Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Aσφυξία στην αγορά από το μαζικό "δεν πληρώνω" κράτους και ιδιωτών

Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που πνίγουν επιχειρήσεις πολίτες αλλά και κρατικά έσοδα αποτυπώνεται σε σειρά ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Στα 8,5 δισ. ευρώ φτάνουν τα κρατικά φέσια, δηλωμένα και "αφανή".

Έως 1.858 ημέρες περιμένουν οι επιχειρήσεις επιστροφή ΦΠΑ και η αναμονή αυξήθηκε κατά 7%. Και παράλληλα καταγράφηκε υπερσυγκράτηση 2,5 δισ. ευρώ στις δαπάνες υπουργείων.

Όσο για τις οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο συνεχίζουν να αυξάνονται φτάνοντας πλέον στα 94 δισ. ευρώ. Και πλέον αυτών, νέα γενιά οφειλών "πυροδοτείται" στα Ταμεία με την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών χωρίς ελάχιστο πλαφόν.

Οφειλές προς ιδιώτες

Οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες στο εντεκάμηνο μειώθηκαν κατά 727 εκατ ευρώ, αλλά παραμένουν ακόμα στα 5,6 δισ. ευρώ με τις προοπτικές αποπληρωμής να φθίνουν όσο η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώνεται. Και τα συνολικά φέσια του κράτους προς ιδιώτες είναι μεγαλύτερα κατά 3 δις ευρώ, δηλαδή φτάνουν στα 8,5 δισ. ευρώ περίπου αν προσμετρηθούν στον "λογαριασμό" και τα λεγόμενα "αφανή" χρέη. Δηλαδή τα 3 δισ. ευρώ περίπου που προκύπτουν από το 1,5 δισ. ευρώ που οφείλει το κράτος σε συνταξιούχους (συντάξεις και εφάπαξ που δεν έχουν ακόμα δοθεί) και το άλλο 1,5 δισ. ευρώ που αφορά σε μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων.

Τη "θηλιά" επιτείνουν και οι μειωμένες κατά 2,49 δισ. ευρώ δαπάνες των υπουργείων το 9μηνο έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Είναι μειωμένες κατά 7,1%, έναντι του στόχου.

Επιστροφή ΦΠΑ μετά από… χρόνια

Όσον αφορά στο πόσο γρήγορα επιστρέφει το κράτος τα χρήματα του σε φορολογούμενους πολίτες, τα νέα εβδομαδιαία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων τα οποία ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν ότι η αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει τεράστια, αλλά και αυξάνεται.

Στην εφορία της Κω ο μέσος χρόνος αναμονής για επιστροφές ΦΠΑ φτάνει ακόμη και στις 1.858 ημέρες. Ακολουθεί σε καθυστερήσεις η Α Εφορία Θεσσαλονίκης με 1.706 ημέρες και έπεται το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 1.635 ημέρες μέσου χρόνου αναμονής και αιτούμενο ποσό 4 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής σε όλες τις εφορίες της χώρας φτάνει στις 358 ημέρες και έχει αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Τα στοιχεία για την παρακολούθηση αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α που έχουν αποσταλεί στις Δ.Ο.Υ. δείχνουν ότι οι 3 μεγαλύτερες αρνητικές μεταβολές (επιδείνωσης Ρυθμού εξυπηρέτησης) των δικαιούχων επιχειρήσεων στην διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ με την ΠΟΛ. 1073 σημειώθηκαν από τις ΔΥΟ Δ΄ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΙΛΚΙΣ και ΑΧΑΡΝΩΝ, ενώ οι τρείς ΔΟΥ με τον μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή (>90 ημερών) είναι οι Φ.Α.Ε. ΑΘΗΝΩΝ, ΒΕΡΟΙΑΣ και ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Νέα χρέη 900 εκατ. ευρώ στις εφορίες το Νοέμβριο

Από την άλλη πλευρά, ο ιδιωτικός τομέας δεν πληρώνει επίσης. Στα 54 δισ. ευρώ έφτασαν στο τέλος Νοεμβρίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δημοσιοποιήθηκαν στο τέλος του 2016. Τα 12,6 δισ. ευρώ είναι νέα χρέη του 2016 τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου