Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ολες οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Φυντανίδου Ελενα - ΤΟ ΒΗΜΑ

100 εκατ. ευρώ προσδοκά να εξοικονομήσει το 2015 ο υπουργός Υγείας με τη σύσταση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων με βάση το ΑΜΚΑ.

Δηλαδή επιχειρεί να μειώσει τις συμμετοχές στις πιο αδύναμες, οικονομικά, ομάδες του πληθυσμού

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ προσδοκά να εξοικονομήσει μέσα στο 2015 ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με μία μόνο κίνηση: τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. 

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, υπογράφηκε την Παρασκευή η υπουργική απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές. 

Στόχος, η δραστική μείωση των τιμών όλων των προϊόντων, φαρμακευτικών και μη, καθώς και των υπηρεσιών υγείας στο εγγύς μέλλον. 

Για το απώτερο συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του συστήματος συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά ιατρικών υπηρεσιών, υλικών και φαρμάκων. Χωρίς να είναι άμεσης προτεραιότητας, εξετάζεται για αργότερα η μετατροπή των συμμετοχών από ποσοστιαίες (0%, 15% και 25%), που είναι σήμερα, σε απόλυτους αριθμούς (π.χ. 3, 5, 10 ευρώ), ανάλογα με την πάθηση και την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του ασφαλισμένου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και εταιρειών. 

Οι αλλαγές αυτές δεν αποτελούν το πρώτο βήμα, αφού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του εν λόγω μέτρου τίθεται η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος. Ωστόσο, με τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα υποστηρίζεται από πολυμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων, μπαίνουν ουσιαστικά οι βάσεις των επερχόμενων αλλαγών. 

Προς το παρόν πάντως, η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων με βάση τον ΑΜΚΑ. Με απλά λόγια, επιχειρεί να μειώσει τις συμμετοχές στις πιο αδύναμες, οικονομικά, ομάδες του πληθυσμού. Σχετικές εξαγγελίες για αυτό το θέμα, τον ρόλο που θα διαδραματίζει από τούδε και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ, τις προσλήψεις προσωπικού και τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, αναμένεται να γίνουν προς το τέλος της εβδομάδος από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας.

Ποιες είναι οι τέσσερις υποεπιτροπές

Τα μισά από τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξοικονομήσει εντός του τρέχοντος έτους, θα προέρχονται από τον χώρο του φαρμάκου. Η υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας Φαρμάκου είναι η πρώτη που θα συγκροτηθεί υπό την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Η δεύτερη είναι η υποεπιτροπή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, η τρίτη η υποεπιτροπή Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και η τέταρτη η υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Παράλληλα συγκροτείται Ομάδα Εμπειρογνωμόνων. Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων (από οικονομολόγους μέχρι γιατρούς), θα συμμετέχουν και στις τέσσερις υποεπιτροπές ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζεται κάθε φορά.

«Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ αναμένουμε να μας φέρει μέσα στο 2015 περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλα οφέλη αναμένουμε και από τη δεύτερη Επιτροπή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού. Ηδη έχει ξεκινήσει η ανακοστολόγηση όλων των προϊόντων και θα γίνουν μεγάλες μειώσεις από 20% ως και 40%» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αναμένεται να γίνει η μεγάλη τομή - μεταφορικά και κυριολεκτικά - αφού επίκεινται σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία εισαγωγής τους στο δημόσιο σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε προμηθευτής που θα φέρνει στη χώρα ένα νέο προϊόν θα υποχρεούται να προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφει την τιμή του προϊόντος σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Η μία εκ των τριών χωρών θα πρέπει να έχει ίδια πληθυσμιακά κριτήρια με την Ελλάδα (π.χ. Βέλγιο, Πορτογαλία). Αν το προϊόν κυκλοφορεί μόνο σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να αναγράφεται στην υπεύθυνη δήλωση. Διαφορετικά, ο προμηθευτής θα έχει κυρώσεις.

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» από τα Ταμεία

«Ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας διότι αγοράζει υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους και θα αναβαθμιστεί. Θα αποκτήσει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε» απαντά ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής σε όλους όσοι θέλουν να μεταφερθεί το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας στο υπουργείο Εργασίας ως Οργανισμός ή στο... ΙΚΑ ως γενική διεύθυνση.

Γκρίνια για το θέμα υπήρξε από ορισμένους εκπροσώπους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε σύσκεψη που έγινε πριν από περίπου δέκα ημέρες στο υπουργείο Υγείας. Σε αυτή συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης, αφού ο τομέας της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είχε ακόμη επιστρέψει στο υπουργείο Εργασίας.

Η απερχόμενη διοικητής του ΟΑΕΕ κυρία Γεωργία Κωτίδου φέρεται να υποστήριξε, στη συγκεκριμένη σύσκεψη, τη «μετακόμιση» του ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Εργασίας, καθώς - όπως είπε - διαχειρίζεται τις εισφορές των ασφαλισμένων. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σκεπτικό αυτό αντέδρασε ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Σπύρος Κοκκινάκης ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας διότι παρέχει ανάλογες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Με την άποψη του κ. Κοκκινάκη συμφώνησε η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, θεωρώντας ότι αν ο ΕΟΠΥΥ «φύγει» από το υπουργείο Υγείας θα υποβαθμιστεί.

«Ακόμη και τώρα που ασκούμε κάθε μήνα τρομερές πιέσεις προς τους αρμοδίους των Ταμείων, με δυσκολία εισπράττουμε τις εισφορές των ασφαλισμένων που αναλογούν στον ΕΟΠΥΥ. Οχι γιατί δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν έχουν. Σκεφτείτε να φύγει ο ΕΟΠΥΥ από ένα υπουργείο που έχει ως πρώτο μέλημα την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους τι πρόκειται να γίνει...» λέει στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Απόψεις

«Πρέπει να είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος οργανισμός»

Η άποψη δύο ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν από διαφορετική θέση ο καθένας στη «θεμελίωση» του Οργανισμού, του κ. Γιώργου Κουτρουμάνη (τότε υπουργού Εργασίας) και του κ. Κυριάκου Σουλιώτη (τότε αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ), αλλά και του νυν προέδρου κ. Δημήτρη Κοντού, είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος οργανισμός, ως προς τη διαχείριση των πόρων, και να έχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη αγορά υπηρεσιών. Ο δε κ. Σουλιώτης έχει κατά καιρούς επισημάνει ότι αν δεν είχε συσταθεί ο ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν ήδη καταρρεύσει.

Ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να λαμβάνει κάθε μήνα περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Λόγω της ανεργίας εισπράττει από τα Ταμεία περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, ό,τι δηλαδή «περισσέψει» από την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων. Αυτοί που αποφασίζουν πόσα θα δοθούν κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ από τις εισφορές των ασφαλισμένων είναι οι αρμόδιοι της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από τον κρατικό προϋπολογισμό ο Οργανισμός λαμβάνει περί τα 526 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα), που αναλογούν σε 0,3% του ΑΕΠ από 0,6% (1,1 δισ. ευρώ) που προέβλεπε το Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου