Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Με τον Π. Κουρουμπλή συναντήθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός με στελέχη του οργανισμού, καθώς και στελέχη του ΥΥΚΑ.

IATRONET.GR

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών συναντήθηκε χθες, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και συζήτησε μαζί του τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός με στελέχη του οργανισμού, καθώς και στελέχη του ΥΥΚΑ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν για ακόμη μια φορά τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο και τους εργαζόμενους του, προ του φάσματος της ανεργίας.

Σχετικά με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων του ελέγχου των Ι.Ε.Ε. (Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες) και την τελική εκκαθάριση των απαιτήσεων του 2013, ο ΣΕΚ τόνισε ότι τα μέλη του έχουν καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις Ι.Ε.Ε., αλλά θα πρέπει, με ενέργειες του ΕΟΠΥΥ και του ΥΥΚΑ, να υποχρεωθεί το σύνολο των μονάδων του κλάδου να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες, ώστε να υπάρξει το τελικό απότελεσμα.

Επίσης προτάθηκε να συσταθούν άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ οι προβλεπόμενες επιτροπές διαιτησίας για τις ενστάσεις.

Ο ΣΕΚ, σε συνέχεια της προηγούμενης (09.02.2015) συνάντησης επανέφερε το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της περιόδου 2006-2011, των προκάτοχων ταμείων του ΕΟΠΥΥ, που μένει ανοικτό εδώ και αρκετά χρόνια και αφορά για τις κλινικές του ΣΕΚ το ποσό των 65.000.000 €.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Κοντός ενημέρωσε ότι η νομική υποχρέωση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων της περιόδου αυτής, ολοκληρώθηκε στις 31.12.2014, χωρίς τα ασφαλιστικά ταμεία να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας τις εκκαθαρίσεις και από 01.01.2015 είναι αδύνατη η πληρωμή των οφειλόμενων λόγω μη ύπαρξης νομικού πλαισίου.

Ο υπουργός ΥΚΑ κατέστησε σαφές ότι η μη εκκαθάριση των τιμολογίων οφείλεται σε αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων και δεν ευθύνονται οι πάροχοι και δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατό ταχύτερη επίλυσή του ζητήματος.

Για τις συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες λήγουν στις 31 Μαρτίου 2015, συμφωνήθηκε η παράτασή τους έως τις 15 Μαΐου και η συγκρότηση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ, του ΣΕΚ και του Υπουργείου, ώστε να συζητηθούν οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας, το πλαίσιο και οι όροι αυτής.

Ο ΣΕΚ έθεσε επίσης το θέμα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ για το 2015, με τον κ. Κοντό να διαβεβαιώνει ότι εντός των προσεχών ημερών θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του Ιανουαρίου 2015.

Τέλος, ο ΣΕΚ ενημέρωσε τον κ. Κουρουμπλή ότι υπήρχε διαβεβαίωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου ότι από 01.01.2015 θα υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων από τον ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο, όπως είχε πρώτος ζητήσει ο ΣΕΚ. Αν και διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2015 αυτό δεν έχει υλοποιηθεί.

Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει μετά την πρόσληψη γιατρών στον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου