Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΕΟΠΥΥ: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων

Ο ΕΟΠΥΥ συγκρότησε νέα ελεγκτική επιτροπή για παράνομες συνταγογραφήσεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Σαρωτικοί έλεγχοι για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ξεκινάει ο ΕΟΠΥΥ με τη συγκρότηση μιας νέας επιτροπής ελεγκτικής επιτροπής που αποτελείται από 13 μέλη.

Αποστολή της επιτροπής του ΕΟΠΥΥ θα είναι να κάνει φύλλο και φτερό όλες τις συνταγές, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν παραβάσεις αλλά και υπερσυνταγογραφήσεις.

Αποτελείται από εξιδεικευμένους γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και στελέχη του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι και αναλαμβάνουν το ρόλο του ελεγκτή για τα επόμενα 3 χρόνια.

Να υπενθυμιστεί ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει ότι έρχεται «κόφτης» στην υπερσυνταγογράφηση, καθώς όπως έχει δηλώσει στόχος είναι να περιορισθεί η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων, καθώς «το πρόβλημα είναι στην κατανάλωση και όχι στις τιμές των φαρμάκων» όπως είχε πει.

Η νέα επιτροπή πάντως με βάση την απόφαση:

–Θα πραγματοποιεί σταδιακά έλεγχο της συνταγογράφησης για τους ιατρούς που υπερβαίνουν τα όρια που προβλέπονται και συγκεκριμένα σε ποσοστό άνω του 20% με βάση τα όρια (πλαφόν) που έχουν ορισθεί ανά ειδικότητα ιατρού, περιοχή και μήνα του έτους,

-Επίσης θα ελέγχουν εάν συνταγογραφούν τα ελάχιστα ποσοστά γενοσήμων φαρμάκων που έχουν ορισθεί με υπουργική απόφαση.

Κριτήριο θα είναι επίσης: «Στον έλεγχο της συνταγογράφησης των γιατρών, των οποίων η τιμή ενός κριτηρίου από α΄ έως η΄ της παρ. 4 του άρθρου 93 του ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α’ 74, 19-05-2017), βρίσκεται στο υψηλότερο 0,1% ποσοστό επί του συνόλου τιμών που λαμβάνονται από όλους τους ιατρούς της ίδιας ειδικότητας για κάθε κριτήριο χωριστά, που περιγράφονται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου.

Επίσης, σε έλεγχο της συνταγογράφησης υποβάλλονται οι ιατροί, των οποίων η τιμή του κριτηρίου θ΄, βρίσκεται στο υψηλότερο 0,1% ποσοστό επί του συνόλου τιμών που λαμβάνονται από όλους τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για το κριτήριο αυτό.

Ο έλεγχος του συνόλου της συνταγογράφησης του ιατρού διενεργείται, σύμφωνα με το π.δ. 121/2008» όπως αναφέρεται στην απόφαση.

6 σχόλια:

  1. Το γελιο με το θλιβερο οργανισμο συνεχιζεται αμειωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα Βασίλη, στη νέα ελεγκτική επιτροπή του ΕΟυΠΥΥ βάλαν το γιο του Κίτσ' του τσοπάν' που έβοσκε τα πρόβατα εδώ παραπέρ' αν θυμασ'. Ναι σ' λέω. Θα ελέχ' τους γιατροί μην γιν' καμιά τράκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή κατάφεραν να αφήσουν την αγορά χωρίς φάρμακα , κάτι που ούτε στα capital controls συνέβη, οι Ά(χ)ριστοι των Τεμπών βαφτίζουν παράνομη υπερσυνταγογράφηση αν είσαι πάνω από 20% από τα αυθαίρετα λογιστικά τους όρια.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στοχοποιεί επικοινωνιακά τους εργαστηριακούς για να τους βάλει σε άμυνα.....! Εκεί που μας χρωστάνε μας πήραν και το βόδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάθε ιατρείο ένα εκλογικό κέντρο κατά των αλητών των Τεμπών......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαρωτικά είστε ικανοί μόνο να.....τράκαρετε τα τραίνα σε .....διπλή γραμμή Α(Χ)ριστοι των Τεμπών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή