Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Αλκμάνος 15, Αθήνα 11528
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797

Email Επιστημονικής Επιτροπής: epep@eelpaidatt.gr


​Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,


​Τη 16/11/2014 Παιδίατροι-μέλη της Ένωσής μας έλαβαν την εμφαινόμενη στο τέλος της παρούσης, επιστολή​ του κ.Κορμά, που αυτοαποκαλείται «Επιστημονικός Υπεύθυνος των ΚΕΠ Υγείας».

Διαμαρτυρηθήκαμε αυθημερόν προς τις αρχές (Υπουργείο Υγείας,ΕΟΠΥΥ κλπ) για την αναδυόμενη δράση των ΚΕΠ Υγείας ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ εκ των Δήμων της χώρας.
Την 24/11/2014 κάναμε ακόμη πιο γνωστή τη διαμαρτυρία μας, ενημερώνοντας ιατρούς και το ευρύτερο κοινό για το θέμα (http://medispin.blogspot.gr/2014/11/o.html).

Την επομένη,οι εμπνευστές της δημιουργίας των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων, δια του κ. Κορμά, απήντησαν στο Medispin (http://medispin.blogspot.gr/2014/11/blog-post_554.html), αλλά και σε όλους τους Παιδιάτρους με μια μόνο "λεπτομέρεια", δηλαδή άλλα έλεγαν την 16/11/2014 και άλλα λένε τώρα!

Μπορείτε να κάνετε σύγκριση ύφους και περιεχομένου αυτής της απάντησής τους με το παρακάτω, που παραδίδουμε στην κρίση του κάθε καλοπροαίρετου αναγνώστη.

Με τιμή
Το ΔΣ
-----------------------------------------------------------------

Aκολουθεί η επιστολή του κ. Κορμά

Τα ΚΕΠ Υγείας των Δήμων, οργανώνουν Δίκτυο Συνεργαζόμενων Ιατρών

Ένα ευρύ Δίκτυο Συνεργαζόμενων γιατρών, οργανώνουν τα Κέντρα Πρόληψης για την Υγεία, των Δήμων, με στόχο την προώθηση της Προληπτικής Ιατρικής σε όλους τους πολίτες.

Για πρώτη φορά Δήμοι και γιατροί θα συνεργασθούν με τρόπο ολοκληρωμένο και με κεντρικό σχεδιασμό για το σκοπό αυτό.

Μάλιστα αυτό θα επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία άλλων δομών υγείας αλλά πρόκειται να ενισχυθούν και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβάθμιες δομές υγείας (Περιφερειακά Ιατρεία , Κέντρα Υγείας, Ιδιωτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια κλπ.) .

Τα ΚΕΠ Υγείας καλούν όλους τους Δημόσιους Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας και τους ιδιώτες Ιατρούς, να ενταχθούν και να στηρίξουν τη προσπάθεια αυτή, η οποία θα συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση, σοβαρών ασθενειών και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Παράλληλα πρόκειται για μια υγιή αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης σε νοσοκομειακό επίπεδο, όπου οι επιπτώσεις στην υγεία είναι βαρύτερες και το κόστος αυξάνεται υπέρμετρα.

Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένας θεσμός των Δήμων που επιδιώκει την άμεση επαφή με τους πολίτες, προκειμένου να τους ενημερώνει και να τους υπενθυμίζει να προσέχουν την υγεία τους και να πηγαίνουν στο γιατρό τους, ώστε να κάνουν στοχευμένα τις απαραίτητες εξετάσεις, που αντιστοιχούν στο νόσημα που πρέπει να διερευνήσουν, ανάλογα με την ομάδα κινδύνου που ανήκουν. 

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να σχεδιαστούν μεγάλες καμπάνιες και εκστρατείες ενημέρωσης, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να προσέλθουν για ιατρικό έλεγχο. 

Αγαπητέ Συνάδελφε,

Το πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013 και φορέας υλοποίησης είναι το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας.

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. 

Οι Δήμοι – μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αρχικά είναι 14 και υπάρχουν αρκετές αιτήσεις από Δήμους ώστε το πρόγραμμα να μπορεί πια να επεκταθεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής και στη Θεσσαλονίκη.

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα εξής 7 νοσήματα: α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη και ζ) Μελάνωμα.

Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην κατεύθυνση και παρότρυνση των πολιτών να προβούν σε προληπτικές εξετάσεις, χρησιμοποιώντας τον ασφαλιστικό τους φορέα ή ακόμη και εξ’ ιδίων πόρων. Στη προσπάθεια αυτή ζητούμε την βοήθεια των γιατρών ώστε να γίνεται άμεσα η πρόσβαση των πολιτών σε παρόχους εργαστηριακών εξετάσεων. Οι νέες δημοτικές δομές των Κ.Ε.Π. Υγείας των Δήμων θα αναλάβουν το συντονισμό της προσπάθειας αυτής. 

Οι γιατροί στα πλαίσια του προληπτικού έλεγχου θα εξετάζουν τους πολίτες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα τους παραπέμπουν για διαγνωστικές εξετάσεις σύμφωνα με συγκεκριμένα διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Αναμένοντας την απάντηση σας, σας αποστέλλουμε τους όρους της συμφωνίας με την νέα δομή των Δήμων, τα ΚΕΠ Υγείας.

Όροι συνεργασίας με τους παρόχους υγείας

Ιατροί – Συνεργάτες του Προγράμματος των ΚΕΠ-Υγείας

1. Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Φ.Ε.Κ Αριθμός Φύλλου 2456, 3/11/2011 Άρθρο 6) προβλέπονται συγκεκριμένες προληπτικές εξετάσεις χωρίς να επιβαρύνονται της συμμετοχής οι ασφαλισμένοι. Εφόσον οι Ιατροί-Συνεργάτες έχουν κλείσει το πλαφόν των εξετάσεων ή δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να δέχονται τους πολίτες για παραπομπή στις παραπάνω προληπτικές εξετάσεις, μέσω του προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας, με τιμή όχι υψηλότερη από αυτή του κρατικού τιμολογίου, όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Η τιμή της εξέτασης για τους ανασφάλιστους πολίτες που απευθύνονται στους Ιατρούς-Συνεργάτες για παραπομπή για προληπτικές εξετάσεις μέσω του προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας καθορίζεται όχι υψηλότερη από αυτή του κρατικού τιμολογίου, όπως κάθε φορά ισχύει.

3. Οι εργαστηριακοί Ιατροί και τα Διαγνωστικά εργαστήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα εκτελούν τις διαγνωστικές εξετάσεις με τιμές όχι υψηλότερες από αυτές του κρατικού τιμολογίου, όπως κάθε φορά ισχύουν.

4. Για ένα μικρό αριθμό πολιτών (καταρχήν <10% του συνόλου των παραπεμπομένων) ανασφάλιστων και απόρων που έχουν λάβει ειδικό παραπεμπτικό μέσω του προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οι οποίοι απευθύνονται στους Ιατρούς-Συνεργάτες για προληπτικές εξετάσεις, θα παραπέμπονται δωρεάν. Η συμμετοχή των πολιτών στις ευπαθείς ομάδες του προγράμματος βεβαιώνεται εγγράφως από τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας. 

Για την ουσιαστική εφαρμογή του προγράμματος, οι Ιατροί-Συνεργάτες θα χρειαστεί να συμμετέχουν στην ενημέρωση των πολιτών που εντάσσονται στα προγράμματα πρόληψης των ΚΕΠ Υγείας. Η ενημέρωση θα γίνεται με την συμπλήρωση, από τους πολίτες που το επιθυμούν, προσωπικών στοιχείων σε ειδικές φόρμες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι Ιατροί-Συνεργάτες θα παρέχουν μόνο στατιστικά στοιχεία ως προς τον αριθμό των πολιτών που επισκέφθηκαν το ιατρείο τους, τον λόγο επίσκεψης και τις κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων για τις οποίες παραπέμφθηκαν. 

Προκειμένου να εφαρμοσθεί το Πρόγραμμα αυτό, θα δημιουργηθεί μια συνολική λίστα με όλους τους Ιατρούς-Συνεργάτες που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Η λίστα αυτή θα διατίθεται στους δημότες που συμμετέχουν στα Προγράμματα Πρόληψης των Κ.Ε.Π. Υγείας των Δήμων, προκειμένου οι δημότες αυτοί να γνωρίζουν τους ιατρούς που έχουν συμφωνήσει με τους ως άνω όρους του προγράμματος. 

Η παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος και η σωστή συνεργασία με τους Ιατρούς-Συνεργάτες είναι στις αρμοδιότητες των στελεχών των Κ.Ε.Π. Υγείας. Τα στελέχη των Κ.Ε.Π. Υγείας δεν θα εμπλέκονται σε καμία περίπτωση στο κλείσιμο των ραντεβού των δημοτών με τους Ιατρούς-Συνεργάτες.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν συμφωνείτε με τα παραπάνω, προκειμένου να σας εντάξουμε στη λίστα των Ιατρών-Συνεργατών του προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας. 

Επιπλέον να μας ενημερώσετε αν προτίθεσθε να συμμετάσχετε σε προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για θέματα Προληπτικής Ιατρικής που θα οργανώνονται από τα στελέχη των ΚΕΠ-Υγείας. Σε περίπτωση θετικής απάντησης θα θέλαμε να μας στείλετε μια επιστολή λίγων γραμμών εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ένα βιογραφικό σας σημείωμα.

Με εκτίμηση, Μαρούσι, 10 Νοεμβρίου 2014 

Γιώργος Κορμάς

Ιατρός –Ακτινοδιαγνώστης
Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΕΠ Υγείας

4 σχόλια:

  1. Κάποιος θα έπρεπε να ξεσκεπάσει το παραμύθι με τα ΚΕΠ αρρωστημένης ιδεοληψίας περί την υγεία!Εύγε παιδίατροι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΛΙ Ο Μ......ΑΣ Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΝΥΦΗ ΚΑΘΩΣ Ή ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΖΑΜΠΑ Ή ΤΖΑΜΠΑ ΩΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ.
    ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ?
    ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
    ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ Ο ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΥΤΑ.

    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Συνάδελφε Μικροβιολόγε,
      Μα τι λέτε? Να τα ακούει ο κ.Πατούλης? Μα αυτός είναι ο οραματιστής της δημιουργίας των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το διαδημοτικό δίκτυο υγιών πόλεων (τι γλωσσοπλάστης.....!!!) ελέω ΕΣΠΑ. Ζήτω οι Κορμάδες κι οι Παπασπυτόπουλοι. Ζήτω η μυστική κάρτα ΆΡΤΕΜΙΣ του δήμου Αμαρουσίου. Ζήτω ο Δήμαρχος. Ζήτωσαν οι 2000 ιατροί που τον ψήφισαν στον ΙΣΑ.

      Διαγραφή
    2. ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ Ο ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΩΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΚΕΠ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.
      ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΟ 30% ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟ ΑΛΛΟ 30% ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΊΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΝΔΙΚΆΤΑ.
      ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ 20-30% ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΓΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΒΡΙΣΚΕΣ.
      ΤΡΕΛΑ.....
      ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.

      Διαγραφή