Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

ΕΟΠYΥ: Πληθώρα καταγγελιών για πλασματική συνταγογράφηση με «μαϊμού» ΑΜΚΑ σε Διαγνωστικά Κέντρα

Πληθώρα καταγγελιών για πλαστές συνταγές που εκτελούνται από Διαγνωστικά Κέντρα σε άτομα που δεν είναι δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ, δέχεται ο Οργανισμός.
Newsit.gr

Με επιστολή του ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τους παρόχους του, εργαστηριακούς γιατρούς και Διαγνωστικά Κέντρα της Πρωτοβάθμιας, ότι ο Οργανισμός δέχεται πληθώρα καταγγελιών “για καταχώρηση και εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων και πράξεων σε δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ εν αγνοία τους”.

Ο διευθυντής Ελέγχου Συμβάσεων και Παροχών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΥΠΕΔΥΦΚΑ), Θεοφάνης Ρηγάτος, συγκεκριμένα, ζητά με επιστολή του από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) να ενημερώσει τα μέλη του “να προβαίνουν σε ταυτοποίηση του ατόμου που προσέρχεται για διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και πράξεων και στο ΑΜΚΑ που δηλώνει”.

Η πλασματική συνταγογράφηση, όπως τονίζει ο ΕΟΠΥΥ, εκτελείται εν αγνοία των πραγματικών δικαιούχων.


Δείτε την επιστολή του Θεοφάνη Ρηγάτου προς τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ:

Τα Διαγνωστικά Κέντρα και οι εργαστηριακοί γιατροί υποστηρίζουν πως ο ΕΟΠΥΥ τους ενημερώνει γι’ αυτό που χρόνια τώρα γνωρίζουν και έχουν καταγγείλει και οι ίδιοι.

“Το φωνάζουμε και το αποκαλούμε «Πλασματική Συνταγογράφηση». ΕΟΠΥΥ καλώς όρισες στην πραγματικότητα”, αναφέρουν και απαντούν στους υπεύθυνους του Οργανισμού, τα κάτωθι:

“Αυτή η γαγγραινώδης κατάσταση είναι γνωστή σ’ εμάς εδώ και πολλά χρόνια και την έχουμε γνωστοποιήσει σε όλες τις μέχρι σήμερα διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ, έχοντας καταθέσει πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάσχεσή της, οι οποίες και αγνοήθηκαν πανηγυρικά.

Το όνομά της είναι: «Πλασματική Συνταγογράφηση» και χαιρόμαστε που επιτέλους την ανακαλύψατε κι εσείς και την αναγνωρίσατε επισήμως”, υποστηρίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί.

ΠΟΣΙΠΥ: Διαχρονική παρανομία

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) είναι πλήρως ενημερωμένα γι’ αυτή την κατάσταση πριν ο ΕΟΠΥΥ αναφερθεί σε αυτήν, “καθ’ όσον αυτή η παρανομία είναι διαχρονική”, τονίζουν.

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Για την εξάλειψή του, όπως λένε, απαιτείται συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους Φορείς των Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Ήδη το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας έχει καταθέσει “απλές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές προτάσεις”, όπως One Time Password, Real Time έλεγχο, μικτές επιτροπές ελέγχων, κατάλληλο νομικό υπόβαθρο κλπ.

“Τώρα που ανακαλύψατε και εσείς αυτή την πληγή, είναι κρίμα να αφήσετε και αυτή την φορά την ευκαιρία συνεργασίας να πάει χαμένη…Είναι άδικο για τον ΕΟΠΥΥ να χάνει έτσι τα λεφτά του, είναι άδικο για τον κόσμο να πληρώνει τους πονηρούς”, καταλήγουν οι εργαστηριακοί γιατροί.

7 σχόλια:

  1. Είναι και ακόμη πιο άδικο να πληρώνουν οι εργαστηριακοί το claw back αυτής της κατάχρησης , την οποία ο ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση ανακάλυψης εισπράττει από τον παρανομούντα χωρίς να αποδίδει στους δικαιούχους την διαφορά του claw back

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά το φαινόμενο δεν έχει την έκταση που προσπαθούν να μας πείσουν και εφόσον έχουν .....τόσες καταγγελίες γιατί δεν τσακωνουν τους παραβάτες; Ψάχνουν για δήθεν επιχειρήματα κατά των εργαστηριακών ιατρών τους οποίους κατακλεβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ.ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΑΡΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΟΥΣ,ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η άυλη συνταγογράφηση.Ετσι θα ενημερώνεται ο κάτοχος του ΑΜΚΑ τι γράφεται και δεν θα είναι εν αγνοία του.Αυτό θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στους πονηρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστευω πως θα λυθει και με αυτο,διοτι εαν θυμαστε παλια το βιβλιαριο ο ασφαλισμενος το εδινε στον συνταγογραφουντα δεν του το επαιρνε μονος του.Η μονη λυση περιορισμος ανα ΑΜΚΑ με κριτηρια.

      Διαγραφή
  5. Απόλυτα παραπειστικη επιστολή που αποσκοπεί στο να πετάξει το μπαλάκι στους εργαστηριακούς ιατρούς! Δεν είναι η πρόκληση ζήτηση το πρόβλημα αλλά ότι δεν χρηματοδοτούν την Υγεια! Ακόμη και αν η οποία προκλητη ζήτηση εξαφανιζόταν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές των εξετάσεων θα εξακολουθούσαν να πλήττουν το εισόδημα των ιατρών και ένας από τους λόγους της οποίας προκλητης ζήτησης είναι οι εξευτελιστικές τιμές! Εννοείται δεν έχουν καταγγελίες παρά ελάχιστες και για αυτό και κανείς δεν τιμωρείται! Πόλεμο εντυπώσεων κανουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή