Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Αναγραφή φαρμάκων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Αποτέλεσμα εικόνας για ενωση καρδιολογων 
Προς:
1) Υπουργό Υγείας κ.Ξανθό Ανδρέα
2) Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ.Πολάκη Παύλο


3) ΕΟΠΥΥ
Υπ’όψιν: Προέδρου κ.Μπερσίμη Σωτήριο
Αντιπροέδρου κ. Γεωργακόπουλου Παναγιώτη 
4) ΚΕΣΥ
Υπ’όψιν: Προέδρου κ.Μάρκου Κωνσταντίνου
Αντιπροέδρου κ.Νικολάου Χρυσούλας

Κοινοποίηση: 

1) Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο 
2) ΠΟΣΚΕ
3) Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ)


Θέμα:Αναγραφή φαρμάκων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Αξιότιμοι Κύριοι,

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κλήσεις ιατρών σε απολογία από τον ΕΟΠΥΥ για την αναγραφή φαρμάκων για τον σακχαρώδη διαβήτη με την αιτιολογία ότι είναι εκτός γνωστικού αντικειμένου των καρδιολόγων.
Η Ένωση μας θεωρεί ότι η αιτιολόγηση ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο των καρδιολόγων στερείται επιστημονικής βάσεως και αυτό διότι όλοι γνωρίζουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί βασικό και κύριο παράγοντα κινδύνου για την στεφανιαία νόσο. Το να στερείς την αναγραφή φαρμάκων για τον σακχαρώδη διαβήτη σε μία ειδικότητα που τα πρώτα 2 χρόνια της ειδίκευσης είναι στην παθολογία, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, όταν μάλιστα την ίδια στιγμή επιτρέπεται η αναγραφή των ίδιων φαρμάκων από τους γενικούς ιατρούς που έχουν κάνει 6 μήνες παθολογία (και καλώς φυσικά επιτρέπεται) αλλά ακόμη και στους άνευ ειδικότητας στα πλαίσια ενδεχομένως της κοινωνικής πολιτικής.

Η ιατρική είναι λειτούργημα και ο ιατρός την υπηρετεί με γνώμονα την δεοντολογία και την προφύλαξη της υγείας του ασθενούς. Διεθνείς ανακοινώσεις που σας κοινοποιούμε (για το έγγραφο πατήστε ΕΔΩ), στηρίζουν τις ανωτέρω απόψεις μας που φυσικά δεν μπορούν να απορριφθούν.

Στα πλαίσια αυτά ζητούμε την παύση κλήσεων σε απολογία συναδέλφων καρδιολόγων, που καλούνται σε απολογία με την ανωτέρω αιτιολογία και φυσικά καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνταγογραφούν με γνώμονα την ιατρική δεοντολογία για την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών εντός των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Τέλος για να λυθούν τα συνεχή προβλήματα κλήσεως ιατρών για συνταγογράφηση εκτός γνωστικού αντικειμένου, καλούμε την πολιτεία να θεσπίσει κανόνες συνταγογράφησης και αντιστοίχησης φαρμάκου με πάθηση και ειδικότητα ιατρού που μπορεί να το συνταγογραφεί, όπως εξάλλου έχει θεσπιστεί για την συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα στα πλαίσια των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που από τον Μάιο του 2014 έχουν παραδώσει οι Επαγγελματικές ενώσεις και Ομοσπονδίες ιατρών δια μέσου του ΠΙΣ στο Υπουργείο Υγείας.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος           Ο Γενικός Γραμματέας

Φ.Ν. Πατσουράκος  Δημόπουλος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου