Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Οι 12 τάσεις που θα αλλάξουν την παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη



Ο τρόπος με τον οποίο η παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη θα παρέχεται τις επόμενες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο πρόκειται να αλλάξει σύμφωνα με τους συντάκτες του περιοδικού Harvard Business Review, οι οποίοι συνέταξαν μια λίστα από 12 τάσεις που ενδέχεται να την επηρεάσουν.

Καινοτομία και ζήτηση ακμάζουν στις αναδυόμενες οικονομίες. Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα συνεχίσουν να αυξάνονται ταυτόχρονα με την οικονομική τους ανάπτυξη και θα αποτελέσουν μεγάλες αγορές για τις εταιρίες του κλάδου της υγείας. Η εξυπηρέτησή τους απαιτεί καινοτομίες στην τεχνολογία και μοντέλα παροχής και επιχειρηματικότητας –μερικά από τα οποία θα εφαρμοστούν από ανεπτυγμένες χώρες. Η ζήτηση για εμβόλια και θεραπείες για τις “Δυτικές” ασθένειες θα αυξηθούν.

Εξατομικευμένη ιατρική και τεχνολογική πρόοδος. Καθώς το κόστος της αποκωδικοποίησης του γονιδιώματος αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα 2 με 3 χρόνια στα 1000 δολάρια από τα 10 με 25 χιλιάδες δολάρια που είναι σήμερα, η αγορά αυτή θα επεκταθεί σε ανεπτυγμένες χώρες. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη κατανόηση των ασθενειών καθώς και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών αλλά θα αναδείξει και ζητήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, θέματα κόστους και οφέλους.

Ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται. Τα συστήματα υγείας θα αντιμετωπίσουν έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων που θα πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και καταστάσεις που απαιτούν ακριβές θεραπείες.

Αυξανόμενα κόστη. Ο αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων ανθρώπων και η πρόοδος της τεχνολογίας θα συμβάλλουν στην άνοδο του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο και θα επηρεάσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, το σχεδιασμό συστημάτων και την παροχή υπηρεσιών.

Παγκόσμιες πανδημίες. Η αστική επέκταση, η αύξηση του πληθυσμού, τα ταξίδια σε παγκόσμιο επίπεδο και τα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας σε φτωχές χώρες συνιστούν ότι οι παγκόσμιες πανδημίες, όπως το AIDS, θα παραμείνουν σοβαρή απειλή.

Περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η μόλυνση του νερού, η ρύπανση του αέρα, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα, η αστική επέκταση και η συμφόρηση θα αναδείξουν σοβαρές προκλήσεις για την υγειονομική περίθαλψη τις επόμενες δεκαετίες.

Επί των ενδείξεων βασιζόμενη ιατρική. Τα δεδομένα των αποτελεσμάτων από θεραπείες θα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων για την θεραπεία πολλών ασθενειών. Η ιατρική θα βασίζεται περισσότερο σε ενδείξεις και λιγότερο στην κρίση.

Περίθαλψη όχι μόνο από γιατρούς. Οι ελλείψεις σε γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τα αυξανόμενα κόστη και η τυποποίηση πρωτοκόλλων και της τεχνολογίας θα αναιρέσουν την αποκλειστικότητα των γιατρών στην επιλογή θεραπείας. Θα δοθεί περισσότερη έμφαση σε επαγγελματίες όπως οι νοσηλευτές και οι βοηθοί γιατρών.

Οι ασφαλιστές θα επηρεάζουν την επιλογή της θεραπείας. Καθώς τα κόστη σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονται, οι ασφαλιστές θα εκτιμούν την ποιότητα ζωής που θα προσφέρει μια θεραπεία στον ασθενή, αποκτώντας έτσι περισσότερη επιρροή στην επιλογή από τους φροντιστές. Μερικές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ήδη ανταποκριθεί σε αυτό, διαμορφώνοντας τις στρατηγικές της Έρευνας και Ανάπτυξής τους.

Ο ρόλος της φιλανθρωπίας θα αυξηθεί. Ιδρύματα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα διαδραματίσουν έναν ηγετικό ρόλο στη χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων, καθώς και στο σχεδιασμό συστημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας για την πρόληψη και τη θεραπεία νόσων σε κατά κύριο λόγο φτωχές χώρες.

Η πρόληψη είναι η επόμενη μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία. Περισσότερες δαπάνες θα γίνουν σε εμβόλια και άλλα μέσα για την πρόληψη και τη μείωση σοβαρών νόσων και χρόνιων παθήσεων. Σε θέματα συνεργασίας ωστόσο, μεγάλο μέρος εξαρτάται από τους ασθενείς. Η μείωση του καπνίσματος είναι ελάχιστη καθώς και εκείνοι που δέχονται την κολονοσκόπηση.

Ιατρικός τουρισμός. Η αναζήτηση καλής φροντίδας σε χαμηλότερες τιμές θα αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που ταξιδεύουν για φθηνότερη θεραπεία.

Photo credit: Jason A. Howie / Foter / CC BY
http://www.pmjournal.gr
Πηγή: http://medicaltv.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου