Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Βεβαιώσεις άσκησης επαγγέλματος από Ιατρικούς Συλλόγους: Ένας νόμος ανενεργός από το 2011

Σύμφωνα με τον νόμο 4025/2011, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών, καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης -  IATRONET

Νέα παράταση, άγνωστο μέχρι πότε, παίρνει η εφαρμογή των νόμων 4025/2011 και 4461/2017 για τη λήψη μίας σειράς αποφάσεων για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Οι παραπάνω νόμοι ορίζουν πως για τη λήψη απόφασης χορήγησης, αναστολής, ανάκλησης και ακύρωσης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος και τίτλου ειδικότητας γιατρών και οδοντιάτρων, καθώς και για την παροχή αναγκαίων πληροφοριών (good standing), η αρμοδιότητα ανήκει στους αρμόδιους συλλόγους.

Με εγκύκλιο του, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ενημερώνει πως οι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων.

Για τον λόγο αυτό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) δεν δύναται να προβεί σε καμία από τις προαναφερόμενες ενέργειες, ούτε στην έκδοση “good standing” και η αρμοδιότητα διατηρείται στις διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Η χορήγηση πληροφοριών, όπως και του “good standing”, εμπίπτει στις αρμοδιότητες της αρχής που έχει εκδώσει τον τίτλο ιατρικής ειδικότητας του αιτούντα ιατρού, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

“Ως εκ τούτου και μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης οι αρμόδιες διευθύνσεις των Περιφερειακών ενοτήτων της επικράτειας θα συνεχίσουν να τηρούν την προβλεπόμενη, από τις κείμενες διατάξεις, διαδικασία”, αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Σύμφωνα με τον νόμο 4025/2011, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών, καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδοντιάτρων, καθώς και τίτλου ειδικότητας ορίζεται η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ).

Προϋποθέσεις

Με απόφαση του υπουργού Υγείας έπρεπε να έχουν καθοριστεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία για τη χορήγηση τίτλου ειδικότητας, θέματα διενέργειας εξετάσεων και λοιποί όροι και προϋποθέσεις.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και ο νόμος 4461/2017, στον οποίο επισημαίνεται πως ο ΠΙΣ παρέχει, μετά από αίτημα του ιατρού, πιστοποιητικά ορθής άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος (good standing) στους γιατρούς, αλλά και προς ιατρικούς συλλόγους της αλλοδαπής.

Αντί αυτών, παραμένει σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα 38 του 2010, σύμφωνα με το οποίο η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας μπορεί να χορηγεί ή να δέχεται τα παραπάνω έγγραφα γιατρών, νοσοκόμων, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και μαιών – μαιευτών.

1 σχόλιο:

  1. Ανηκει στους ιατρικους συλλογους ,οχι στους <> συλλογους,οπως π.χ. ΙΣΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή