Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο πρακτικές προτάσεις για άμεση εφαρμογή στο σύστημα υγείας




του Δημήτρη Φαρμάκη, Καρδιολόγου, Επιμελητή Α”
Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

IATROI.EU
Η πρώτη πρόταση αφορά στην ισχύ της συνταγογράφησης για χρόνιες παθήσεις, πχ. στους υπερτασικούς που ρυθμίζονται καλά και ακολουθούν για πολλά χρόνια την ίδια θεραπευτική αγωγή.

Είναι σκόπιμο η ισχύς μιας τέτοιας χρόνιας συνταγής να είναι εξαμηνιαία, ακόμη και ετήσια, σύμφωνα με την κρίση του γιατρού.
Αυτό συμβαίνει πχ στη Σουηδία. Ο ασθενής εκεί πηγαίνει στο γιατρό του μία ή δύο φορές τον χρόνο και στο φαρμακείο τέσσερις φορές τον χρόνο για να παραλάβει τα φάρμακά του.

Φανταστείτε πόσες ώρες εξοικονομούνται για τους ασθενείς, εάν εφαρμοζόταν ένα παρόμοιο σύστημα στη χώρα μας! Ειδικά για τους ηλικιωμένους πόσο σημαντικό θα ήταν αυτό. Ατελείωτες ώρες αναμονής, μεταφορά των ασθενών χωρίς να χρειάζεται να εξετασθούν εφόσον είναι καλά ρυθμισμένοι με τη χρόνια θεραπευτική αγωγή τους και επιπλέον μη παραγωγική εργασία γιατρών, που αντί να εξετάζουν ασθενείς απλώς συνταγογραφούν, μπορεί να αποφευχθεί.

Πολλές φορές εξάλλου οι συνταγές μας δεν ισχύουν, επειδή ο ασθενής όντας αναγκασμένος κάθε μήνα να πηγαίνει στο φαρμακείο ξεχνά μερικές φορές να πάει εμπρόθεσμα – έστω και για μία ημέρα εκπρόθεσμος να είναι τότε η συνταγή δεν μπορεί να εκτελεσθεί από το σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένος να επισκεφθεί εκ νέου γιατρό για συνταγογράφηση.

Γιατί άραγε συντηρούμε αυτή τη γραφειοκρατία και ταλαιπωρούμε τους ασθενείς; παλιότερα θα μπορούσε να πεί κανείς ότι επιβαλλόταν η παρουσία του ασθενούς, τώρα όμως με την ηλεκτρονικό έλεγχο του ΑΜΚΑ αυτό δεν είναι πια απαραίτητο.

Εάν είναι υποχρεωμένοι οι ασθενείς να πηγαίνουν στο φαρμακείο μόνο μια φορά το τρίμηνο, αντί κάθε μήνα, αυτό θα οδηγούσε από μόνο του και σε αλλαγή συσκευασίας των φαρμάκων με περαιτέρω εξοικονόμηση. Αντί να έχουμε τα κουτιά των φαρμάκων με 28, 30, 10, 12 ή 20 δισκία θα μπορούσαμε να έχουμε κουτιά με ενενήντα ή εκατό δισκία. Στη Σουηδία παραδείγματος χάριν οι συσκευασίες των φαρμάκων συνήθως είναι τρίμηνες (κάθε κουτί περιλαμβάνει εκατό δισκία).

Με αυτήν την πρόταση θα άλλαζε και ο κύριος χαρακτήρας Κέντρων Υγείας και άλλων μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, τα οποία δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι Κέντρα Συνταγογράφησης. Ο γιατρός δεν είναι γραφιάς, να ασχολείται κατά μεγάλο μέρος του χρόνου του με την εκ νέου συνταγογράφηση χρονίων συνταγών κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, αντί να αφιερώνει τον χρόνο του εξετάζοντας τον ασθενή και αντιμετωπίζοντας τα ουσιαστικά θεραπευτικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, όμως, η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που αυτόν τον καιρό αρχίζει να αναδιοργανώνεται μπορεί να προσφέρει καινούργιες Υπηρεσίες στους χρόνιους ασθενείς, που θα αναβαθμίσουν τις Παροχές Υγείας στον πάσχοντα
Το δεύτερο πρακτικό μέτρο, που σαφώς σχετίζεται άμεσα με όσα μόλις περιγράψαμε, είναι να ενεργοποιηθεί το κουμπί της αντιγραφής μιας συνταγής διατηρώντας τις θεραπείες στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Αυτό είχε ήδη προβλεφθεί εξαρχής στο σύστημα αλλά δεν είχε προχωρήσει. Υπάρχει το αντίστοιχο κουμπί, χωρίς να είναι ενεργοποιημένο. Το αποτέλεσμα είναι να σπαταλώνται ατέλειωτες ώρες εργασίας για την εκ νέου αναγραφή όλων των φαρμάκων κάθε φορά που ασθενής επισκέπτεται το γιατρό. Πιό εύκολο θα ήταν ο γιατρός να επέλεγε την αντιγραφή ολόκληρης της συνταγής, εφόσον η πάθηση είναι χρόνια και ο ασθενής λαμβάνει την ίδια θεραπευτική αγωγή. Εν ανάγκη θα μπορούσε να κάνει ελάχιστες τροποποιήσεις στη συνταγή.

Να εξοικονομηθεί χρόνος για τους ασθενείς και παραγωγικός χρόνος για τους γιατρούς μόνο θετικά μπορεί να έχει για τη λειτουργία του συστήματος υγείας.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν άμεσα και να βελτιώσουν τη ζωή χιλιάδων ασθενών.

1 σχόλιο:

  1. Τόσο απλά βήματα και θα λύσουν τόσα πολλά προβλήματα. Και υπάρχουν κι άλλα, πάρα πολλά. Ακόμα και με μειωμένο IQ καταλαβαίνει κανείς πως στην πραγματικότητα δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας. Ίσως έχει να κάνει με την πίεση απ' τους μεγάλους ΙΣ, όπου τα περισσότερα μέλη είναι ιδιώτες, ίσως με απλή βλακεία ή βαρεμάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή