Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Επιστολή “χαστούκι” για τις συνθήκες στο Νοσοκομείο Κέρκυρας




Τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών φέρεται να περνάει το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπως υποστηρίζει ο πρώην Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου, σε επιστολή με την οποία εξηγεί τους λόγους παραίτησης του.

“Στην 32χρονη υπηρεσία μου στο ΓΝΚ η πορεία ήταν κυματοειδής. Πότε καλύτερα πότε χειρότερα, ποτέ όμως τόσο χειρότερα”, αναφέρει και προσθέτει πως “σήμερα τα προβλήματα προσπαθούν να τα επιλύσουν δια της επιβολής και της ανάθεσης όλο και μεγαλύτερου φόρτου εργασίας στον κάθε έχοντας ανάγκη εργασίας εργαζόμενο. Η λαϊκή σοφία “προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι” εδώ βρίσκει εφαρμογή”, συμπληρώνει.

Μάλιστα, καταγγέλει πως η μεθοδολογία και ο τρόπος λειτουργίας, της Διοίκησης και του διοικητή συγκεκριμένα προσωπικά του θύμισαν “κάτι μεταξύ Ιεράς εξέτασης και Μπουμπουλίνας με λεκτική προσέγγιση βεβαίως και όχι σωματική βία”.

Η επιστολή

”Υπηρετώ στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας (ΓΝΚ) επί 32 συνεχόμενα χρόνια σχεδόν. Παρόλο που ηλικιακά θα συνταξιοδοτούμουν το τέλος του 2018, υπέβαλα την παραίτηση μου την 1η Ιουνίου 2017 από την θέση που κατέχω σήμερα ως Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής. Είναι η δεύτερη παραίτηση που υποβάλλω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στην Κέρκυρα. Η πρώτη ήταν όταν ως Νομαρχιακός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας, υπακούοντας στην θέληση των Κερκυραίων που με την ψήφο τους με έστειλαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, παραιτήθηκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταφορά του ΠΕΣΥ από την Κέρκυρα στην Πάτρα. Βεβαίως τούτο πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα με τις γνωστές συνέπειες στην προσφορά υπηρεσιών υγείας στο Νομό μας.

Θαρρώ πως και σήμερα παραιτήθηκα αξιοπρεπώς και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ερωτηθείς από πολλές πλευρές ακόμα και από τα ΜΜΕ για τους λόγους της παραίτησης μου, ανέφερα απλώς πως ΄΄δεν πήγαινε άλλο΄΄ τίποτε περισσότερο και χωρίς επεξηγήσεις.

Ανέφερα όμως ότι αν προκληθώ θα απαντήσω. Και η πρόκληση προήλθε, όπως μου μεταφέρθηκε, από μέλος του ΔΣ του ΓΝΚ που σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Corfu Chanel στις 2/6/1017 με αναφορά στην παραίτηση μου απάντησε πως ΄΄δεν γνωρίζει τους προσωπικούς λόγους που είχε για να παραιτηθεί΄΄ αφήνοντας υπονοούμενα ενδεχομένως και για την υγεία μου…

Απαντώ λοιπόν.

Ναι οι λόγοι της παραίτησης μου ήταν προσωπικοί. Μόνο που οι προσωπικοί μου λόγοι αφορούν την λειτουργία μου ως Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο ΓΝΚ και κατ’ επέκταση την λειτουργία του ΓΝΚ γενικότερα. Η λειτουργία του ΓΝΚ αφορά όλους τους διαβιούντες στο Νομό της Κέρκυρας. Ως μέλος του ΔΣ όφειλε να γνωρίζει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο, γιατί σε οποιαδήποτε απόφαση και συμπεριφορά του διορισμένου Διοικητή (έτσι τον αποκαλούσαν τον τότε Διοικητή οι κατέχοντες σήμερα γιατί όχι και εμείς?) είναι συνυπεύθυνα και τα μέλη του ΔΣ. Σε αντίθετη περίπτωση ο ρόλος τους είναι διακοσμητικός.

Έτσι λοιπόν η κατάσταση η οποία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ΓΝΚ είναι πρωτόγνωρη.

Στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας:
Η ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε όλα τα τμήματα είναι αυξημένη λόγω της επικρατούσας κατάστασης στη χώρα μας.
Η χρηματοδότηση από την πολιτεία είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Τουλάχιστον 40% είναι μειωμένο επίσης και το προσωπικό σε όλα τα επίπεδα (Ιατροί και λοιπό Επιστημονικό προσωπικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και Τεχνικό Προσωπικό) λόγω συνταξιοδότησης και μη ανάλογης αναπλήρωσης.
Το έργο που καλείται να παράγει ο καθένας εργαζόμενος, υπερβαίνει τις δυνάμεις του και πίεση που δέχεται για να πραγματοποιήσει αυτό, ενδεχομένως να έχει επίπτωση στην ψυχική και σωματική του υγεία με αυξημένη πιθανότητα λάθους στον τελικό αποδέκτη που είναι ο ασθενής.

Στην 32χρονη υπηρεσία μου στο ΓΝΚ η πορεία ήταν κυματοειδής. Πότε καλύτερα πότε χειρότερα, ποτέ όμως τόσο χειρότερα. Μη πλήρωση όλων των θέσεων του Οργανισμού του ΓΝΚ, αυξημένος φόρτος εργασίας και stress υπήρχε πάντα στο ΓΝΚ. Συνυπήρχε όμως και μια συνεργασία και αναγνώριση των δυσκολιών και η υπεραπόδοση έργου από τον κάθε εργαζόμενο κυλούσε με γρίνιες μεν αλλά σχεδόν ομαλά. Σήμερα τα προβλήματα προσπαθούν να τα επιλύσουν δια της επιβολής και της ανάθεσης όλο και μεγαλύτερου φόρτου εργασίας στον κάθε έχοντας ανάγκη εργασίας εργαζόμενο. Η λαϊκή σοφία ΄΄προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι΄΄ εδώ βρίσκει εφαρμογή.

Στα παραπάνω να προστεθεί και η μεθοδολογία και ο τρόπος λειτουργίας, της Διοίκησης να πω? του διοικητή σίγουρα, ίσως είναι υπερβολική η σκέψη μου, αλλά προσωπικά μου θύμισαν κάτι μεταξύ Ιεράς εξέτασης και Μπουμπουλίνας με λεκτική προσέγγιση βεβαίως και όχι σωματική βία. Για παράδειγμα η ξεχωριστή πρόσκληση-ανάκριση στο γραφείο του Διοικητή του Δ/ντου της Χειρουργικής Κλινικής για το πρόβλημα των εφημεριών της Κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Χειρουργικού Τομέα (ΤΕΠ), ακολουθούμενη από ξεχωριστή πρόσκληση των Επιμελητών με εκβιαστικά διλήμματα και υποσχέσεις προς αυτούς για να αλλάξουν στάση, μου θύμισαν κάτι από τα προαναφερόμενα.

Φαίνεται πως η τακτική της ξεχωριστής προσέγγισης είναι προσφιλής στον ανωτέρω. Επίσης προσφιλές στον ανωτέρω είναι και η λειτουργία παράκαμψης του Διευθυντού του Χειρουργικού Τμήματος, ακόμα και των αποφάσεων του Επιστημονικού Συμβουλίου και επιβολή των δικών του αποφάσεων. Τούτο εφαρμόσθηκε στην σύνταξη εφημεριών της Χειρουργικής Κλινικής, όπου ο υπογράφων θεωρούσε επικίνδυνη την εφημέρευση σε ενεργή εφημερία ενός μόνο Επιμελητή Χειρουργού σε 24ωρη βάση και μιας ετοιμότητας που θα καλυπτόταν από τον Δ/ντη της Κλινικής και τον έτερο σε βαθμό Διευθυντή Χειρουργό της Κλινικής. Εδώ να αναφερθεί πως η άποψή του υπογράφοντα όσον αφορά τις υποχρεώσεις του στις εφημερίες της Χειρουργικής Κλινικής ήταν πως ο βαθμός του, η εμπειρία του, η επιστημονική του κατάρτιση και η ηλικία αυτού, του δίνουν θέση επιτελική και εκπαιδευτή, δεχόμενος να εφημερεύσει σε 2η λίστα εφημερίας ετοιμότητας πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό.

Με το προτεινόμενο σχήμα από την Διοίκηση ο μοναδικός Επιμελητής χειρουργός που θα είναι σε ενεργή εφημερία (θα κοιμάται στο Νοσοκομείο με απλά λόγια), θα πρέπει να φροντίζει συγχρόνως: τους ασθενείς της Χειρ/κης Κλινικής (45 κρεβάτια), τους εξωτερικούς ασθενείς με επείγοντα χειρουργικά προβλήματα που προσέρχονται στο ΤΕΠ και θα καλείται από τον Ιατρό του ΤΕΠ να τους φροντίσει περεταίρω, να επισκέπτεται τους ασθενείς των άλλων Κλινικών του ΓΝΚ για τους οποίους έχει ζητηθεί επείγουσα χειρουργική εξέταση και συγχρόνως να πραγματοποιεί τα επείγοντα χειρουργεία που θα προκύψουν.

Στις μέρες μας χρειάζονται πλέον δύο τουλάχιστον χειρουργοί σε ενεργή εφημερία και ένας σε εφημερία ετοιμότητας στη Χειρουργική Κλινική, πράγμα αδύνατον. Τούτο διότι δεν έχουν (ούτε είχαν ποτέ) καλυφθεί οι προβλεπόμενες θέσεις του Οργανισμού του ΓΝΚ. Όμως τώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες, η ζήτηση υπηρεσιών υγείας για χειρουργικά περιστατικά είναι πολύ μεγαλύτερη. Το παράδοξο λοιπόν είναι, πως ενώ θα έπρεπε να ζητάει θέσεις μονίμων χειρουργών για τη Χειρουργική Κλινική, ώστε να καλύπτεται με περισσότερες της μιας ενεργής εφημερία η Κλινική, μειώνει τις λίστες των εφημεριών αυτής.

Όταν αγνοούνται παντελώς οι προτάσεις του μοναδικού υπεύθυνου επιστημονικά και διοικητικά Διευθυντού της Χειρουργικής Κλινικής και τον παρακάμπτει εφαρμόζοντας τα δικές του απόψεις, χάνεται η οντότητα και η ισχύς του Διευθυντή (στοιχειώδης λειτουργία διοίκησης) και φυσικά δεν μπορεί να διοικήσει την κλινική. Σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα της Ευρώπης και της Αμερικής ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή ακολουθούνται τυφλά και έχουν άμεση εφαρμογή τα προτεινόμενα από τον Διευθυντής της κλινικής ο οποίος κρίνεται κάθε τριετία για το παραγόμενο έργο του και ανάλογα παραμένει ή φεύγει.

Αλλά για να είμαι και δίκαιος, ποιος στ’ αλήθεια μέχρι σήμερα νοιάστηκε για τις επιστημονικές ανακοινώσεις μου σε Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια σε πολλά μέρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και τις δημοσιεύσεις μου σε Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά περιοδικά και που όλες προερχόταν και αναδείκνυαν το Νοσοκομείο της Κέρκυρας? Απολογισμός? Παράπονο? Ίσως.

Το ίδιο ισχύει υποθέτω και για τους άλλους συναδέλφους που όλα αυτά τα χρόνια συνεργασθήκαμε δημιουργικά. Το να παρακάμπτεται και να αγνοείται ο Δ/ντης της Χειρουργικής Κλινικής (το ίδιο νομίζω συμβαίνει και με τα υπόλοιπα τμήματα του ΓΝΚ) από τον συγκεκριμένο κύριο, προσωπικά δεν ήμουν διατεθειμένος να το αποδεχθώ. Σίγουρα θα βρει άλλους ομόσταυλους του να τα περνάει αυτά που θέλει και να πάρει τις ανάλογες σαρδέλες στην επωμίδα του από το Υπουργείο Υγείας.

Να σημειωθεί εδώ, πως στις περισσότερες αποφάσεις που κοινοποιεί κρουνηδόν καθημερινά, αναφέρει πως είναι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου! Θαυμάζει κανείς την αγαστή δημοκρατική συνεργασία του οργάνου.

Μετακινεί επίσης Επιμελητή από τη Χειρουργική Κλινική στο ΤΕΠ και αποδυναμώνει τη Κλινική, ώστε να μην μπορεί να καλύπτει το μήνα με εφημερίες.

Ο Επιμελητής αυτός προσλήφθηκε από τον προηγούμενο Διοικητή σε περίοδο που με τον υπάρχοντα αριθμό των υπηρετούντων Χειρουργών, δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα και κυρίως το καλοκαίρι με την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε χειρουργικά περιστατικά. Η μόνη διαδικασία να προσληφθεί τότε άμεσα επικουρικός Χειρουργός ήταν η θέση στο ΤΕΠ, διαφορετικά θα περνούσαν μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό έγινε και ο ανωτέρω επαξίως συνέδραμε σε όλες τις λειτουργίες της Χειρουργικής Κλινικής και όχι μόνο στις εφημερίες της.

Είναι ανέντιμο λοιπόν λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, να τον αποσπά από τη Χειρουργική Κλινική και να του τάζει ότι θα τον βοηθήσει για κάποια μόνιμη θέση κλπ. Αυτά δεν συνέβησαν ποτέ με την προηγούμενη Διοίκηση. Ένα βασικό στοιχείο δυσλειτουργίας που παρατηρείται την περίοδο αυτή, το έχω επισημάνει πριν μήνες, το ανέφερα μάλιστα εγγράφως προς κάθε κατεύθυνση και το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι στο ΓΝΚ είναι: το ότι έχει χαθεί η εργασιακή ειρήνη και συνεργασία. Οι μισοί εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα βλέπουν με καχυποψία τους άλλους μισούς και οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί είναι καθημερινοί. Αυτό πρέπει να το συμπεραίνεται και εσείς. Πώς ? Μα πρέπει να έχετε αναρωτηθεί, γιατί οι Ιατροί βγαίνουν στα ΜΜΕ τόσο συχνά και αναφέρουν δυσλειτουργικά προβλήματα του ΓΝΚ.

Θα μου πείτε βεβαίως πως και παλιότερα βγαίνανε στα ΜΜΕ. Συμφωνώ, μόνο που η παρουσία τους στα ΜΜΕ ήταν κατά πολύ αραιότερη και όταν βγαίνανε μαζί με εσάς τους δημοσιογράφους, τους περισσότερους από εσάς, «βρίζατε» τον προηγούμενο διοικητή, γιατί δεν έκανε επιπλέον πράγματα με τα χρήματα που ΔΕΝ του δινόταν από το Υπουργείο Υγείας. Κομματικό όργανο, μη διεκδικητικό, άτολμο, λίγο, χλιαρό, είναι λίγα από κοσμητικά επίθετα που τον στολίζατε. Αναμφισβήτητα όμως υπήρχε τότε γκρίνια αλλά και εργασιακή ειρήνη, συνεργασία και ομαδική προσπάθεια στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Σήμερα με αυξημένη προσέλευση ασθενών, πολύ λιγότερο προσωπικό και μικρότερη χρηματοδότηση, επιχειρείται από τον διορισμένο κύριο να εφαρμόσει το ΄΄ελάτε να πολεμήσετε, να σκοτωθείτε να δοξασθούμε΄’. Με άλλα λόγια να στριμώξει τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα να παράγουν έργο κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τους αναλογεί, ούτως ειπείν ΄΄εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο΄΄ προς ίδιον όφελος και μάλιστα με τις ευλογίες του ΔΣ. Λυπηρό.

Βεβαίως ισχύει και αυτό που έχω αναφέρει παλαιότερα: οι πρόεδροι, διοικητές, τα ΔΣ όπως θέλετε ονομάστε τα, περνούν οι Ιατροί και οι εργαζόμενοι γενικά στο ΓΝΚ μένουν. Το κλίμα που θα παραμείνει όμως ποιο θα είναι?”

Πηγή: corfutvnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου