Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

120 εκατομ. ευρώ χρωστάνε τα διαγνωστικά κέντρα στον ΕΟΠΥΥ για claw back και rebate

Περί τα 120 εκατ. ευρώ οφείλουν τα διαγνωστικά κέντρα στον ΕΟΠΥΥ για claw back και rebate της περιόδου 2012 -2015. Όπως ενημέρωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) τα μέλη του κατά την τακτική γενική συνέλευση του κλάδου, οι απαιτήσεις των μελών από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (περίοδος 2012-2015) οι οποίες δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί, θα εκκαθαριστούν με δειγματοληπτικό έλεγχο του 5% και θα συμψηφιστούν με τις οφειλές που έχουν οι πάροχοι προς τον Οργανισμό λόγω της επιβολής των μέτρων του claw back και rebate για τις ίδιες χρονικές περιόδους. Το ποσό επιστροφής προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά την αφαίρεση των απαιτήσεων των διαγνωστικών κέντρων ( 120 εκατ. ευρώ) θα εξοφληθεί τμηματικά από τους παρόχους σε δόσεις.

Healthview.gr

Η ετήσια τακτική Γεν. Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις, οικονομικές, που αφορούν τον κλάδο των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων. Πιο αναλυτικά:

Μετά τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των παρόχων μηνός Δεκεμβρίου 2016 με το claw back Α΄ εξαμήνου του ιδίου έτους, συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες για την αποζημίωση μηνός Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της εκκαθάρισης και οριστικοποίησης, με 1.500 περίπου εξ’ αυτών να έχουν ήδη ενταλματοποιηθεί, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των παραπεμπτικών μηνός Φεβρουαρίου, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί για όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών εργαστηριακής ιατρικής εντός τους τρέχοντος μηνός Ιουνίου.

Οι δύο πρώτοι μήνες τρέχοντος έτους (Ιανουάριος και Φεβρουάριος) θα πληρωθούν ολόκληροι, ενώ με την πληρωμή του Μαρτίου ή του Απριλίου θα γίνει η παρακράτηση του υπολοίπου από τον συμψηφισμό του claw back πρώτου εξαμήνου 2016 για όσους είχαν υπόλοιπο, ενώ οι πάροχοι των οποίων η απαίτηση Δεκεμβρίου 2016 ήταν μεγαλύτερη της επιστροφής λόγω claw back Α’ εξαμήνου 2016, είναι σε εξέλιξη η πίστωση αυτών των χρημάτων στους λογαριασμούς τους.

Για την πρώτη γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών (περίοδος 2008-2012) που περιλαμβάνει και κάποια ασφαλιστικά ταμεία που ενσωματώθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας του (2012), η πληρωμή των οποίων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τέλος τρέχοντος μηνός (30/06/2017), αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το ποιος θα κάνει την εκκαθάριση με τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η πληρωμή τους, αφού όμως προηγουμένως έχει ψηφιστεί νόμος που θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής τους μέχρι τέλους του επόμενου έτους (Δεκέμβριος 2018) για να μην επέλθει παραγραφή, μιάς και οι υπηρεσίες του νέου Ε.Φ.Κ.Α αδυνατούν να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες για όλα τα παλαιά ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός όπως επιτάσσει ο ισχύον νόμος.

Τέλος, εντός της προσεχούς εβδομάδος θα αναρτηθούν στον e-ΔΑΠΥ τα σημειώματα που θα αφορούν το claw back του Β’ εξαμήνου 2016 και το ποσό που θα αναλογεί στην κάθε διαγνωστική μονάδα θα συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις μας μηνός Ιουνίου τρέχοντος έτους.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Στο μεταξύ, πολύωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη είχαν τα Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ο προϋπολογισμός του 2017, η κατανομή ανά κωδικό, ο τρόπος νοσηλείας σε ΜΕΘ και το νοσήλιο, τον τρόπο νοσηλείας και υποβολής δαπανών των Ευρωπαίων πολιτών και τον χρόνο πληρωμής μας.

Ειδική αναφορά έγινε στον Οδηγό ελέγχου και περικοπών των δαπανών που παρουσίασε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να καταθέσουν τυχόν διορθώσεις και παρατηρήσεις.

Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα έως 31-12-2011, όσα δεν πληρωθούν μέχρι 15/7/2017, αναλαμβάνει ο ΕΦΚΑ την αποπληρωμή τους. Για τον συμψηφισμό του 10% του ΕΟΠΥΥ με τα rebate and Clawback θα γίνει άμεσα, εντός του Αυγούστου, εκκαθάριση.

2 σχόλια:

  1. Να τα δώσουν, οταν κάποιοι έκαναν κινητοποιήσεις και επισχεση αυτοί μάζευαν τα χαρτάκια σαν τα αρπαχτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε των 5.32μμ. δε θα δώσουν μόνο αυτοί όλοι χρωστάμε claw back.Ας καθίσει ο καθένας να το υπολογίσει . Εγώ πάντως που το υπολόγισα πάω για κλείσιμο κατευθείαν......

      Διαγραφή