει στον μικροβιολόγο το PSA και μετά μιλάς για δωράκια.....

      Διαγραφή
    4. Εσύ συνάδελφε απο οτι κατάλαβα πληρώνεσαι μετρητοίς, λογικά και κατα πλήρη συνέπεια των επιλογών σου θα έπρεπε να αρνηθείς να γράφης εξετάσεις στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ.διαφορετικά θεωρείσαι απλώς τζάμπα μάγκας (ΕΓΏ ΝΑ ΠΛΗΡΏΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΆΛΛΟΙ ΝΑ ΠΡΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ CLOW BACK)...

      Διαγραφή
    5. Συνάδελφε εσύ το πήρες το 10ευρω για μια κόλλα Α4 που τύπωσες, ο συνάδελφος
      μικροβιολόγος όμως να κάνει την εξέταση για την ψυχή της μάνας του. Έχεις δίκιο. Θα σου πρότεινα όμως ως θιασώτης της ιπποκρατικής ιατρικής να μην πάρεις όυτε εσύ χρήματα για χάρη της πρόληψης του πληθυσμού. Υπ' όψιν δεν είμαι μικροβιολόγος αλλά σέβομαι το μόχθο του άλλου και επίσης there is no such thing as a free meal!

      Διαγραφή
  2. Γιατί ο καινούργιος μαστογράφος δεν λειτούργησε ποτέ στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ) Περιστερίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτους τους απιθανους εξυπηρετουμε γιατρους και ασθενεις με δικα μας εξοδα ομως. Ακομη χειροτερα οι εργαζομενοι στο ικα απολυθηκαν απ τη στιγμη που βρεθηκαμε εμεις να τα βγαζουμε τσαμπα .Δεν υπαρχει αυτο που γινεται ,ο δε αλλος περιγραφει τα 5 ευρω ως αισχροκερδεια.
    Πιαστ αυγο κ κουρετο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΜΑς ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ?ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.ΚΑΛΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ.ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΥΣ??ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΣΑΜΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ,ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ??ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ..ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΕΤΕ ΜΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.ΚΑΚΩΣ ΠΟΥ Ο ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΔΩΡΑΚΙΑ ΤΩΝ 2 ΕΥΡΩ ΓΙΑ PSA ...KAI OXI ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΑΓΚΕς ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ??ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ.ΠΟΣΟ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ¨"ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ" ΕΠΙΣΚΕΨΗ?ΔΕ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ?ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟ?ΜΟΝΟ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΜΑΘΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΚΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή