Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΠΕΙΚ: Πρόταση για τη σύμβαση διαγνωστικών εξετάσεων



Healthmag.gr 

Καταβολή του 25% των εξετάσεων από τους ασθενείς, χρέωση τόκων στον ΕΟΠΥΥ για καθυστερήσεις εξοφλήσεων, παραπομπή ασθενών στις δημόσιες δομές όταν υπάρχει υπέρβαση κλειστού προϋπολογισμού προτείνουν οι κλινικές ενόψει διαπραγμάτευσης για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Αυξήσεις συμμετοχής των ασθενών, ξεχωριστή χρέωση στις γνωματεύσεις και εξετάσεις μετά την εξέταση, κατάργηση των Rebate και Claw Back, πλήρη ελευθερία επιλογής γιατρού και θεραπευτηρίου και σταθερή σύμβαση που θα αλλάζει μόνο μετά από διμερή διαβούλευση, προτείνει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, ενόψει της σύναψης νέων συμβάσεων, μετά το τέλος Ιουνίου.

Η ΠΕΙΚ, ζητά παράλληλα αποπληρωμή των εξετάσεων εντός 60 ημερών όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, διαφορετικά προτείνει τη χρέωση τόκων, ενώ ζητά τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι η συνταγογράφηση αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των ασθενών και εφόσον διαπιστώνεται υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού, τότε θα εμφανίζεται κατά την έκδοση του παραπεμπτικού η υπέρβαση και θα συνιστάται η παραπομπή στις δημόσιες δομές.
Αναλυτικά, με επιστολή του προς την Επιτροπή Διαπραγματεύσεων του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ Γρηγόρης Σαραφιανός, επισημαίνει ότι η νέα σύμβαση θα πρέπει να προβλέπει: 

1. Την πληρωμή όλων των παραπεμπτικών που εκτελούν τα Διαγνωστικά εργαστήρια των κλινικών στο 100%, με κατάργηση των μέτρων του Rebate και Claw Back, χωρίς κανένα πλαφόν, ούτε ανά περιφέρεια ούτε ανά παροχο. Ο ασθενής έχει το αναφαίρετο δικαίωμα επιλογής ιατρού, Θεραπευτηρίου και Διαγνωστικού κέντρου/εργαστηρίου. Η αγορά δεν ζητά στρεβλώσεις αλλά μόνη της θα προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. 

2. Τη λήψη όλων των απαραίτητων συνταγογραφικων αλλά και μηχανογραφικών μέτρων ώστε η συνταγογραφηση εξετάσεων να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. 

3. Τυχόν υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή του έτους θα σημαίνει την αναγραφή επι του παραπεμπτικού ότι αυτό εκτελείται μόνο σε δημόσιες δομές και όχι σε ιδιώτη πάροχο. 

4. Έλεγχο και πληρωμή των υποβαλλόμενων λογαριασμών σε 60 ημέρες, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλιώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα καταβάλλει άμεσα χρεωστικούς τόκους και τόκους υπερημερίας. 

5. Κατάργηση της Υπουργικής απόφασης Γ3γ/63182 9-11-2015, ΦΕΚ Β 2496/19- 11-2015 που προβλέπει επιπλέον έκπτωση 2,5% για την εκτέλεση Διαγνωστικών εξετάσεων από τις Ιδιωτικές Κλινικές σε εξωτερικούς ασθενείς. 

6. Η νέα σύμβαση κατά τη διάρκεια ισχύος της θα υπερισχύει Υπουργικών αποφάσεων, αποφάσεων Δ.Σ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εγκυκλίων και οποιαδήποτε τροποποίηση της θα πραγματοποιείται μετα από διαπραγμάτευση και συμφωνία αμφοτέρων των συμβαλλόμενων μερών. 

7. Η νέα σύμβαση θα είναι συλλογική, και θα υπογραφεί μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και θεσμικού φορέα ανά κλάδο με το ίδιο περιεχόμενο. 

8. Στη σύμβαση να προβλέπεται το νόμιμο δικαίωμα του παρόχου για επίσχεση προσφοράς υπηρεσιών καθώς και ισόποσες ποινικές ρήτρες (σήμερα 15%) σε περίπτωση παράβασης ουσιωδών όρων της σύμβασης. 

9. Να προβλεφθεί ότι η αποζημίωση αφορά μόνο την διαγνωστική εξέταση και ο παροχος έχει τη δυνατότητα να επιβαρύνει τον ασφαλισμένο με έξοδα ιατρικής γνωμάτευσης και εξέτασης. 

10. Να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο 25% μειώνοντας την υπέρβαση των δαπανών για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δίνοντας ρευστότητα στους παρόχους και μειώνοντας το ποσοστό Claw back. Εάν ο ασθενής αδυνατεί να καλύψει τη συμμετοχή υπάρχει η εναλλακτική δυνατότητα να απευθυνθεί στις δημόσιες δομές. 

11. Εάν κατά την εκκαθάριση των δαπανών διαπιστωθούν μη αποδέκτες δαπάνες να προβλεφθεί η δυνατότητα προσφυγής σε Επιτροπή Διαιτησίας με συμμετοχή εκπροσώπου μας και ακόμη η τυχόν περικοπή να πραγματοποιείται μόνο όταν η υπόθεση τελεσιδηκησει, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου. 

12. Την δέσμευση ότι κατά τη διάρκεια ισχύος της νέας σύμβασης δεν θα υπάρξει μείωση τιμών και ποσοστών συμμετοχής ασφαλισμένου καθώς και μείωση των ποσών του αντίστοιχου ΚΑΕ του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

Καταλήγοντας, ο κ. Σαραφιανός, σημειώνει: "Πιστεύουμε ότι στην νέα περίοδο λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που οραματίζεται η νέα Διοίκηση του θα πρέπει η κάθε σύμβαση συνεργασίας να τηρείται και από τα δυο μέρη, χωρίς αιφνιδιασμούς και μονομερείς αλλαγές που αλλοιώνουν τη συμφωνία, όπως συνέβη με την υπάρχουσα σύμβαση. Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός θα οδηγήσει σε μια αρμονική συνεργασία προς όφελος των ασθενών, του Οργανισμού αλλά και των Παρόχων". Και προσθέτει, ότι η προτεινόμενη σύμβαση "δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα της συνεργασίας μας καθόσον έχει καταστρατηγηθεί μονομερώς σχεδόν στο σύνολό της, συνεπεία Υπουργικών αποφάσεων".

1 σχόλιο:

  1. Πρέπει επίσης να ξεκαθαρισθεί ποιές είναι οι μη αποδεκτές δαπάνες και τα μη αποδεκτά παραπεμπτικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή