Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Πόσα χάνουν και τι θα πληρώνουν οι γιατροί με το νέο ασφαλιστικό! Αναλυτικά ανά κατηγορία

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σοβαρές απώλειες τόσο σε εισοδήματα όσο και σε συντάξιμες αποδοχές θα έχουν σχεδόν όλοι οι γιατροί από το νέο ασφαλιστικό που άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές του χρόνου.

Ακόμη και το 75% του εισοδήματός του θα καλούνται πλέον να καταβάλλουν σε ασφαλιστικές εισφορές αλλά και φορολογία πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί. Από την άλλη χαμένοι είναι και οι συνταξιούχοι που θα δουν τη σύνταξή τους να κατρακυλά ακόμη και κατά 25%.

Ο ιατρικός κόσμος είναι ανάστατος μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος και τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) όσο και διάφοροι Ιατρικοί Σύλλογοι περιοχών προσφεύγουν στη δικαιοσύνη μήπως και γλιτώσουν την τελευταία στιγμή τα χειροτέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας ήδη πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, προβαίνουν σε ανάκληση της λειτουργίας των ιατρείων ή εργαστηρίων τους επειδή το βάρος που καλούνται να σηκώσουν είναι δυσβάσταχτο.

Τι θα πληρώνουν οι γιατροί ανά κατηγορία

-Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί

Βαρύ φορτίο καλούνται να σηκώσουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί. Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς υπολογίζονται βάσει των καθαρών εισοδημάτων τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα υπολογιστούν βάσει των καθαρών εισοδημάτων που δήλωσαν το 2015. Από το 2ο εξάμηνο του 2017, αν έχει γίνει εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, οι εισφορές θα υπολογιστούν επί των εισοδημάτων του 2016 και θα γίνει συμψηφισμός των διαφορών αν προκύψουν.

Η συνολική καταβολή των εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 30%-32%, εκ των οποίων το 20% αφορά τη Σύνταξη, ποσοστό 6,95% την Υγεία και το 3%-4% αφορά τον Κλάδο Πρόνοιας και Στέγης Υγειονομικών.

Βέβαια οι πληρωμές δεν τελειώνουν εδώ καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόογου (ΠΙΣ), εκτός από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες κυμαίνονται στο 30%, υπάρχει και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, του τέλους επιτηδεύματος και η προσαύξηση της προκαταβολής επί του φόρου κατά 20%. Αποτέλεσμα είναι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να πρέπει να καταβάλουν από το 55% έως και το 75% των εισοδημάτων τους.

-Χτύπημα και στους νέους συνταξιούχους

Από τις σκληρές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος δεν τη γλιτώνουν ούτε οι νέοι συνταξιούχοι. Το βέβαιον είναι ότι θα βλέπουν μηνιαίως τα χρήματα που φθάνουν στην τσέπη τους να είναι πολύ λιγότερα.

Και αυτό διότι για τους νέους συνταξιούχους, προβλέπονται μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία σημαίνουν μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 25%!

-Οι γιατροί μισθωτοί του δημοσίου

Σχετικά με τους μισθωτούς του Δημοσίου, όπως οι πανεπιστημιακοί ιατροί, οι στρατιωτικοί ιατροί, οι ιατροί του ΠΕΔΥ μη αποκλειστικής απασχόλησης κλπ, οι οποίοι ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, οι ασφαλιστικές εισφορές τους (για το ελεύθερο επάγγελμα) θα καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους (σήμερα καταβάλλονταν από τον ασφαλιστικό φορέα τους), ό,τι δηλαδή ισχύει και για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς.

Για τους μισθωτούς του Δημοσίου που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η καταβολή εισφορών για το ΤΣΑΥ είναι προαιρετική. Δήλωση χρειάζεται μόνο εάν επιθυμούν να πληρώνουν οι ίδιοι ως ασφαλισμένοι το σύνολο των εισφορών 20% για τον Κλάδο Σύνταξης του ΤΣΑΥ. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά και τις οδηγίες του ΙΣΑ για την ασφάλιση: «Πως θα ασφαλίζονται από το νέο έτος γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί».

Να σημειωθεί ότι κάθε συνταξιούχος γιατρός από δω και στο εξής θα λαμβάνει το κομμάτι της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ μία φορά για τη μία σύνταξη και το αναλογικό κομμάτι θα προσαυξάνεται σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Όπως εξηγεί ο ΠΙΣ, σε ότι αφορά την προαιρετική σύνταξη του ΤΣΑΥ, αν ένας ασφαλισμένος σταματήσει να πληρώνει τώρα, όταν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο θα λάβει επιπλέον αναλογική σύνταξη σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Τόσο ο ΠΙΣ όσο και ο ΙΣΑ αλλά και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να καταργηθεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Αξιοσημείωτο είναι πως το τσεκούρι σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων στην τετραετία 2016-2019, με το νέο ασφαλιστικό ανέρχεται στα 8,2δις, όπως προκύπτει από την ίδια την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

2 σχόλια: